Close

Poster - 30

Intrauterine adnexial torsions and autoamputation

A Yıldız, ES Keçik, M Akın, N Sever, ÇA Karadağ, M Demir, M Kaba, Aİ Dokucu
Department of Pediatric Surgery, Sisli Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

Intrauterine adnexial torsions and autoamputation

Fetal ovarian cysts developing in prenatal period can lead to complications such as torsion due to the hormonal environment. We present eight cases with adnexial torsion including three wandering adnexias.

Material and methods: Between March 2010 and March 2016, a retrospective review was performed on case records of patients with adnexial torsion. Age distribution was found between 6 days - 11 months. Diagnosis of all patients was established prenatally. Three were reported as an intraabdominal cystic mass, five as an ovarian cystic mass.
We found that ultrasound was fairly specific for adnexial torsion in newborns. MR and CT imaging were also required in two patients. In first two cases, diagnosis was made during the operation, in last six cases diagnosis was made preoperatively due to increase of surgical and radiological experience. In six cases affected adnexias were on the right side, in two cases on the left side. In  three cases (two right and one left side) attachment between ovary and fallopian tube was completely lost. One of them was found totally free. In other two cases, one had an attachment consisting of a small pedicle of omentum, the other one  was furnished with vessels diverted from caecum. Other five cases underwent total adnexial torsion. Laparoscopic approach has been used in all cases except one case. In six cases operations were completed laparoscopically. One convertion to open and one open approach existed. Post operative follow up was uneventful in all cases operated with laparoscopic approach. Patient operated with open surgery underwent operation due to postoperative intussusception. Pathologic examination revealed that all cases had no germ tissue or malignant transformation.

Conclusion: Wandering abdominal mass requires detailed differential diagnosis as it can be wandering ovary due to autoamputation. Laparoscopy is very usefull for diagnosis and treatment.

Keywords:

Poster - 30

İntrauterin adneks torsiyonu ve otoamputasyon

A Yıldız, ES Keçik, M Akın, N Sever, ÇA Karadağ, M Demir, M Kaba, Aİ Dokucu
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, İstanbul

İntrauterin adneks torsiyonu ve otoamputasyon.
Over kistleri hormonal etkiye bağlı olarak intrauterin torsiyon gibi komplikasyonlara yol açabilirler. Burada üç adet torsiyon sonrası gelişmiş serbest adnekside içeren 8 adet adneks torsiyonu olgusunu sunuyoruz.
Materiyal ve yöntem:
Mart 2010 ve mart 2016 tarihleri arasında, nedeniyle başvuran hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Yaş dağılımı 6 gün ile 11 ay arasında değişmekteydi. Tüm hastaların tanıları prenatal olarak konmuştu.  Üç hastanın tanısı intraabdominal kistik kitle beşinin ise over yerleşimli kistik kitle idi.
Ultrasonografik araştırmanın over torsiyonunda oldukça yararlı olduğunu gözlemledik. MR ve CT Tanının kesinleştirilebilmesi için iki olguda MR ve CT ‘a gereksinim duyuldu. İlk iki olguda tanı operasyonda konulmakla beraber zaman içinde cerrahi ve radyolojik deneyimin artması ile preoperatif  tanı konuldu.  Altı olguda sağ, iki olguda ise sol over etkilenmişti. Üç olguda (İki sağ ve bir solyerleşimli) over ve tuba arasındaki bağlantı tamamen yok olmuştu. Bu olguların birinde over tamamen bağımsız olarak bulunur iken, bir olguda bir omentum pedikülünün overe yapıştığı, diğerinde ise  çekumdan çıkan küçük damarların overi beslediği görüldü. Diğer beş olgu ise total olarak torsiyona gitmişti. Laparoskopik yaklaşım bir olgu hariç tümünde tercih edilen yöntem oldu.  Laparoskopik olarak opere edilen olguların altısı laparoskopik olarak tamamlandı,bir olguda açık operasyona dönüldü. Laparoskopik girişim yapılan tüm olguların takibi sorunsuzdu. Açık yöntem ile opere edilen hastada ise post operatif invaginasyon gelişti. Patalojik değerlendirmelerde herhangi bir malignite yada germinatif dokuya rastlanmadı.
Sonuç:
Yenidoğan döneminde saptanan serbest abdominal kistik kitlelerover torsiyonuna bağlı otoamputasyon açısından değerlendirilmelidir. Laparoskopi böyle olgularda tanı ve tedavide oldukça yararlıdır.

Anahtar Kelimeler:

Close