Close

Poster - 26

Congenital ranula: A rare newborn case treated with surgery

Y Dere Günal, İ Özmen, S Demir
Kırıkkale University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery

Introduction: Congenital ranula is a rare condition. It is a mucous extravasation cyst that originates from sublingual gland. We report a 27-day-old case with congenital ranula excision.

Case: A 25-day-old girl neonate was brought to our clinic with a swelling in the base of oral cavity. Her family have noticed a swelling right after the birth and it has grown over time, eventually a difficulty in tongue movements and feeding have occured. Physical examination revealed a blue/purple colored, round, smooth and soft submucosal mass of 3 X 3 cm in size that pushes the tongue to up and lateral direction. Neck examination was normal and an operation was planned because the patient was symptomatic. The cyst was totally resected with extracapsular dissection and mucosal incision was closed primarily under general anesthesia via intraoral approach. Histopathologic examination revealed mucocele showing squamous metaplasia. The postoperative period was uneventful and normal nutrition was started and there was no recurrence during the follow-up perod of 7 months.

Conclusion: Although many methods of treatment for ranulas have been described, there is no consensus about most effective treatment of pediatric ranulas. Excision of the cyst may be the appropriate treatment of ranula in neonates due to the low recurrence rates against marsupialization. In patients with nutritional or respiratory problems we suggest an early surgical treatment during neonatal period.  

 

Keywords:

Poster - 26

Konjenital Ranula : Yenidoğan döneminde opere edilen nadir bir olgu

Y Dere Günal, İ Özmen, S Demir
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Giriş: Konjenital ranula oldukça nadir görülen bir durumdur. Sublingual bezden kaynaklanan mukus ekstravazasyon kistidir. Bu çalışmada, 27 günlükken konjenital ranula eksizyonu yapılan bir hasta sunuldu.

Olgu: 25 günlük kız bebek ağız tabanında şişlik şikayeti ile getirildi. Ailesinden ilk olarak doğumdan hemen sonra küçük bir şişlik olarak farkedildiği, kitlenin zamanla büyüdüğü ve son günlerde dil hareketlerinde ve beslenmede zorluk geliştiği öğrenildi. Yapılan muayenede ağız tabanında, dili yukarı ve laterale doğru iten mavi-mor renkli yaklaşık 3 X 3 cm boyutunda yuvarlak düzgün yüzeyli ve yumuşak kıvamlı submukozal kitle görüldü. Boyun muayenesi normaldi. Semptomatik olduğu için hasta opere edildi. Genel anestezi altında intraoral yaklaşım kullanarak kist ekstrakapsüler diseksiyonla total olarak çıkarıldı ve mukozal insizyon primer olarak kapatıldı. Histopatolojik sonucu skuamoz metaplazi gösteren mukosel olarak rapor edildi. Postoperatif dönemde komplikasyon gelişmedi ve beslenmesi düzeldi. Hastanın 7 aylık takibinde kitlede nüks izlenmedi.

Sonuç: Birçok tedavi yöntemi tanımlanmış olmasına rağmen, infantlarda ranulanın etkili tedavisi konusunda görüş birliği yoktur. Ancak marsupializasyona göre daha düşük rekürrens oranından dolayı kist eksizyonu infantlarda ranulanın uygun tedavisi olabilir. Beslenme ve solunum problemi gelişen hastalarda cerrahi tedavinin erken bebeklik döneminde dahi yapılabileceğini düşünüyoruz

Anahtar Kelimeler:

Close