Close

Poster - 1

Laparoscopic transperitoneal repair of ureteropelvic junction obstruction; preliminary results

İ İnanç, O Kızılkaya, S Ayvaz, ÜN Başaran, M İnan
Trakya University, Faculty of Medicine, Depertment of Pediatric Surgery

Aim: Laparoscopic approach is preferred more and more on the repair of ureteropelvic junction obstruction.

Material and Method: In our clinic we operated 4 patients and 5 units between 2014-2015 and in one of this cases surgery continued with open surgical procedure because of the difficulties on catheterization of urether.

Results: Also reduced operation length, fast recovery period, appropriate cosmetic results and good follow up process of 13 months are considered as positive sides of this technique. Further the need for narcotic analgesics and hospitalization period had been reduced. Postoperative urine leakage had been seen on the average of fifth day from the penrose drain but disappeared after removing the drain.

Discussion: Our opinion on ureteropelvic junction obstructions is the laparoscopic approach is an easy and effective treatment option in children.

Keywords:

Poster - 1

Laparoskopik transperitoneal üreteropelvik bileşke darlığı onarımı; Ön bulgular

İ İnanç, O Kızılkaya, S Ayvaz, ÜN Başaran, M İnan
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Laparoskopik  üreteropelvik bileşke darlığı (UPD) onarımı giderek daha çok tercih edilen bir cerrahi girişim olma yolundadır. 

Gereç ve Yöntem: Yapılan retrospektif taramada 2014-2015 yılları arasında kliniğimizde 3 hasta 4 üniteye laparoskopik UPD darlığı onarımı için girişimde bulunulmuş, bunlardan 1'inde üreterin kateterize edilememesi nedeniyle açığa dönülmüştür. 

Sonuçlar: Ameliyat süresinin kısa olması, iyileşme sürecinin hızlı olması, ortalama 13 aylık takiplerde herhangi bir sorun yaşanmaması ve tatminkar kozmetik sonuçlar elde edilmesi bu yöntem olumlu yönleri olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca narkotik ihtiyacının daha az olduğu ve hastanede kalış süresinin daha kısa olduğu gözlenmiştir. 3 hastada ameliyattan sonra ortalama 5 gün penrose drenden idrar kaçağı gözlenmiştir. Ancak. dren çekilince kaçak ortadan kaybolmuştur. 

Tartışma: Laparoskopik yaklaşımın çocuklarda UPD tedavisinde kolay ve etkin bir tedavi alternatifi olduğu düşüncesindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Close