Purpose
Posterior urethral trauma is a very rare type of trauma particularly difficult to treat in children. In this study, we present our experience with tubularised buccal mucosal repair for traumatic injuries to the posterior urethra in children.
Material and method
We retrospectively evaluated three cases of tubularised buccal mucosal graft repair for posterior urethral trauma in our clinic between 2009 and 2016. Three patients with otherwise unsalvageable strictures of the posterior urethra after trauma were treated by interposition of a tubularised buccal mucosal graft over a seven year period. The buccal mucosal graft was 3 cm in length on average, with the same diameter as a 10 F feeding tube, and was sutured between the stump of the proximal prostatic urethra and the distal bulbar urethra.
Result
The mean age was 9±4.35 years (6-14), all three patients were male, and the urethral strictures were due to traffic accidents. Two of the three patients with posterior urethral injury were operated on at least twice at another center and referred to our clinic with urethral stricture. A patient directly admitted to our center was operated on but underwent substitutional urethraplasty due to posterior urethral stricture. All three patients received tubularized buccal mucosal urethraplasty for posterior urethral stricture. One patient required revision due to development of proximal anastomotic contractures. Two patients voided spontoneously with full continence.
Conclusion
A patient-specific treatment plan and the possibility of multiple interventions should be considered for most patients, but this method can enable these children to become continent with spontaneous urination from the urethra. A tubularised buccal mucosal graft gives satisfactory results for an unsalvageable bulbomembranous stricture or defect.
Keywords:
Amaç
Posterior üretra travması çocuklarda oldukça nadir görülen, tedavisi zor olan bir travmadır. Çalışmamızda posterior üretra travması olan çocuk hastalarda tübülerize bukkal mukoza ile onarım deneyimlerimizi paylaşmayı amaçladık.
Materyal ve metot
Kliniğimizde 2009 ve 2016 yılları arasında posterior üretral travma nedeniyle tübülerize bukkal mukozal greft üretroplasti yapılan üç hasta geriye dönük olarak değerlendirildi. Üretra travması sonrası striktürü gelişen üç hasta yedi yıllık bir süreçte tübülerize bukkal mukozal greft interpozisyonu ile tedavi edildi. Bukkal mukoza greftleri, ortalama üç cm uzunluğunda, 10 french beslenme tüpü çapında hazırlandı ve prostatik üretra ile distal bulber üretra arasına sütüre edildi.
Bulgular
Ortalama yaşları 9±4.35 (6-14) olan trafik kazası sonucu üretra yaralanması gelişen üç erkek hasta değerlendirildi. Posterior üretral yaralanması olan üç hastanın ikisi, başka bir merkezde en az iki kez ameliyat edildi ve kliniğimize üretral darlık ile başvurdu. Direk olarak kliniğimize başvuran diğer hasta ise opere edildi fakat sonrasında gelişen striktür nedeni ile bukkal mukozal greft üretroplasti yapıldı. Bahsedilen üç hastaya posterior üretral striktür nedeniyle tübülerize bukkal mukozal üretroplasti uygulandı. Bir hastada proksimal anastomoz kontraktürü nedeniyle revizyon gerekti. İki hasta da tam kontinans ile spontan işeme sağlandı.
Sonuç
Posterior üretra travmalarında hastaya özel tedavi planı ile birden çok girişim uygulanabilmektedir fakat bu yöntem ile çocuklarda üretradan spontan işeme ile tam kontinans sağlanabilmektedir. Diğer onarım seçeneklerinden fayda görmeyen bulbomembranöz striktür veya defektlerde tübülerize bukkal mukozal greft ile üretroplasti tatmin edici sonuçlar vermektedir.
Anahtar Kelimeler: