Close

Poster - 97

Airway foreign body in children : experience our bronchoscopy

R Demir*, G Demirtaş*, H Doruk*, T Demir*, D Güney*, A Şenaylı**, YZ Livanelioğlu*, E Şenel**
*Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research Hospital Department of Pediatric Surgery
**Yıldırım Beyazıt University Faculty of Medical Department of Pediatric Surgery

Aim:Respiratory foreign body aspiration is life-threatening for children. Bronchoscopic procedures to is very sensitive and requires a certain experience. In this study,our aim is to share the experience which was performed bronchoscopy in our clinic in a growing number since 2011.

Materials and Methods:Rigid bronchoscopy was performed under general anesthesia was performed in 69-patients who suspected foreign body aspiration were evaluated retrospectively between January2011-June2016.

Results:87% of the patients were aged 6-months to 3-years old.73% patients were foreign bodies and the whole was extracted.The most common foreign bodies were walnuts,hazelnuts,peanuts.in additional a pin,an aquarium rock,a pen cap and part of an electrical circuit was removed.29-bodies from the right main bronchus,19-bodies from the left main bronchus,2-bodies from the trachea,one body in bilateral main bronchus were removed.The average time of stay of patients was 2.3days.The average hospital stay prolonged for up to 9-days cause of developing complications in 5-patients.İn one patient foreign body has progressed lung parenchymal tissue.It was removed by thoracotomy at the same time with bronchoscopy.The patient who had aspirated the aquarium rock was ex cause of developed tracheal rupture.

The main application for all patients who suspected foreign body aspiration is foreign body removal by rigit bronkoskopy.Patients were discussed before the procedure in pediatric pulmonology and pediatric surgery common council.Rigid bronchoscopy was evaluated directly to patients who had story and clinical findings pointing to foreign bodies.Flexible bronchoscopy was done by pulmonologist for suspected cases and in the positive 7-cases rigid bronchoscopy has concluded at the same time.All patients were monitored in pediatric intensive care unit.

Discussion:Most of the time foreign body aspirations diagnosis is a difficult situation in children that cause morbidity and mortality.The decision will be made which cases bronchoscopy is more difficult particularly in chronic patients.In these cases,the decision may reduce unnecessary bronchoscopy by pediatric pulmonologist.Rigid bronchoscopy procedure typically concludes with a high rate of success however It can be severe complications.Such processes should be performed in centers which has both pediatric chest diseases and intensive care unit.

Keywords:

Poster - 97

Çocuklarda solunum yolu yabancı cisimleri: bronkoskopi tecrübemiz

R Demir*, G Demirtaş*, H Doruk*, T Demir*, D Güney*, A Şenaylı**, YZ Livanelioğlu*, E Şenel**
*Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı

Amaç: Çocuklarda solunum yoluna yabancı cisim aspirasyonları hayatı tehdit edicidir. Bu hastalarda bronkoskopi işlemleri çok hassas davranmayı ve belirli bir tecrübeyi gerektirir. Bu çalışmada amacımız 2011 yılından beri giderek artan sayıda bronkoskopi yapılan kliniğimizde yaşadığımız tecrübenin paylaşılmasıdır.

Materyal ve Metod: Ocak 2011 - Haziran 2016 tarihleri arasında kliniğimizde yabancı cisim aspirasyonu şüphesiyle genel anestezi altında rijit bronkoskopi yapılan  69 olgu retrospektif olarak değerlendirildi.

Sonuçlar: Hastaların %87’si  6 ay 3 yaş arası çocuklardı. % 73  hastada yabancı cisim bulundu ve çıkartıldı . Yabancı cisim olarak en sık ceviz, fındık, fıstık saptandı. Bir toplu iğne, bir akvaryum taşı, bir kalem kapağı ve bir elektrik devre parçası çıkarıltıldı.  Sağ ana bronştan 29,  sol ana bronştan 19, trakeadan iki ve bilateral ana bronşlarda bir cisim çıkarıldı. Hastaların ortalama yatış süresi 2.3 gündü. Komplikasyon gelişen 5 hastada yatış ortalama dokuz güne kadar uzadı. Bir hastada yabancı cisim akciğer parankim dokusuna ilerlemişti. Bronkoskopi ile aynı anda torakotomi yapılarak çıkarıldı. Akvaryum taşı aspire eden bir olgumuzda trakea rüptürü gelişti ve ex oldu.

Yabancı cisim aspirasyonu şüphesi olan hastalarda rijit bronkoskopi ile yabancı cismin çıkarılması temel uygulamadır.  Hastalar işlem öncesi pediatrik göğüs hastalıkları ve Çocuk cerrahisi ortak konseylerinde değerlendirildi. Hikayesi ve klinik bulguları yabancı cisim düşündüren olgulara direk rijit bronkoskopi yapıldı. Şüpheli olgulara önce göğüs hastalıkları fleksible bronkoskopi yaptı ve pozitif olgulara aynı anda rijit bronkoskopi ( 7 olgu) yapılarak işlem sonuçlandırıldı. Hastaların tamamı pediatrik cerrahi yoğun bakım ünitesinde takip edildi.

Tartışma: Çocuklarda yabancı cisim aspirasyonu morbidite ve mortaliteye neden olan çoğu zaman tanısı zor bir durumdur. Hangi olguya bronkoskopi yapılacağının kararı özellikle kronik olgularda daha zordur. Bu durumlarda pediatrik göğüs hastalıkları ile birlikte karar vermek gereksiz bronkoskopileri azaltabilir. Rijit bronkoskopi işlemi genellikle yüksek oranda başarı ile sonuçlansa da ağır komplikasyonları olabilir. Bu tür işlemler çocuk göğüs hastalıkları ile birlikte, yoğun bakım şartlarına sahip merkezlerde yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Close