Adrenal sparing surgery with laparoscopic ultrasonography in a case of bilateral pheochromocytoma: video presentation
Aim: We wanted to present a surgical video of the patient who underwent a partial adrenalectomy with laparoscopic ultrasonography (USG) for bilateral pheochromocytoma.
Patient and Method: An 8-year-old boy presented with sweating for 1.5 years, and he also had hypertension. The left surrenal mass (3x2.5 cm) was detected in USG. In the MR imaging, a 3 cm diameter left nodal lesion and a 1 cm diameter nodular lesion on the right side were detected. The patient with increased urine metabolites in favor of pheochromocytomathe was taken into operation due to bilateral pheochromocytoma. The patient underwent a left total surrenalectomy with laparoscopy and tissue was removed with endobag. In the evaluation of the right side adrenalin tumor was not seen. Upon this, laparoscopic USG was performed and the mass was seen in the upper pole and the upper pole was excised. He was discharged on the postoperative 4th day.
Conclusions: Bilateral feochromasitoma incidence in children is higher than adults (20%-50%). Laparoscopy and laparoscopic USG can be safely performed to leave healthy adrenal tissue behind, in these patients.
Keywords: Key words: pheochromocytoma, laparoscopic ultrasonography, children
Amaç: Bilateral feokromasitoma operasyonunda laparoskopik ultrasonografi (USG) kullanımı ile kısmi adrenalektomi yapılan hastanın cerrahi videosunu sunmak istedik.
Hasta ve Yöntem: 8 yaşında erkek olgu, 1,5 yıldır olan terleme şikayeti ile başvurmuş, muayenesinde hipertansyon da saptanmış. Yapılan USG de sol adrenal kitle (3x2.5 cm) saptanmış. Sonrasındaki MR görüntülemesinde sol sürrenal de yaklaşık 3 cm çaplı, sağda ise 1 cm çaplı nodüler lezyon saptanan ve idrardaki metabolitlerinde feokromasitoma lehine artış olan hasta bilateral feokromasitoma düşünülerek operasyona alındı. Hastaya yapılan laparoskopi ile önce sol total sürrenalektomi yapıldı ve endobag ile çıkarıldı. Sağ taraftaki sürrenalin değerlendirilmesinde ise tümör görülemedi. Bunun üzerine laparoskopik USG yapıldı ve kitlenin üst polde olduğu görüldü ve sınırlarından emin olunduktan sonra, üst pol eksize edildi. Postop. takiplerinde belirgin sorun yaşanmayan hasta postop. 4. gün taburcu edildi.
Sonuç: Çocuklarda bilateral feokromasitoma insidansı erişkinlere göre yüksektir (%20-%50). Laparoskopi ve laparoskopik USG, geride sağlıklı adrenal doku bırakabilecek şekilde güvenle uygulanabilir.
Anahtar Kelimeler: Anahtar Kelimeler: Feokromasitoma, laparoskopik ultrasonografi, çocuk