Üreteropelvik Bölge Bileşke Yerleşimli Medusa Başı Yapısında Fibroepitelial Polip: Tanı ve Tedavide Üreterorenoskopi ve Laparoskopi
Ç Arslan Alıcı, A Karagözoğlu, B Tokar
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
Üreteropelvik bileşke (UPB) fibroepitelial polipleri üst üriner sistemde tıkanıklık yapan oldukça nadir patolojilerden biridir. Preoperatif radyolojik değerlendirmede tanı koyulmasında zorluk yaşanabilir. Üreteropelvik darlık (UPD) düşünülen olgularda operasyon sırasında tanı koyulabilir. Bu videoda UPB’de tıkanıklık yapan taş ön tanısı ile tarafımıza yönlendirilen, üreterorenoskopi ve laparoskopi sonucu fibroepitelial polip saptanan olgudaki tedavi yaklaşımımız sunulmaktadır.
Video Sunumu: 6 yaşında erkek hasta uzun süredir olan, ancak son birkaç gündür şiddetlenen sol yan ağrısı, hematüri ve ultrasonda sol hidronefroz ve sol UPB’de yerleşimli tıkanıklık yapan, taş düşündüren 6 mm’lik ekojenite bulguları ile çocuk ürolojisi polikliniğimize yönlendirildi. Hastanın üreterorenoskopisinde sol UPB bölgesinden zemin almış Medusa başı görünümünde, farklı uzunlukta kolları pelvis ve üreter içine doğru protrüze olan polip saptandı. Laparoskopiye geçildi. Hastaya sol üst lateral pozisyon verildi. Retrokolik yaklaşımla UPB ortaya çıkarıldı. Pelvisten başlanarak üretere doğru lümen açıldı. Polip ortaya çıkarıldı. Polip tabanı ile eksize edildi. JJ stent takılmasını takiben piyeloplasti ameliyatı ile cerrahi girişim sonlandırıldı. Sonuç: UPB fibroepitelial polipleri nadir görülmekle beraber, UPD düşünülen olgularda veya radyolojik olarak lümen içi taş ön tanısı alan olgularda ayırıcı tanıda akılda tutulmalıdır. Polipler için endoskopik intraluminal eksizyonlar tanımlanmış olmakla beraber; bu olgudaki gibi geniş tabanlı ve makroskopik görünümü atipik olan poliplerin eksizyonunun cerrahi olarak yapılmasında fayda vardır. Laparoskopik piyeloplasti tecrübesi olan cerrahlar için laparoskopik yaklaşım doğru bir tercihtir.
Anahtar Kelimeler: