Close

Poster - 7

BILATERAL POLYORCHIDISM; A RARE CASE REPORT

E Cesur, Ö Çağlar, B Fırıncı, M Yiğiter, AB Salman
Ataturk University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Erzurum

INTRODUCTION:

Polyorchidism means that the man has more than two testicles. Excess testis can be found in inguinal canal, the retroperitoneal region or more frequently in scrotum. The most common reason for enrolment patients, who has polyorchidism, to the hospital is the scrotal mass. In this study, we present a case of bilateral polyorchidism who was operated with undescended testis.

PRESENTATION of CASE:

Four year old male patient, before who was followed by urology clinics with retractile testis. No pathology was detected in the US except for the undescended testis. Patient admitted to our clinic with a history of undescended testes descend into the scrotum before the complaint but have not recently been observed in the testes in the scrotum was learned. On physical examination of patient, the testes were palpated at the distal inguinal canal. The patient was operated that for the testicles descend into the scrotum tense. After an inguinal incision, a hernia sac was found on both sides. When the inside of the pouch was checked, two testes, cord, epididymis and vessels were seen in the intra abdominal region. One of the left testicles was atrophic and excised. Two testicle was reduced to right hemiscrotum and one left. In the US at the postoperative 5th month, all three testes were in the scrotum and there were no pathological findings in the parenchymal structure.

DISCUSSION/CONCLUSION:

The current approach in cases polyorchidism is that preservation of normal testicular tissues. In our case, one of the 4 testis which was applied with undescended testis and intraabdominal localization was removed because that is atrophic and the remaining 3 testes were reduced to the scrotum. Polyorchidism should be kept in mind in non-palpable testes that have an important place in pediatric surgery practice. Patients considered to be atypical should be evaluated with scrotal and abdomen US and caution should be exercised in terms of polyorchidism during surgery.

Keywords: Polyorchidism

Poster - 7

BİLATERAL POLİORŞİDİZM; ENDER BİR OLGU SUNUMU

E Cesur, Ö Çağlar, B Fırıncı, M Yiğiter, AB Salman
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Erzurum

GİRİŞ:

Poliorşidizm erkeğin ikiden fazla sayıda testise sahip olması demektir. Fazla testis inguinal kanal, retroperitoneal bölgede bulunabileceği gibi, daha sık olarak skrotum içindedir. Poliorşili hastaların hastaneye en sık başvurma sebebi skrotal kitledir. Bu çalışmada inmemiş testis tanısı ile ameliyat edilen bilateral poliorşili bir olgu sunulmuştur.

OLGU:

Dört yaşında erkek hasta, öncesinde retraktil testis tanısı ile üroloji polikliniği tarafından takip edilmiş, yapılan US’de inmemiş testis haricinde patoloji tespit edilmemiş. Kliniğimize inmemiş testis şikayeti ile başvuran hastanın öyküsünden daha önce testislerin skrotuma indiği ancak yakın zamanda testislerin skrotumda görülmediği öğrenildi. Fizik muayenesinde her iki inguinal kanal distalinde testisler palpe edildi. Testislerin skrotuma gergin olarak inmesi nedeni ile ameliyata alındı. İnguinal insizyon sonrasında her iki tarafta da herni kesesi bulundu. Kese içi kontrol edildiğinde bilateral intraabdominal yerleşimli olan iki adet testis, kord ve elemenlarının olduğu görüldü. Soldaki testislerden birinin atrofik olduğu görülerek eksize edildi. Sağ hemiskrotuma iki adet ve sola bir adet testis indirildi. Post operatif 5. ay yapılan US’de her üç testisin de skrotumda olduğu ve parankim yapısında patolojik bulgu olmadığı görüldü.

TARTIŞMA/SONUÇ:

Poliorşili olgularda güncel yaklaşım; normal olan testis dokularının korunmasıdır. Bizim olgumuzda da inmemiş testis kliniği ile başvuran ve intraabdominal yerleşimli olan 4 testisten biri atrofik olduğundan çıkarılmış ve kalan 3 testis dokusu skrotuma indirilmiştir. Çocuk cerrahisi pratiğinde önemli bir yere sahip olan palpe edilemeyen testislerde poliorşi akılda tutulmalıdır. Atipik olduğu düşünülen hastalar skrotal ve batın US ile değerlendirilmeli ve ameliyat sırasında poliorşi açısından dikkatli olunmalıdır.

Anahtar Kelimeler: poliorşidizm

Close
Milli Mücadelemizin 100. yılında, başladığı yer olan Samsun'da buluşalım...