Introduction: Congenital anterior urethral valve (AUV) is a rare but important cause of lower urinary tract obstruction. The frequency of AUV is eight times lower than the frequency of posterior urethral valve (PUV). Although it can be an isolated pathology, it can also be seen with diverticulum. It is mostly located on bulbar urethra. Anterior urethral dilation is seen in the VCUG. The definitive diagnosis and the treatment is performed with cystoscopy. A male case who was performed cystoscopy because of hydronephrosis and vesicoureteral reflux, and diagnosed as AUV, is presented.
Case: The patient who was diagnosed as bilateral hydronephrosis prenatally in the 7th month of gestation, was followed after birth. Physical examination was unremarkable, also the family history and the resume of the case was as usual. Grade 3-4 hydronephrosis and ureteral dilatation at left kidney was detected on ultrasound imaging. Grade 4 VUR at right kidney and grade 5 VUR at left were seen at VCUG. Loss of function in the left kidney was found in DMSA imaging. Cystoscopy was performed at firt month. AUV was detected and resected intraoperatively. The posterior urethra was normal, and trabeculations was presented in the bladder wall. It was seen that hydroureteronephrosis had completely been regressed at the US examinations after resection. In the follow up for nearly one year, the patient is free of any urinary tract infection and doesn’t have any urination problem.
Conclusion: AUV is a very rare anomaly and it may be missed if it is not keep in mind. Therefore, anterior urethral valve must be considered for the boys who have the findings of lower urinary tract obstruction.
Keywords:
Giriş: Konjenital anterior üretral valv (AUV), oldukça nadir ancak önemli bir alt üriner sistem obstrüksiyonu nedenidir. Posterior üretral valv (PUV)’e göre sıklığı 8 kat daha azdır. İzole olabileceği gibi divertikül ile birlikte de görülebilir. Çoğunlukla bulbar üretradadır. VSUG’da anterior üretrada dilatasyon görülür. Kesin tanı ve tedavisi sistoskopi ile yapılır. Hidroüreteronefroz ve VUR nedeniyle sistoskopi yapılan ve AUV saptanan bir erkek olgu sunulmuştur.
Olgu: Antenatal 7. ayda bilateral hidronefroz saptanan olgu doğum sonrası takibe alındı. Fizik muayenesi olağan olan olgunun öz ve soygeçmişinde özellik yoktu. Yapılan US’ de sol böbrekte grade 3-4 hidronefroz ve üreterde genişleme saptandı. VSUG’ da sağda grade 4, solda grade 5 VUR görüldü. DMSA’ da sol böbrekte fonksiyon kaybı saptandı. Hastaya 1. ayda yapılan sistoskopide AUV saptanarak rezeksiyon uygulandı. Posterior üretra olağandı, mesanede ise trabekülasyon mevcuttu. İşlem sonrası yapılan US’lerde hidroüreteronefrozun tamamen gerilediği görüldü. Yaklaşık bir yıldır izlenen olgunun herhangi bir işeme sorunu bulunmamakta ve hiç üriner sistem enfesiyonu geçirmemektedir.
Sonuç: AUV, oldukça nadirdir ve çok fazla akla getirilmediğiden gözden kaçırılabilir. Bu nedenle, alt üriner sistem obstrüksiyon bulguları olan erkek bebeklerde AUV de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Anahtar Kelimeler: