Close

Poster - 146

Unexpected Complications After Nissen Fundoplication : Abdominal Subcutaneous Emphysema

AD Payza, K Polatdemir, A Şencan, A Karkıner, A Oral
Dr. Behçet Uz Children's Hospital, Department of Pediatric Surgery

Introduction: Post-operative complications may be observed following gastroesophageal reflux (GER) surgery. Subcutaneous emphysema is a rare complication that occurs after laparoscopic fundoplication. However, diffuse emphysema is not expected following a laparotomy procedure.

Case Report: 14 year- old female patient with neurological deficiency was referred to our clinic with abdominal distention and vomiting complaints. Nissen fundoplication was performed due to her findings that were compatible with GER. On the seventh day of the operation, diffuse emphysema on abdominal wall occurred. A thoraco-abdominal computed tomography and esophageal contrast study were obtained. Leakage was not detected. Observation was decided. The patient fed per oral, and the emphysema diminished at the end of the 15th day post-operatively.

Conclusion: It is important to remember that subcutaneous emphysema may occur following laparotomy as a complication in patients with neurological deficiency.

Keywords:

Poster - 146

Açık Nissen Sonrası Beklenmeyen Komplikasyon: Yaygın Abdominal Ciltaltı Amfizemi

AD Payza, K Polatdemir, A Şencan, A Karkıner, A Oral
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Giriş:Gastroözofageal reflü (GÖR) nedeni ile opere edilen olgularda postoperatif komplikasyonlar gelişebilmektedir. Laparoskopik fundoplikayon sonrası gelişen ciltaltı amfizemi nadir bir komplikasyon olarak bilinmektedir. Ancak,  laparatomi uygulanılmış olguda karın duvarında yaygın olarak postoperatif amfizem gelişmesi beklenen bir komplikasyon değildir.

Olgu Sunumu:Nörolojik hasarı olan 14 yaş kız olgu batın distansiyonu ve kusma nedeni ile kliniğimize yönlendirilmişti. Olgunun tetkiklerinin GÖR ile uyumlu olması nedeniyle laparotomi eşliğinde Nissen fundoplikasyonu operasyonu yapıldı. Postop 7. gün tüm karın duvarında yaygın ciltaltı amfizemi gelişti. Olguya torako-abdominal tomografi ve özefagus pasaj grafisi tetkikleri yapıldı. Herhangi bir kaçağın olmadığı görüldü. Takip kararı alındı. Oral yolla beslenebilen hastada Postoperatif  15. güne kadar tüm ciltaltı amfizemi geriledi ve kayboldu.

Sonuç: Nörolojik sekeli bulunan olgularda laparatomi sonrası ciltaltı amfizeminin de gelişebileceği bir komplikasyon olarak hatırda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Close