Introduction
Traditional avoidance of oral intake until resolution of postoperative ileus means a negative nitrogen balance, loss of mucosal integrity, depression of immunocompetence and altered function of the digestive system. In this study, preservation of postoperative gut functions, supplemented by trophic enteral nutrition using donor human milk or commercial formula is discussed.
Material and Methods
Eighty-four male Wistar albino rats (80-100 gr) food-deprived for 48 h were equally divided into two groups as ileal anastomosis (IA) and laparotomy (LO). Animals were further allocated into two subgroups with regards to postoperative 48 and 72 hours. Results of prolonged postoperative starvation (PS), trophic enteral feeding by human milk (HM) and commercial formula (CF) were compared. The number of colony-forming units, serum alkaline phosphatase (ALP) levels, in vitro carbachol, KCl-induced contractile responses, and histopathological data were analyzed. The resulting data were assessed statistically.
Results
Bacterial translocation was not detected in all HM-fed groups, regardless of the operative procedure. Villus depletion score was significantly less in HM and CF groups at 72 h when compared to PS (p<0.01). ALP increase in serum at postoperative 72 hours was significantly induced by HM feeding (P<0.001 & P<0.007) when compared to PS and CF groups. Group PS animals showed 72 h fasting-induced spastic contractile responses of ileal smooth muscle to carbachol. Carbachol- and KCl-induced contractile responses of ileal smooth muscle were significantly restored in the HM group.
Discussion
Induction of trophic early enteral feeding by donor human milk protects the gut mucosal structure, preserves serum ALP levels within normal limits, and contractile responses of ileal smooth muscle, further preventing bacterial translocation to mesenteric lymph nodes. Administration of HM protects gut mucosal structure in IA and LO rats regardless of postoperative time. These results are significantly favorable when compared to CF fed group.
Keywords: Postoperative early trophic enteral nutrition, Human donor breast milk, Commercial formula, Prolonged fasting, Bacterial translocation, Villus anatomy, Serum ALP level, Organ bath studies, Animal model
Amaç
Ameliyat sonrası oral alımın geleneksel olarak kısıtlanması, negatif bir nitrojen dengesi oluşmasına, mukozal yapının dejenerasyonu ve immün sistemin baskılanmasına bağlı olarak barsak fonksiyonlarını negatif yönde etkilemektedir. Bu çalışmada, anne sütü ve formül mama kullanılarak yapılan, trofik postoperatif erken enteral beslenmenin sonuçları karşılaştırılmıştır.
Materyal and Metod
İki gün süreyle aç bırakılan 84 erkek Wistar albino rat (80-100 gr.), eşit sayıda ayrılarak ileal anastomoz (İA) ve sadece laparotomi (SL) grupları oluşturulmuştur. Denekler cerrahi girişim sonrasında 48 ve 72 saat olarak, ayrıca ikişer grupta takibe alınmışlardır. Gruplar takiben, uzamış açlık (UA) ve anne sütü (AS) veya formül mama (FM) ile trofik yolla erken beslenenler olarak; bakteriyal translokasyon, serum alkalen fosfataz (ALP) düzeyi, in vitro karbakol ve KCL indüksiyonuna kontraktil cevap ve histopatolojik açıdan karşılaştırılmışlardır. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.
Sonuçlar
Yapılan cerrahi girişim türüne bakılmaksızın, erken trofik AS ile beslenen gruplarda bakteriyal translokasyon gözlenmemiştir. AS ve FM ile beslenen gruplarda, 72. saatteki villus kaybı skorlaması, UA ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük (p<0.01) bulunmuştur. Postoperatif 72. saatte AS ile beslenen gruplarda ALP düzeyleri, FM ve UA ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (P<0.001 & P<0.007). İleal düz kasların 72. saatteki karbakol cevabı, UA grubunda spastik cevap olarak saptanmıştır. AS grupları ileal düz kaslarında, karbakol ve KCL kasılma indüksiyonu cevapları anlamlı olarak düzelmektedir.
Tartışma
Anne sütü kullanılarak ratlarda yapılan trofik erken enteral beslenmenin; barsak mukozal yapısını koruduğu, serum ALP düzeyleri ve ileal düz kasların kontraktil cevabını normalize ettiği, bakteriyal translokasyona engel olduğu saptanmıştır. Bu etki yapılan cerrahi girişim türünden bağımsızdır ve FM grupları ile karşılaştırıldığında istatistik olarak daha yararlı olmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Postoperatif erken trofik enteral beslenme, Donör anne sütü, Formül mama, Uzamış açlık, Bakteriyal translokasyon, Villus anatomisi, Serum ALP düzeyi, Organ banyosu, Hayvan modeli