Introduction: Epididymal cysts are simple serous cysts, localized in the head of the epididymis, may present as single or multiple, unilateral or bilateral. As can be detected incidentally during a routine examination, epididymal cysts can be determined by ultrasonography in cases with scrotal pain or swelling. Other conditions that cause swelling in the scrotum should be kept in mind in the differential diagnosis.
Materials and Methods: Medical records of 8 cases, treated between the years 2009-2015 with the diagnosis of epididymal cyst in our clinic, were analyzed retrospectively. Age of the cases, symptoms, diagnostic methods, comorbidities, the side of the cyst, the size of the cyst and results of surgical treatment was examined.
Results: 8 cases with the mean age of 9.6 (15 months-17 years) were underwent surgery for epididymal cysts. Lesions were on the right in 4 cases, ,on the left in 3 cases and bilateral in 1 case. Six of the cases have been admitted with scrotal swelling and pain. Mass was detected in the physical examination and cystic mass was found when evaluated with ultrasound. Epididymal cyst was detected in 2 cases during hernioplasty. 2 cases had ipsilateral and 1 case had bilateral hernias, 1 case had bilateral and 1 case had contralateral varicoceles. Glanular hypospadias and anterior ectopic anus was detected in one case. Cysts were surgically removed in all the cases and no postoperative complications were observed.
Conclusion: The epididymis cysts are rare, benign mass in children. The cysts smaller than 10mm may disappear spontaneously during conservative management. However, surgical excision of the epididymal cyst is a safe and effective method in symptomatic cases and cysts larger than 10 mm.
Keywords:
Giriş: Epididim kistleri tekli ya da çoklu, unilateral ya da bilateral olabilen, epididim başına yakın yerleşimli, içi seroz sıvı ile dolu basit kistlerdir. İnsidental olarak rutin genital muayene sırasında saptanabileceği gibi skrotal ağrı ya da şişlik nedeniyle yapılan ultrasonografide de görülebilir. Ayırıcı tanıda testiste şişlik yapan diğer solid ve kistik nedenler akılda tutulmalıdır.
Gereç ve yöntem: Kliniğimizde epididim kisti nedeni ile 2009-2015 yılları arasında tedavi edilen 8 olgunun tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Olguların yaşı, başvuru şikâyeti, tanı yöntemleri, eşlik eden hastalıklar, kistin bulunduğu taraf, kist boyutları ve cerrahi tedavi sonuçları açısından incelenmiştir.
Bulgular: Ortalama yaşı 9,6 (15 ay-17 yaş) olan 8 olgu, epididim kisti nedeniyle opere edilmiştir. Kist, olguların 4’ünde sağda, 3’ünde solda ve 1’inde bilateraldir. Olgulardan 6’sı skrotal bölgede şişlik ve ağrı şikayeti ile başvurmuştur. Fiziki muayenede kitle tesbit edilen olgular USG ile değerlendirilmiş ve kistik kitle saptanmıştır. Olgulardan 2’sinde epididim kisti hernioplasti sırasında saptanmıştır. Olgulardan 2’sinde ipsilateral, 1’inde bilateral herni, 1’inde kontralateral ve 1’inde bilateral varikosel görülmüştür. Bir olguda glanüler hipospadias ve anterior ektopik anüs tespit edilmiştir. Tüm hastalarda kistler cerrahi olarak çıkarılmış ve postoperatif herhangi bir komplikasyon görülmemiştir.
Sonuç: Epididim kisti çocuklarda nadir görülen iyi huylu kitlelerdir. Konservatif izlemde 10 mm’den küçük kistler kendiliğinden kaybolabilmektedir. Ancak semptomatik olgularda ve 10 mm’den büyük kistlerde edididim kist eksizyonu etkin ve güvenli bir yöntemdir.
Anahtar Kelimeler: