INTRODUCTION
Gallbladder torsion is a clinical situation that presents in
the latter stages of life. It was first described by Wendel et al in 1889. Previous papers have reported a female
predominance in the elderly but a male predominance was seen in the pediatric
population. In
gallbladder torsion clinical symptoms, radiologic and laboratory findings have
not been specifically described hence pre-operative diagnosis is usually difficult
to establish which leads to an increase in morbidity.
In this case we aimed to present a patient who
admitted to our department with an acute abdomen after a blunt abdominal trauma
whom has been pre-operatively diagnosed for gallbladder torsion.
CASE
A 9 year old male presented to our hospital’s emergency department with diffuse abdominal pain in all quadrants. His friend kicked him in the right upper quadrant 8 hours ago. On physical examination there was tenderness with guarding and rebound. Laboratory findings revealed mild luekocytocis with a left shift and biochemistry values were within normal limits. Iv enhanced CT scan showed pericholecystic fluid loculation, thickening of the gallbladder wall, suspicious infraumblical free air. Upon laparotomy gallbladder torsion was visualized in 270 clockwise direction. Cholecystectomy was performed following detorsion. Patient was discharged from hospital 5 days later uneventfully. Histopathology revealed acute gangrenous cholecystitis.
CONCLUSION:
Gallbladder torsion is a
life-threatening emergency. Torsion of the gallbladder usually has a sudden
onset with complete volvulus, which can strangulate the blood supply to the
gallbladder causing gallbladder gangrene and perforation resulting in diffuse
peritonitis. If there is a high suspicion of gallbladder torsion, surgical
intervention and removal of the gallbladder should be performed promptly.
Keywords:
GİRİŞ
Safra kesesi torsiyonu ileri yaşlarda görülen klinik bir durumdur. İlk olarak 1898 yılında Mendel tarafından tariflenmiştir. İleri yaşlarda kadınlarda daha sık görülmesine rağmen çocuklarda erkeklerde daha sık görülmektedir. Klinik, radyolojik ve laboratuar bulguları nonspesifik olduğu için tanı ancak preoperatif konulmakt, bu da morbiditeyi artırmaktadır.
Bu vakada künt batın travması sonrası akut batın semptomlarıyla acile başvuran ve preoperatif safra kesesi torsiyonu tanısı konulan vakayı sunmayı amaçladık.
VAKA
9 yaşında erkek hasta acil servise yaygın karın ağrısı şikayeti ile başvurdu. Hastanın hikayesinde 8 saat önce sağ üst kadranda arkadaşının tekme attığını öğrendik. Fizik muayenede karında yaygın hassasiyeti defans ve rebound vardı. Laboratuar tetkiklerinde hafif bir lökositoz ve sola kayma dışında özellik yoktu. Çekilen IV kontrastlı BT’de safra kesesi duvarında kalınlaşma, perikolesistik sıvı, periumblikal serbest hava ve pelvik bölgede minimal sıvı koleksiyonu dışında özellik yoktu. Hastaya ameliyatta safra kesesinin saat yönünde 270 torsiyone olduğu görülerek detorsiyon sonrası kolesistektomi yapıldı. Hasta 5.gün sorunsuz olarak taburcu edildi. Histopatoloji sonucu akut gangrenöz kolesistit olarak geldi.
TARTIŞMA
Safra kesesi torsiyonu hayati tehlike arz eden bir acildir. Safra kesesi torsiyonu volvulusa neden olarak kliniği genellikle hızlı ilerler, safra kesesi kan akımını engelleyerek ganren ve perforasyona ve bunun sonucu olarak diffüz peritonite neden olur. Safra kesesi torsiyonu ile ilgili ciddi şüphe varlığında gecikmeden kolesistektomi yapılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: