Close Görüntüyü Aç

Poster - 27

Endoscopic coagulation electrode introduced via cystoscope may provide additional trocar insertıon in laparoscopic PIRS method and thermocoagulation of inguinal ring in children

E Ergün*, D İnal*, K Bahadır**, P Khalilova***, E Evin*, U Ateş*, G Göllü*, M Bingöl-Koloğlu*, AM Çakmak*
*Ankara University Health Practice and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Ankara
**Akdeniz University School of Medicine Department of Pediatric Surgery, Antalya
***Eskisehir Osmangazi University Department of Pediatric Surgery

Aim:Laparoscopic percutaneous internal ring suturing (PIRS) has become a common approach for indirect inguinal hernia in children in many centers.Even though the recurrence rates were higher than open repair few years ago, data shows similar rates recently.Thermal injury to the peritoneum with repair was showed to reduce recurrence rates and increase fibrosis in animal studies.The method was also presented as safe and effective in clinical studies.The method requires an additional trocar for thermocoagulation device.Even though it is usually a 3 mm trocar with minimal scar, it eliminates the cosmetic advantage of PIRS method which usually requires only camera port. In this paper it was aimed to present an alternative method for creating thermal injury around the internal inguinal ring without placing an additional working port.

Method:A 4 mm camera trocar is inserted through the umbilicus, and a cystoscope is introduced through it.Bilateral internal inguinal rings are visualized, and thermal coagulation is applied to the ring walls using a 3mm endoscopic coagulation electrode inserted through the cystoscope’s working channel.After coagulation, the 4mm camera is used to perform the PIRS procedure.

Results:This method was utilized in eleven children with inguinal hernia (two bilateral).The mean age was 4.8 years (2 months to 12 years) and the mean weight was 15 kg (3 to 42kg).The male-to-female ratio was 3:1.The mean follow-up period was 8.6 months (1 to 17 months).No complications or recurrences were observed during follow-up.

Conclusion: Thermal coagulation can be effectively applied with a single trocar in the PIRS method using this approach. Although the follow-up period of the patients, the number of children in the study, and the recurrence and complications are not sufficient to comment on, it can be used as an alternative method for thermocoagulation by eliminating the need for additional trocars.

Keywords: inguinal hernia, laparoscopy, PIRS, thermocoagulation

Poster - 27

Çocuklarda laparoskopik PIRS yönteminde sistoskop aracılığıyla endoskopik koagülasyon elektrodu kullanımı inguinal kanal iç halkanın termokoagülasyonunda ek trokar yerleştirmesi gereksinimini ortadan kaldırabilir

E Ergün*, D İnal*, K Bahadır**, P Khalilova***, E Evin*, U Ateş*, G Göllü*, M Bingöl-Koloğlu*, AM Çakmak*
*Ankara Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Ankara
**Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Antalya
***Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Laparoskopik PIRS(Percutaneous Internal Ring Suturization) tekniği ile kasık fıtığı onarımı günümüzde çocuklarda indirekt inguinal herni onarımı için yaygın bir yaklaşım haline gelmiştir. Birkaç yıl öncesine kadar nüks oranları açık onarıma kıyasla daha fazla olsa da son dönemdeki veriler benzer nüks oranları olduğunu göstermektedir. Buna yönelik onarım sırasında peritonda oluşturulan termal hasarın nüks oranlarını azalttığı ve fibrozisi artırdığı hayvan çalışmalarında gösterilmiştir. Ayrıca bu yöntemin klinik çalışmalarda güvenli ve etkili olduğu saptanmıştır. Ancak termokoagülasyon ek bir trokar gerektirir ve genellikle minimal skar bırakması nedeniyle 3 mm'lik bir trokar tercih edilir. Termokoagülasyon için ekstra trokar kullanılması PIRS yönteminin kozmetik avantajını ortadan kaldırır. Bu çalışmada, ek bir çalışma trokarı gerekmeden inguinal kanalın iç halkasının etrafında termal hasar oluşturmak için alternatif bir yöntem sunulması amaçlanmıştır.

Metod: Göbek deliğinden 4 mm'lik bir kamera trokarı ve içerisinden sistoskop yerleştirilir. Bilateral inguinal kanal iç halkaları görülür ve sistoskopun çalışma kanalından ilerletilen 3 mm'lik bir endoskopik koagülasyon elektrodu aracılığıyla açık olan inguinal kanal iç halkası duvarlarına (erkek çocukta spermatik kord ve damarlardan uzakta kalacak şekilde) termokoagülasyon uygulanır. Koagülasyon işleminden sonra 4 mm'lik kameraya geçirilir ve PIRS gerçekleştirilir.

Bulgular: Bu yöntem ikisi bilateral olmak üzere kasık fıtığı tanılı on bir çocuğa uygulandı. Çocukların ortalama yaşı 4,8 yıl (2 ay-12 yıl) ve ortalama kilosu 15 kg (3-42 kg) idi. Erkek/kadın oranı 3:1 idi. Takip süresi ortalama 8,6 ay (1-17 ay) idi. Hastaların takibinde herhangi bir komplikasyon veya nüks saptanmadı.

Sonuç: Bu yöntem ile PIRS metodunda termokoagülasyon uygulamasının tek trokar ile uygulanabileceğini savunmaktayız. Hastaların takip süresi, çalışmadaki çocuk sayısı, nüks ve komplikasyonlar hakkında yorum yapmak için yeterli olmasa da ek trokar gereksinimini ortadan kaldırarak termokoagülasyon uygulanması için alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: inguinal herni, laparoskopi, PIRS, termokoagülasyon

Close
You can get your participation certificate from the SURVEY button at the top left.