Close Görüntüyü Aç

Poster - 57

Chilaiditi Syndrome: A Case Presentation and Clinical Importance of Accurate Interpretation of Radiological Findings

C Şahin, T Tekin, N Gülçin, SL Mirapoğlu, C Gül
Health Sciences University Umraniye Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery

Introduction:

Chilaiditi syndrome is a rare condition characterized by the interposition of the colon between the liver and the hemidiaphragm. This condition leads to the Chilaiditi sign, a radiological finding that often mimics pneumoperitoneum due to the bowel's positioning between the right hemidiaphragm and the liver on imaging studies. This case presentation aims to highlight the key points clinicians should consider when differentiating between true pneumoperitoneum and pseudopneumoperitoneum during the initial assessment and to emphasize the diagnostic, investigative, and therapeutic processes for patients with the Chilaiditi sign.

Case:

A 2-year-old female patient with intermittent cough and abdominal pain for approximately one week was referred to our hospital from another facility due to suspicion of free air on an upright abdominal X-ray. Physical examination revealed no abdominal tenderness or acute abdominal findings, but the X-ray showed a gas pattern beneath the right hemidiaphragm, suggesting Chilaiditi sign. The patient was diagnosed with Chilaiditi syndrome and treated with routine enemas and a constipation diet. She was discharged after three days with significant improvement in her symptoms.

Conclusion:

Accurate identification of the Chilaiditi sign can help reduce unnecessary investigations and procedures and allows for a focus on the management and differential diagnosis of Chilaiditi syndrome. Furthermore, correlating radiographic findings with the patient’s history and physical examination facilitates effective differentiation between pseudopneumoperitoneum and true pneumoperitoneum.

Keywords: chilaiditi syndrome, pseudopneumoperitoneum, subdiaphragmatic air

Poster - 57

Chilaiditi Sendromu: Bir Olgu sunumu ve Radyolojik Bulguların Doğru Yorumlanmasının Klinik Önemi

C Şahin, T Tekin, N Gülçin, SL Mirapoğlu, C Gül
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi,Çocuk Cerrahisi Kliniği

Giriş:

Chilaiditi Sendromu, kolonun hepatodiyafragmatik interpozisyonu ile karakterize nadir bir hastalıktır. Bu durum, radyolojik görüntülemelerde sağ hemi-diyafram ile karaciğer arasına gazla dolu bağırsağın yerleşmesi sonucu ortaya çıkan ve genellikle pnömoperitoneum olarak yanlış teşhis edilen bir radyolojik bulgu olan Chilaiditi belirtisine yol açar. Bu olgu sunumunda, Chilaiditi belirtisi olan bir hastayı ele alarak, klinisyenlerin ilk değerlendirmede gerçek pnömoperitoneum ile pseudopnömoperitoneum arasındaki ayrımı yaparken dikkat etmeleri gereken noktaları ve Chilaiditi belirtisi bulunan hastalarda tanı, araştırma ve tedavi süreçlerini vurgulamayı amaçladık

Vaka:

Yaklaşık 1 haftadır aralıklı öksürük ve karın ağrısı şikayetiyle başka bir hastaneye başvuran 2 yaşındaki kız hastanın, çekilen ayakta direkt karın grafisinde (ADKG) serbest hava şüphesi üzerine hastanemize sevk edildi. Hastanın fizik muayenesinde batın hassasiyeti ve akut batın bulguları saptanmadı, ancak çekilen ADKG'de sağ hemidiyafragma altında gaz görüntüsü izlenmesi üzerine Chiladiti belirtisi düşünülmüştür. Chilaiditi sendromu tanısı konulan hasta, rutin lavman ve kabızlık diyeti ile tedavi edildi ve 3 gün sonra şikayetlerinin gerilemesi üzerine taburcu edildi.

Sonuç:

Chilaiditi belirtisinin doğru şekilde tanımlanması, gereksiz inceleme ve prosedürlerin azaltılmasına yardımcı olabilir ve Chilaiditi sendromunun yönetimi ile ayırıcı tanılarına odaklanmayı sağlar. Ayrıca, klinik değerlendirmede radyografik bulguların hastanın öyküsü ve fiziksel bulgularla ilişkilendirilmesi, psödopnömoperitoneum ile gerçek pnömoperitoneum arasındaki ayrımın etkin bir şekilde yapılmasını sağlar.

Anahtar Kelimeler: chilaiditi sendromu, psödopnömoperitoneum, subdiyafragmatik hava

Close
You can get your participation certificate from the SURVEY button at the top left.