Konjenital Lösemi Ve Anorektal Malformasyon Birlikteliği
İ Genişol, ZG Temir, B Uçan, N Malbora, M Hoşgör
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
Konjenital lösemi, doğumda veya yaşamın ilk ayında ortaya çıkan, 4.7 milyon canlı doğumda 1 görülen nadir bir hastalıktır. Down sendromlu(DS) yenidoğanlarda transient myeloproliferatif hastalık ve konjenital lösemi gelişme insidansı artmıştır. Anorektal malformasyon(ARM) %5 i fistülsüz olup yarısından fazlası DSdur. Konjenital lösemi, DS ve ARM birlikteliğinin görüldüğü ilk vaka olması nedeniyle sunulmuştur.
OLGUKırkbeş yaşındaki annenin beşinci gebeliğinden 39 haftalık olarak normal spontan vajinal yol ile 2600 gram doğan kız bebek ARM nedeniyle kliniğimize yatırıldı. Mongoloid yüz görünümü, pretibial ve bifissür ödemi, fistülsüz anal atrezisi mevcuttu, batını normal bombelikteydi, hepatosplenomegalisi mevcuttu. Takipnesi olan olgunun, mezokardiyak odakta 2/6 pansistolik üfürümü vardı. Beyaz küre 92.770/mm3, hemoglobin 9.1 g/dl, trombosit 216.000/mm3, AST 2580, ALT 1085 idi. Periferik yaymasında %90 oranında blast görülerek transient myeloproliferatif hastalık ile uyumlu bulundu. Transfontonel Ultrasonografisinde; sağ taraf kaudo-talamik Groove düzeyinde 8x6 mm boyutta grade 1 SEH() ile uyumlu hiperekojenite izlenmiştir. Batın ultrasonografisinde karaciğer sol lobda, sol portal ven ile sol hepatik ven arasında şant ile uyumlu olabilecek görünüm saptandı. Yaşamın 24.saatinde çekilen cross-table lateral grafisi yüksek tip ARM ile uyumlu idi. Tansiyon düşüklüğü ve mongoloid yüz görünümü nedeni ile yapılan ekokardiyografik incelemede perimembranöz VSD, ASD sekundum, anevrizmatik inter atriyal septum saptandı. Batın distansiyonu olmayan ancak genel durumu bozulan, satürasyonu düşen ve oligüri gelişen olgu izlemin 2.gününde entübe edildi. Peteşilerinin ve koagülasyon bozukluğunun olması üzerine tekrarlanan periferik yaymasında %61 myeloblast; kemik iliği aspirasyonunda %56 miyeloblast saptandı. Trombosit süspansiyonu ve acil kemoterapi(sitarabin) başlandı. Kemik iliği flowsitometrik incelemesi; akut myeloblastik lösemi ile uyumluydu (CD117 %64, CD33 %42, CD34 %67). Hasta yaşamının ellinci saatinde operasyona alınamadan sepsis nedeniyle kaybedildi.
TARTIŞMA DS yenidoğanlarda transient myeloproliferatif hastalık hayatın ilk birkaç ayında kendiliğinden düzelebilse de genel olarak prognozu kötüdür. Olgumuzda olduğu gibi kanama, enfeksiyonlar, ek anomaliler en önemli mortalite nedenidir.
Anahtar Kelimeler: