Objective: We aimed to present our experience with laparoscopic choledochal exploration, choledochoscopic stone removal and cholecystectomy technique in the treatment of choledochal stones, which are rarely seen in children.
Material and Methods: The data of 5 patients who were operated with a diagnosis of choledochal stone between 2020 and 2024 in our clinic were retrospectively analyzed.
Results: Three of our patients were female and two were male. Presenting complaints were jaundice, abdominal pain and vomiting in all patients. Preoperative laboratory values showed hyperbilirubinemia dominated by direct bilirubin in all patients. Preoperative ultrasonography (USG) findings revealed multiple gallstones in the gallbladder and 1.2 cm stones (0.8 - 2.1 cm) in the choledochal duct obstructing the lumen and causing dilatation of the intrahepatic and proximal extrahepatic bile ducts. All patients underwent magnetic resonance cholangiopancreaticography.
Surgical intervention was started with intraoperative cholangiography.In 1 patient, the choledochal lumen was accessed transcystically and in 4 patients through an incision made on the anterior aspect of the choledochal wall. the choledochal lumen was explored with a 5fr flexible endoscope.2 patients underwent removal of the stone with a basket, 2 patients underwent total removal of the stone with external manipulation and 1 patient underwent open surgery. the ampulla vateri was crossed by entering the duodenum through the choledochus with an endoscope . Subsequently, laparoscopic primary choledochal repair was performed in 4 patients and choledochal T-tube placement in 1 patient.
The mean postoperative hospitalization was 4 days (2-7 days). The mean follow-up was 23.2 months (5-44 months).
Conclusion: Laparoscopic choledochal exploration, choledochoscopic stone removal and cholecystectomy in a single session is an effective and safe alternative in children with choledochal stones.
With this technique, stone treatment can be achieved in a single session without the need for fluoroscopy, multiple anesthesia sessions and papillotomy.
Keywords: choledocholithiazis, laparoscopic choledochal exploration, children
Amaç: Çocuklarda nadiren görülen koledok taşlarının tedavisinde uyguladığımız laparoskopik koledok eksplorasyonu, koledokoskopi ile taşın çıkarılması ve kolesistektomi tekniği ile ilgili deneyimimizin sunulması amaçlandı.
Materyal Metod: Kliniğimizde 2020 – 2024 yılları arasında koledok taşı tanısı ile opere ettiğimiz 5 hastanın verileri geriye dönük olarak incelendi.
Bulgular: Hastalarımızın 3’ü kız 2’si erkekti. Tüm hastalarda başvuru yakınmaları sarılık, karın ağrısı ve kusma idi. Preoperatif laboratuar değerlerinde direk bilirubin hakimiyetinde hiperbilirubinemi mevcuttu. Ortalama total bilirubin değeri:5.6 mg/dl (0.6-10.1), ortalama direk bilirubin değeri: 3.9 mg/dl (0.3-7.4). Preoperatif ultrasonografi (USG)'de safra kesesi içinde çok sayıda değişen boyutlarda safra taşı ve koledok içinde lümeni obstrukte etmiş, safra yollarında dilatasyona neden olmuş ortalama 1.2cm boyutunda (0.8 – 2.1cm) taş saptandı. Tüm hastalara manyetik rezonans kolanjiopankreatikografi (MRCP) yapıldı ve koledok lümeninde tıkanıklığa neden olan taş saptandı. Koledok genişliği ortalama 1.4cm idi (0.8-1.9cm).
Cerrahi girişime intraoperatif kolanjiografi ile başlandı. Safra kesesi serbestlendi ve sistik arter bağlandı. 1 hastamızda transsistik olarak ve 4 hastamızda koledok anterior yüzünden yapılan insizyon ile koledok lümenine ulaşıldı. 5fr fleksbl endoskop ile koledok içi eksplore edildi. 2 hastamızda basket ile taş çıkarılırken, 2 hastamızda taşın dışardan manuplasyonu ile total çıkarılması ve 1 hastamızda açık cerrahiye geçilerek taşın çıkarılması uygulandı. Endoskop ile koledok içinden duodenuma girilerek ampulla vateri katedildi, proksimal safra yolları bifurkasyon seviyesine kadar eksplore edildi. 1 hastamızda preoperatif tetkiklerde saptanamayan 0.5cm boyutunda bir adet taş sağ safra kanalı girişinde bulundu ve çıkarıldı. 4 hastamızda laparoskopik koledok primer onarımı ve 1 hastamızda koledoğa T tüp yerleştirilmesi ile uygulandı. Tüm hastalarımıza kolesistektomi yapıldı.
Postoperatif yatış ortalaması 4 gündü (2-7gün). Ortalama takip süresi 23.2 aydı (5-44ay).
Sonuç: Koledok taşı saptanan çocuklarda, tek seansta laparoskopik koledok eksplorasyonu, koledokoskopi ile taşın çıkarılması ve kolesistektomi tekniği etkin ve güvenli bir alternatiftir.
Bu teknik ile floroskopi, birden fazla anestezi seansı, papillotomi gerekmeden tek seansta taş tedavisi sağlanabilmektedir.
Anahtar Kelimeler: koledok taşı, çocuk, koledokoskopi, laparoskopi