Introduction: Cutis laxa is characterized by inelastic and loose skin and it may present systemic manifestations of variable severity. Among the different hereditary forms (incidence 1/400,000), the autosomal recessive form (ARCL) is the most prevalent and heterogeneous type. We present a case with Autosomal recessive cutis laxa 1C.
Case presentation: A neonate boy was born at a gestational age of 38 weeks with a birth weight of 2820 gr, in relation with an intrauterine growth restriction and admitted to the neonatal intensive care unit. An abdominal ultrasound performed on postnatal sixth day showed a hyperdistended, trabeculated bladder and multiple cysts around the bladder. There was no ureteral dilatation or hydronephrosis. Catheterisation of the bladder through the urethra was unsuccessful, and retrograde urethrography and voiding cystourethrography were performed. Cystoscopy showed that the anterior urethra was tortuous, the posterior urethra was normal and there were multiple diverticula of various sizes in the bladder wall..
Genomic DNA from patient’s peripheral blood leukocytes was extracted using standard procedures after informed consent was obtained from the patient’s parents. Clinical exome sequencing analysis revealed a novel homozygous c.1094G>C, p.(Cys365Ser) missense mutation in exon 7 of LTBP4 (NM_001042545.2, NP_001036010.1). This variant was not reported GnomAD v4.1.0 database and was evaluated as strong pathogenic.
Conclusions: Autosomal recessive cutis laxa 1C has been reported to date in 25 individuals from 20 families.Besides skin anomalies, in most ARCL forms multiple organs are involved, leading to severe multisystem disorders involving skeletal, cardiovascular, pulmonary, and central nervous systems. Inguinal/umbilical hernias, vesicourinary and gastroesophageal reflux and/or diverticula are present in all patients and bladder/intestinal diverticula and/or pyloric stenosis together with CL are considered pathognomonic. Genitourinary symptoms are quite common and these can be more noticeable over time.
Keywords: Cutis laxa, newborn, bladder diverticulum
Giriş: Kutis laksa elastik olmayan ve gevşek deri ile karakterize ve farklı şiddette sistemik belirtiler gösterebilen bir hastalıktır. Farklı kalıtsal formlar arasında (insidans 1/400.000), otozomal resesif form en yaygın ve heterojen tiptir. Bu yazıda otozomal resesif kutis laksa 1C'li bir olgu sunulmuştur.
Olgu sunumu: G2P2 21 yaş anneden 38 hafta, 2820 gr doğan haricen erkek bebek, intrauterin gelişme geriliği nedeniyle yenidoğan yoğun bakım ünitesine interne edildi. Postnatal altıncı günde yapılan abdominal ultrasonografide aşırı distandü, trabeküle mesane ve mesane çevresinde çok sayıda kist raporlandı. Üreter dilatasyonu ve hidronefroz yoktu. Mesanenin üretra yoluyla kateterizasyonu başarısız oldu, hastaya retrograd üretrografi ve voiding sistoüretrografi yapıldı. Sistoskopide anterior üretranın kıvrımlı olduğu, posterior üretranın ise normal olduğu, mesane duvarında çok sayıda ve değişik boyutlarda divertiküller olduğu görüldü.
Hastanın periferik kan lökositlerinden genomik DNA, hastanın ebeveynlerinden bilgilendirilmiş onam alındıktan sonra standart prosedürler kullanılarak çıkarıldı. Klinik ekzom dizileme analizi LTBP4'ün 7. ekzonunda (NM_001042545.2, NP_001036010.1) yeni bir homozigot c.1094G>C, p.(Cys365Ser) missense mutasyon olduğunu gösterdi. Bu varyant GnomAD v4.1.0 veritabanında rapor edilmemiştir ve güçlü patojenik olarak değerlendirilmiştir.
Sonuç: Otozomal resesif kutis laksa 1C bugüne kadar 20 aileden 25 bireyde bildirilmiştir. Otozomal resesif kutis laksa formlarının çoğunda deri anomalilerinin yanı sıra birden fazla organ tutulur ve iskelet, kardiyovasküler, pulmoner ve merkezi sinir sistemlerini içeren ciddi multisistem bozukluklarına yol açar. İnguinal/umbilikal herniler, veziko-üreteral ve gastroözofageal reflü ve/veya divertikül tüm hastalarda mevcuttur ve mesane/intestinal divertikül ve/veya pilor stenozu ile birlikte kutis laksa için patognomonik olarak kabul edilir. Genitoüriner semptomlar oldukça yaygındır ve bunlar zamanla daha belirgin hale gelebilir.
Anahtar Kelimeler: Kutis Laksa, yenidoğan, mesane divertikülü