Introduction: Laparoscopic pyeloplasty is a trending technique and preventing this approach from widespread use is the difficulty of intracorporeal suturation. We present you 4 laparoscopic pyeloplasty cases via utilization barbed suture.
Methods: Laparoscopic transperitoneal dismembered pyeloplasty was performed in three male and one female cases, aged between 1.5 to 15. Following three port accesses to peritoneal cavity, ureter and renal pelvis was reached transmesocolically in three cases and was reached with dissection of the colonic hepatic flexura. Three cases revealed an intrinsic obstruction, while one had a crossing aberrant vessel. Pelvic junction was transected in all patients. Pyeloplasty was carried out via V-loc® suture without pelvic reduction. Needle was passed through the end loop and anastomosis was performed continuously. Two sutures were used separately. End of the suture was cut and was left free. Mesocolon was sutured continuously with barbed sutur without knots.
Results: Right pyeloplasty was performed to two patiens and left pyeloplasty was performed to other two patients. Aberrant renal artery was determined in one patient. Operation times were 90-100 minutes in three cases which were operated transmesocolically and 110 minutes in one case which was operated with dissection of the colonic hepatic flexura. Upon observing clear urine, patients were discharged after urethral decatheterisation in two days.
Conclusion: V-loc® suture shares the same material as Vicryl® sutures. It can be used without the need to knot, due to the barbed architecture. V-loc® has been used for superficial suturation, tendon reparation, laparoscopy in obstetrics and urology and also experimented in intestinal anostomosis.V-loc® suture provides a reliable and time effective anastomosis in pediatric laparoscopic pyeloplasty by removing the need to apply knots. Pyeloplasty was performed with Vloc® suture firstly in the literature at children and it was completed in a much more short time than robotic surgery.
Keywords:
Giriş: Laparoskopik pyeloplasi, çocukluk çağı hidronefrozlarının en sık nedeni olan üreteropelvik bileşke (UPB) obstrüksiyonlarının cerrahi tedavisinde giderek popülarite kazanmaya başlamıştır. Tekniğin yaygınlaşamamasının önündeki en büyük engel, laparoskopik olarak sütür atılmasının zor ve uzun sürmesidir. V-loc® dikenli sütür ile düğüm atılmadan gerçekleştirilen 4 olguya ait ilk verilerimizi sunmayı amaçladık.
Hasta Seçimi ve Metot: UPB darlığı tanısı konulan 1,5-15 yaş arası üç erkek bir kız olguya laparoskopik dismembered pyeloplasti operasyonu uygulandı. Üç port ile batına girildi. Üç olguda transmezokolik yoldan, bir olguda hepatik fleksura devrilerek üreter ve pelvise ulaşıldı. Üç olguda intrensek darlık saptanırken bir olguda aberran arter basısı olduğu gösterildi. Dismembered pyeloplasti tekniğine uygun olarak dört olguda da UP bileşke kesilerek çıkarıldı. Pyeloplasti, pelvik redüksiyon yapılmadan V-loc® sütür ile kontinü olarak gerçekleştirildi. İlk sütür geçildikten sonra iğne ipliğin sonundaki halkadan geçirilerek düğüm atılmadan oturtuldu. Daha sonra kontinü olarak uç uca anastomoz gerçekleştirildi. Arka ve ön yüz olmak üzere iki adet V-loc® sütür ile anastomoz tamamlandı. Lümen içinde bir adet double j kateter bırakıldı. Anastomoz sonunda ipliğin uç kısmı düğüm atılmadan kesilerek serbest bırakıldı. Mezokolon yine V-loc® sütür ile düğüm atılmadan kontinü olarak kapatıldı.
Bulgular: Olgulardan ikisine sağ, diğer ikisine sol pyeloplasti uygulandı. Olgulardan birinde aberran arter basısı saptanmıştır. Operasyon süresi, transmezenterik yoldan gerçekleştirilen üç olguda 90-100 dakika; kolon devrilerek yapılan bir olguda ise 110 dakika olarak gerçekleşmiştir. Olguların tamamı postoperatif ikinci gün, makroskopik hematürisi kaybolduğundan idrar sondaları çekilerek eksterne edilmiştir.
Sonuç: V-loc® sütür, Vicryl® ile aynı etken maddeden yapılmıştır. Dikenleri sayesinde düğüm atılmadan kullanılabilmektedir. Cilt sütürlerinde, tendon dikilmesinde, obstetrik ve ürolojik laparoskopik cerrahilerde ve deneysel barsak anastomozlarında kullanımı mevcuttur. Çocukluk çağı laparoskopik pyeloplastilerinde, V-loc® sütür ile düğüm atılmadığından, daha kısa sürede güvenli anastomoz sağlanmaktadır. Literatürde çocuklarda V-loc® sütür ile pyeloplasti operasyonu ilk kez uygulanmıştır ve robotik cerrahide ulaşılabilen sürelerden daha kısa sürede tamamlanabilmektedir.
Anahtar Kelimeler: