Close

Poster - 20

A NEW CONGENITAL MIDLINE DEFECT: A CASE OF A CONGENITAL SCROTAL SINUS

HC Demirtürk*, N Neşe**, C Günşar***
*Kastamonu State Hospital, Department of Pediatric Surgery, Kastamonu
**Manisa Celal Bayar University Medical School Department of Pathology, Manisa, Turkey
***Manisa Celal Bayar University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology Manisa, Turkey

A NEW CONGENITAL MIDLINE DEFECT: A CASE OF A CONGENITAL SCROTAL SINUS

Introduction: The congenital scrotal sinus is an extremely rare condition. It is a midline congenital anomaly but has not been previously described among congenital midline defects yet. We presented a case of scrotal sinus with midline localisation.

Case Report: A 6-month-old male infant admitted with openness on scrotum. Physical examination revealed a blinded sinus tract in the midline scrotal raphe that 6F feeding catheter could be introduced about 7-8 cm. Fistulography showed blinded pouch and there was no urinary system association. There wasn’t any pathology in the scrotum and urinary system in ultrasonography. In the operation, a circumferential incision was made and a wide sinus tract approximately 10 cm of length released and followed until posterior urethra and excised totally. There was no relationship with the bladder and urethra. Histopathological examination revealed connective tissue containing inflammatory cell infiltration in the supepithelial area covered with epidermis. Histopathological examination revealed connective tissue containing inflammatory cell infiltration in the supepithelial area covered with epidermis. Postoperative 7nd month control was normal.

Discussion: Congenital scrotal sinuses are very rare. The etiology is not clear. It is believed that it originates from trapped epithelial cells after incomplete closure of the urethral or genital folds during the development of the urogenital system. They are rarely seen in the form of cysts and due to infections in adults. In the literature review, no similar sinuses reaching up to the proximal urethral level was found. Body midline defects include many different congenital anomalies such as midline cervical cleft , ectopia cordis, omphalocele, gastroschisis, etc, localizing from the cranium to the sacrum. In our opinion, ıt can be placed in between congenital midline anomalies. Surgical excision of the sinus is enough for treatment.

Keywords: Scrotal Sinus, Kongenital Midline Defect

Poster - 20

NADİR BİR KONJENİTAL ORTA HAT DEFEKTİ: SKROTAL SİNÜS OLGUSU

HC Demirtürk*, N Neşe**, C Günşar***
*Kastamonu Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, Kastamonu
**Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Manisa
***Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı

Giriş:Konjenital skrotal sinüs çok çok nadir nadir görülen bir durumdur. Bir orta hat anomalisidir ancak daha önceden doğmalık orta hat defektleri arasında tarif edilmemiştir. Üretrada kör sonlanan skrotal sinüsü nedeni ile tedavi ettiğimiz bir olguyu sunduk.

Olgu Sunumu: 6 aylık erkek bebek doğumdan itibaren skrotumda yer alan açıklık şikayeti ile başvurdu. Olgunun yapılan muayenesinde skrotal raphe üzerinde orta hatta yer alan ve 6Fr feding kateterin yaklaşık 7-8 cm kadar ilerletilebildiği bir sinüs traktı izlendi. Olguya fistülografi çekildi. Fistülografide kör poş ile sonlandığı mesane ile ilişkili olmadığı görüldü. Yapılan skrotal ve üriner usg de sonopatoloji izlenmedi. Olguya genel anestezi altında sinüs çevresinden yapılan çepeçevre insizyon ile sinüs traktı yaklaşık 10 cm posterior üretraya kadar takib edilerek eksize edildi. Mesane ve üretra ile ilişkisi yoktu. Histopatolojik incelemede epidermis ile örtülü supepitelyal alanda yangısal hücre infitrasyonu içeren bağ dokusu izlendi . Postoperatif 7. ay izlemi sorunsuzdur.

Tartışma:Konjenital skrotal sinüsler çok nadir görülmektedirler . Etyolojisi net değildir. Ürogenital sistemin gelişimi sırasında üretral veya genital kıvrımların tamamlanmamış kapatılmasından sonra kapana kısılmış epitel hücrelerinden kaynaklandığına inanılmaktadır. Yetişkinlerde enfeksiyonlara bağlı olarak kistler şeklinde nadiren görülebilmektedirler. Literatürde bu yaşta tedavi edilen üretra bağlantılı benzer bir olguya rastlanmamıştır. Vücut orta hat defektleri kranyumdan sakruma pekçok farklı konjenital anomaliyi içermektedir. Bunlar arasında orta hat servikal klefti, ektopiakordis, omfalosel, gastroskizis, anorektalmalformasyonlar gibi pekçokkonjenital patoloji sayılabilir. Skrotal sinüsün bir orta hat anomalisi olduğunu düşünmekteyiz. Tedavisinde sinüsün cerrahi eksizyonu yeterlidir.

Anahtar Kelimeler: Skrotal Sinüs, Konjenital Orta Hat Defekti

Close
Milli Mücadelemizin 100. yılında, başladığı yer olan Samsun'da buluşalım...