Introduction and objective:
Trauma is one of the most important causes of preventable mortality and morbidity in childhood. Trauma patients constitute approximately 20% of all hospitalizations in pediatric intensive care units. In this study, we aimed to retrospectively evaluate the clinical data of pediatric trauma patients treated in the Pediatric Surgery and Pediatric Intensive Care units of our hospital.
Methods:
Between September 2019 and September 2024, hospitalizations of patients aged 0-18 years due to trauma were retrospectively analyzed. Patients were evaluated in terms of variables such as age, gender, type and mechanism of trauma, organs affected, surgical interventions performed, length of hospitalization and mortality rates.
Results: Of the 1244 patients, 59% (n=734) were boys and 41% (n=510) were girls, with a mean age of 9.6 years (2 months-18 years). Blunt trauma was the most common type of trauma with a rate of 79.2% (n=986) and most of these traumas were related to traffic accidents (n=465). The lung was the most commonly affected organ (n=218) and multiple trauma was detected in 581 patients (46.7%). The majority of patients were consulted to orthopedics (n=456) and neurosurgery (n=365) departments. During the treatment process, 638 patients (84.7%) were managed with non-operative methods; however, laparotomy/laparoscopy was performed in 45 patients, cystoscopy in 36 patients, thoracotomy in 9 patients and tube thoracostomy in 59 patients. The mean duration of hospitalization was 8.2 days (2-145 days).
According to the mortality analysis, most of the deaths were due to cranial trauma, with less deaths due to massive thoracic and abdominal trauma. Five patients died during emergency department intervention, while the other deaths occurred during the intensive care unit.
In conclusion, the most common cause of pediatric trauma is blunt trauma and traffic accidents are the main etiological factor. Boys are at higher risk for trauma and mortality is largely due to head trauma.
Keywords: trauma, child, intensive care
Giriş ve amaç:
Travma, çocukluk çağında önlenebilir mortalite ve morbiditenin en önemli nedenlerinden biridir. Pediatrik yoğun bakım ünitelerinde travma hastaları, yatışların yaklaşık %20’sini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, hastanemiz Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Yoğun Bakım ünitelerinde tedavi edilen pediatrik travma hastalarının klinik verilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem:
Eylül 2019 ile Eylül 2024 tarihleri arasında, travma nedeniyle 0-18 yaş grubundaki hastaların yatışları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalar yaş, cinsiyet, travma tipi ve mekanizması, etkilenen organlar, uygulanan cerrahi müdahaleler, hastanede yatış süreleri ve mortalite oranları gibi değişkenler açısından değerlendirilmiştir.
Bulgular: İncelenen toplam 1244 hastanın %59'u (n=734) erkek, %41'i (n=510) ise kız çocuğu olup, ortalama yaş 9,6 yıl olarak hesaplanmıştır (2 ay-18 yıl). Künt travma, %79,2 (n=986) oranıyla en sık gözlenen travma tipi olup, bu travmaların büyük bir kısmı trafik kazalarına bağlı olarak gelişmiştir (n=465). Akciğer, en sık etkilenen organ olarak saptanmış (n=218), 581 hastada (%46,7) ise multiple travma tespit edilmiştir. Hastaların büyük çoğunluğu ortopedi (n=456) ve beyin cerrahisi (n=365) bölümlerine konsülte edilmiştir. Tedavi sürecinde 638 hasta (%84,7) non-operatif yöntemlerle yönetilmiş; bununla birlikte 45 hastaya laparotomi/laparoskopi, 36 hastaya sistoskopi, 9 hastaya torakotomi, 59 hastaya tüp torakostomi uygulanmıştır. Hastaların ortalama hastanede yatış süresi 8,2 gün olarak belirlenmiştir (2-145 gün).
Mortalite analizine göre, ölümlerin büyük bir kısmı kraniyal travmalara bağlı olup, daha az oranda masif toraks ve batın travmaları nedeniyle ölümler görülmüştür. Beş hasta acil servis müdahalesi sırasında ex olmuş, diğer ölümler ise yoğun bakım sürecinde meydana gelmiştir.
Sonuç olarak, pediatrik travmaların en sık nedeni künt travmalar olup, trafik kazaları başlıca etiyolojik faktör olarak öne çıkmaktadır. Erkek çocuklar travma açısından daha yüksek risk altındadır ve mortalite büyük ölçüde kafa travmalarına bağlıdır.
Anahtar Kelimeler: travma, çocuk, yoğun bakım