Close

Poster - 19

Ovarian torsion due to ovarian serous cystadenoma in a eleven-year old girl

L Cankorkmaz*, H Özer**, C Güney*
*Department of Pediatric Surgery, Cumhuriyet University Faculty of Medicine, Sivas, Turkey
**Department of Pathology, Cumhuriyet University Faculty of Medicine, Sivas, Turkey

Introduction: Ovarian torsion are an uncommon gynecological problem in adolescent. Torsion of a normal ovary occurs rarely, especially in childhood. In this age group, ovarian torsion is most frequently a complication of an underlying benign and occasionally malignant or benign neoplasm. Germ cell tumors are the most important causes for the ovarian masses in children. Ovarian epithelial tumors (e.g., serous, mucinous cystadenoma) are rare in children.

 

Case: In this report, an eleven year-old girl with a right ovarian torsion with ovarian serous cystadenoma presented with abdominal pain and abdominal distension, during six months. Her physical examination revealed tenderness and rebound in lower quadrant with a palpable mass. Ultrasound of the pelvis showed; mixed echogenic avascular cystic area and absent vascularity at right ovary. The initial diagnosis was right ovarian torsion. She underwent urgent laparotomy and complete excision of the cyst with the infarcted right ovary and tube was performed. The contralateral ovary was normal. The cyst measured 22 X 13 X 9 cm totally weighted 1550 gr. The mass was found to be ovarian serous cystadenoma and necrotic ovary on her histopathology.  She was discharged without any problems.

 

Conclusion: Ovarian serous cystadenomas are usually occurring in adults. It is rare in adolescent girls. However, it should be kept in mind in the differential diagnosis of ovarian torsion and a close follow-up is important after the surgery by reason of recurrences. Intraoperative macroscopic evaluation has great importance to protect the residual ovarian tissue in childhood ovarian torsion.

Keywords:

Poster - 19

On bir yaşındaki çocukta seröz kistadenoma bağlı over torsiyonu

L Cankorkmaz*, H Özer**, C Güney*
*Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Sivas
**Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Sivas

Giriş Adölasanlarda over torsiyonu ender bir jinekolojik sorundur. Bu yaş grubundaki torsiyonlar sıklıkla overdeki kistik lezyonların, benign daha ender olarak da malign tümörlerin zemininde gelişir. Over torsiyonlarının erken tanısı ve cerrahinin gecikmemesi, overin ve fertilite kapasitesinin korunması için çok önemlidir. Çocuklarda over kitlelerinin çoğu germ hücreli tümörlerdir, yüzey epitelinden kaynaklanan tümörler (seröz ve müsinöz kistadenomlar gibi) daha enderdir. Bu yazıda, seröz kistadenoma bağlı over torsiyonu saptanan on bir yaşında bir kız sunulmuştur.

Olgu On bir yaşında kız hasta, 24 saattir devam eden yaygın karın ağrısı ve kusma yakınmasıyla acil servise başvurdu. Öyküsünde hastanın yaklaşık altı aydır aralıklı karın ağrısı ve karın şişliği olduğu öğrenildi. Fizik muayenesinde; batın her iki alt kadranda hassasiyet, defans ve kitle saptandı. Yapılan pelvik ultrasonografi; kistik alanlara sahip ve doppler aktivitesi olmayan sağ over olarak raporlandı. Hasta bu bulgularla over torsiyonu ön tanısıyla acil koşullarda ameliyat edildi. Ameliyatta sağ overde kitle, kitleye eşlik eden torsiyon, over ve tubada nekroz saptanması üzerine, salpingo-ooferektomi yapıldı. Diğer over normal olarak değerlendirildi ve batın içerisinde başka bir patoloji saptanmadı. Eksize edilen (boyutları, 22X13X9 cm, 1550 gr) kitlenin histopatolojik incelemesi, overin seröz kistadenomu ve nekrotik over dokusu olarak raporlandı. Hasta post-op sorunsuz olarak taburcu edildi.

Sonuç Çocukluk çağı over torsiyonlarında ameliyat sırasındaki makroskopik ön tanı, yapılacak cerrahi işlem ve bırakılacak rezidüel over dokusunun planlanması açısından yol göstericidir. Çocuklarda ender olsa da, epitelyal tümörlerin ayırıcı tanıda akılda tutulması ameliyat planlaması ve ameliyat sonrası izlemde önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Close