Close

Video Presentation - 8

Late thoracoscopic repair of long gap esophageal atresia

F Mammadov, U Ateş, G Göllü, K Bahadır, A Gurbanov, M Bingöl Koloğlu
Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

The management of patients with long gap esophageal atresia (EA )remains a significant challenge. Preservation of  the esophagus initially and atempting  primary  repair  after a period of growth is the  preferred approach in most institutions. This video demonstrates a step by step method for performing a thoracoscopic  late primary anastomosis in an infant with long gap EA. 

A 6 month old female  born 30 weeks old prematurely with long gap EA and had laparoscopic gastrostomy done in the newborn period and  underwent elective primary anastomosis after 6 months of  waiting period with upper pouch suctioning.   No upper pouch dilatations were done.The prone position was used .The procedure was performed through 3 trocars, a 4mm for the 30 degree 4mm telescope and 2 -3 mm ports. Later during the procedure a 3mm grasper was introduced through a stab incision to facilate the anastomosis. There were no operative and postoperative complications.  Thoracoscopic repair of long gap EA is an effective and safe technique.The improved visualization and access to the upper pouch and lower pouches allow for maximal mobilization and safe anastomosis.

 

Keywords:

Video Sunum - 8

Uzun aralıklı özofagus atrezisinde geç torakoskopik onarım

F Mammadov, U Ateş, G Göllü, K Bahadır, A Gurbanov, M Bingöl Koloğlu
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Uzun aralıklı özofagus  atrezili(ÖA) hastalara yaklaşım tartışmalı ve zordur. Özofagusun koruması ve proksimal özofagusun büyümesi için beklendikten sonra geçikmiş primer anastomoz yapılması, günümüzde birçok merkez tarafından ilk tercih edilen yaklaşımdır.  Bu video sunumunda izole ÖA nedeniyle yenidoğan döneminde gastrostomi uygulanan hastanın  6. ayında yapılan torakoskopik özofagus atrezisi onarımının teknik detaylarının aşamalı olarak sunulması amaçlandı. 30 haftalık prematüre uzun aralıklı ÖA ile doğan kız bebek yenidoğan dönemde yapılan  laparoskopik gastrostomi sonrası üst poş aspirasyonu ile 6 aylık olana kadar izlendi.Üst poş  dilatasyon yapılmadı. 6 aylık ilen torakoskopik ÖA onarımı yapıldı. Ameliyat sırasında ve sonrasında komplikasyon gelişmedi. Uzun aralıklı ÖA de geçikmiş torakoskopik onarım etkin ve güvenilir bir yöntemdir. Daha iyi görüntüleme ve üst ve alt poşların etkin mobilizasyonu güvenli anastomoz yapılmasına olanak sağlamaktadır.

 

Anahtar Kelimeler:

Close