PERSİSTAN MÜLLERİAN KANAL SENDROMU’NUN EŞLİK ETTİĞİ TRANSVERS TESTİKÜLER EKTOPİ’YE YAKLAŞIM
S Cansaran*, A Cerrah Celayir*, O Bosnalı*, RG Yeşiltepe Mutlu**, MB Mutlu***, H Akay****, H Yavuz*****
*Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Endokrinolojisi
***Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Genetik
****Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği
*****Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
Giriş/Amaç: Transvers testiküler ektopi (TTE) beraberinde eşlik eden anomalilere göre üç grupta sınıflandırılır. Persistan müllerian kanal sendromunun eşlik ettiği tip-2 TTE, hastaların %20-30’unu oluşturur. Tip-2 TTE’li bir hastadaki tanı ve tedavi yaklaşımımızın paylaşılması amaçlandı.
Olgu Sunumu: Antenatal tanılı hidronefroz nedeniyle çocuk cerrahisinde takipli olan iki aylık erkek hastanın fizik muayenesinde, sol testisin unpalpable olduğu, sağ inguinal bölgede birisi skrotal girişe daha yakın olmak üzere iki adet testis palpe edildiği ve beraberinde sağ inguinal hernisi olduğu görüldü. Skrotal ve pelvik ultrasonografide, sağ inguinal bölgeden skrotuma uzanan inguinal herni ile birlikte her iki testisin de sağ inguinal bölgede ve sağ testisin 9.4x7.1 mm, sol testisin 9.7x7.7 mm boyutlarında olduğu ve mesane arkasında 24x4.5 mm boyutlarında, ovoid, uterus ile uyumlu olabilecek bir yapı olduğu görüldü. Hastanın karyotip incelemesi 46, XY olarak raporlandı. Kanda anti-müllerian hormon 7.6 ng/ml (28-142), dihidrotestosteron 32.8 pg/ml (250-990), androstenedion <0.3 ng/ml (0.6-3.1) ve total testosteron 0.13 ng/ml (1.66-8.11) olarak düşük düzeyde bulundu ve hastaya persistan müllerian kanal sendromu tanısı konuldu.
Hasta 10 aylıkken, sistoskopi sonrası sağ inguinal kesi ile sağ inguinal herni onarımı, patent müllerian yapıların eksizyonu, sol tarafa transseptal olmak üzere bilateral orşiopeksi ve her iki testise bipolar longitudinal wedge biyopsi yapıldı. Testis biyopsileri normal testis dokusu, rudimenter yapılar ise endometriumu inaktif görünümde uterus şeklinde raporlandı. Operasyon sonrası erken dönem takipleri sorunsuz seyretti. Hastanın 1 yaşında yapılan skrotal ultrasonografide sağ testisi 7.3x8.6x12.7 mm, sol testisi 7.6x8.2x15 mm boyutlarında, normal olarak ölçüldü.
Sonuç: Çocuklarda bir tarafta unpalpable testis, diğer tarafta inguinal herni varlığında TTE olasılığı daima akılda tutulmalıdır. Ameliyat öncesi dikkatli bir muayene, ultrasonografi ve özellikle genetik ve endokrin değerlendirme sonrası hastanın cerrahi tedavisi planlanmalıdır. Persistan müllerian kanal sendromunun eşlik ettiği TTE olgularında en uygun cerrahi yaklaşım; herni onarımı, testis biyopsisi ile beraber orşiopeksi ve müllerian yapıların eksizyonudur.
Anahtar Kelimeler: