Close

Poster - 77

A RARE CAUSE OF INTESTINAL OBSTRUCTION: THE RAPUNZEL SYNDROME

ME Çelikkaya*, T Chyndolotov**, M Yiğiter**, AB Salman**
*Erzurum Atatürk University School of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Ataturk University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Erzurum

INTRODUCTION: Bezoar is a mass observed in the gastrointestinal system which accumulated and became tangles as a result of swallowing indigestible materials. There are three types of bezoars. Trichobezoar is composed of human hair. Phytobezoar is composed of indigestible nutritional residues. Trichophytobezoar is composed of the combination of these materials. Bezoars are generally formed in the stomach. They can rarely extend to small intestine as a tail and it is called rapunzel syndrome.

 

CASE: The 15 years old individuals (female) was admitted to our hospital with abdominal pain, bloating, vomiting bilious complaints in the last one day. There was sensitivity as well as a mass in the right upper quadrant according to her physical examination. There was no pathology according to her laboratory tests. In the BT, bezoar compatible mass was observed in the entire stomach and it was shown that it also extended to the small intestine. The mass which covered the entire stomach and which extended to the small intestine was observed. The bezoar was totally removed by incision which was performed from the front wall to the stomach corpus. Additionally, a secondary incision was also performed in the proximal jejunum and the trichobezoar which covered the entire duodenum was also removed. The operation was finalized upon repairing the front wall of the stomach and jejunum.

 

CONCLUSION: In the obstructions due to bezoars, enterotomy and the resection of the affected intestine region are the most common treatment methods. However, trichobezoars which extend to small intestine sometimes cannot be removed from the stomach because of the mass pyloric stenosis. In this case, incision of the adjacent to the proximal bowel loops and removing the bezoar in this way is important to minimize the postoperational complications. 

Keywords:

Poster - 77

NADİR BİR İNTESTİNAL OBSTRUKSİYON NEDENİ; RAPUNZEL SENDROMU

ME Çelikkaya*, T Chyndolotov**, M Yiğiter**, AB Salman**
*Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Erzurum

Giriş: Bezoar yutulan sindirilemeyen materyallerin gastrointestinal sistemde birikerek yumak oluşturmasıdır. Üç tip bezoar vardır. İnsan saçından oluşan trikobezoar, sindirilemeyen besin artıklarının oluşturduğu fitobezoar ve bunların karışımı olan trikofitobezoar. Sıklıkla midede oluşan bezoarlar, nadiren kuyruk şeklinde ince barsaklara uzanırlar ve bu duruma rapunzel sendromu denir.

 

Olgu: 15 yaşında kız hasta 1 gün önce başlayan karın ağrısı, şişkinlik, safralı kusma nedeni ile kliniğimize başvurdu. Fizik muayenesinde sağ üst kadranda hassasiyet ve kitle tespit edildi. Laboratuar değerlendirme de bir patoloji tespit edilmedi. BT de midenin tamamını dolduran ve duodenuma ilerleyen bezoar ile uyumlu olabilecek görünüm izlendi. Eksplorasyonda mide ve duodenumun tamamını dolduran kitle görüldü. Mide korpusuna ön duvardan yapılan insizyon ile bezoar tamamen çıkarıldı ancak duodenumdaki parçanın bu kesiden çıkarılamaması üzerine proksimal jejenuma ikinci bir insizyon yapılarak duodenumun tamamını dolduran trikobezoar çıkarıldı. Mide ön duvarı ve jejunum tamir edilerek operasyon sonlandırıldı.

 

Sonuç. Bezoarlara bağlı tıkanmalarda genellikle enterotomi ve etkilenen barsak segmentinin rezeksiyonu uygulan tedavi yöntemidir. Ancak duodenuma uzanan trikobezoarlar da kitle pylorik darlık nedeni ile geriye sağılarak mideden çıkarılamayabilir. Bu durum da duodenumu açmak yerine komşu proksimal barsak ansının insize edilmesi ve kitlenin bu insizyona doğru sağılarak çıkarılması ameliyat sonrası komplikasyonları en aza indirmek açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Close