Close

Poster - 20

Operations in complete ureteral duplications

R Demir*, B Karabulut**, D Güney*, B Özçift**, H Deliağa***, H Tosun***, T Tiryaki**
*Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research Hospital Department of Pediatric Surgery
**Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research Hospital Department of Pediatric Urology
***Ankara Child Disease Hematology and Oncology Education and Research Hospital

Introduction:

Complete ureteral duplications are  very rare complex anomalies in which different treatment options are required to preserve renal function, eliminate infection, obstruction and reflux.  This study’s  aim is to reveal the treatment options we used in these cases.

Patients and Methods:

Records of 48 patients operated for  complete ureteral duplicaton from April 2005 to August 2016 were analyzed retrospectively. We operated 48 complete duplicated units including 27 left, 15 right, 6 bilateral duplicated cases. Ureterocele was present in 18 units. Ages ranged from 3 months to 14 years with a mean of 4,43±3,1 years.

Results: 

Transurethral ureterocele  incision as a single procedure was performed in 5 units(%9) and  endoscopic STING procedure for reflux was performed in 12 units(%22) and these cases didn't need any other prosedure. In 26 units(%48) common sheath ureteroneocystostomy was performed of which 8 had an ureterocel incision  and   6 had a STING procedure before. Heminephrectomy and uretherectomy for nonfunctioning renal moiety was performed in 10 units(%18). Upper pole heminephrectomy was performed in 7 units of which  3  had   an ureterocele incision before and lower pole heminephrectomy was performed in 3 units, with all having nonfunctioning high grade refluxing dilated renal moiety. Nephrectomy was required in one patient because of renal deterioration after   ureteroneocystostomy.

Conclusion:

Minor surgical procedures like ureterocele incision and STING was efficient in 31% of our operated complete ureteral duplication cases. In %69 more complicated procedures were need. Heminephrectomy was needed mostly for upper pole but it could be a treatment option for nonfunctioning high grade refluxing lower pole.

Keywords:

Poster - 20

komplet üreteral duplikasyonlarda operasyonlar

R Demir*, B Karabulut**, D Güney*, B Özçift**, H Deliağa***, H Tosun***, T Tiryaki**
*Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Üroloji Kliniği
***Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi

Giriş:

Tam üreteral duplikasyonlar çok nadir görülen kompleks anomalilerdir, farklı tedavi seçenekleri ile böbrek fonksiyonlarını korumak, enfeksiyonu, tıkanmayı ve reflüyü ortadan kaldırmak  gereklidir. Bu çalışmanın amacı, bu vakalarda kullandığımız tedavi seçeneklerini ortaya koymaktır.

Hastalar ve metod:

Nisan 2005'ten Ağustos 2016'ya kadar tam üreteral duplikasyon nedeniyle  opere edilen 48 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Toplam 48  hastanın 27 tanesi sol, 15 tanesi sağ ve 6 tanesi bilateral komplet duplike sistem nedeniyle  opere edildi. Olguların 18 inde üreterosel mevcut idi. Hastaların yaşları 3 ay ile 14 yıl arasında değişmekle birlikte ortalama 4,43 ± 3,1 yıl idi.

Sonuçlar:

Olguların 5 (%9) tanesinde transüretral üreterosel insizyonu yapıldı ve 12(%22) olguda reflüyü önlemek için endoskopik sting yapıldı ve bu olgularda ek girişime ihtiyaç duyulmadı. Hastaların 26 (%48) sında üreteroneosistostomi yapıldı, daha önce  bu hastaların 8 tanesi ureterosel insizyonu ve 6 tanesi sting operasyonu geçirmişti. Nonfonksiyone olması nedeniyle 10(%18) hastada nonfonksiyone kısım için heminefrektomi ve üreterektomi uygulandı.  Üst pol heminefrektomi yapılan 7 hastanın 3 tanesine daha önce üreterosel insizyonu yapılmıştı ve nonfonksiyone yüksek dereceli reflü ile dilate olan 3 hastaya alt pol heminefrektomi yapıldı. Bir hastada üreteroneosistostomi sonrası renal bozulma nedeniyle nefrektomi gerekti.

Tartışma:

Üreterosel insizyonu ve sting gibi minor cerrahi girişimler tam üreter duplikasyonu olan hastaların %31 inde etkili olmuştur. Hastaların %69 unda daha komplike prosedürlere ihtiyaç duyulmuştur. Heminefrektomi daha çok üst pol için gerekli fakat yüksek dereceli reflüsü olan nonfonksiyone alt pol için de bir tedavi seçeneğidir.

Anahtar Kelimeler:

Close