Introduction: Tailgut cyst is a rare congenital malformation originating embryologically from the hindgut remnant, located in the presacral. It is frequently seen in middle-aged women, but itcanbeseen at any age. Only twenty cases have been reported in the pediatric age group in the Englishliterature. 50%of the patients are asymptomatic. In this study, we aimed to present three patients who applied to our clinic with different clinical symptoms within 4 months and underwent total excision with different surgical approaches.
Case presentations: Our first case was a 9yearsold girl who was followed up for hydronephrosis and whose cyst was detected in routineUSG. The patient had a history of falling 7monthsago. MRI showed a 60x50x41mm multilocularcyst pushing the rectum to the left in the presacralregion. Apalpable mass was detected in rectalexamination. Themass was approached from the sacrococcygeal region. Thecyst was excised together with the coccyx for easy exploration. Our second case was a16yearsold girl who applied with complaints of constipation and whose cyst was detected inUSG performed for this reason. MRIshowed a 55x52x40mm multilocularcyst pushing the rectum and vagina posteriorly in the presacral region. The cyst was completely excised with a laparoscopic approach. Our third case was a9yearsold girl who applied with complaints of gluteal mass, constipation and back pain. MRIshowed a retrorectal 11x67x83mm multilocularcyst pushing the rectum to theright. The surgery was started with a laparoscopic approach and the pelvic part of the cyst was dissected, then the posterior approach was used and the cyst was completely excised without any problems. All three patients had negative tumormarkers (AFP, βHCG,LDH) and all had pathology results consistent with tailgutcysts.
Conclusion: Tailgut cysts can be detected incidentally or present with symptoms such as constipation, painful defecation, dysuria, gluteal mass, and back pain. Rectal duplication cyst, sacrococcygeal teratoma, and anterior meningocele are often considered in thedifferentialdiagnosis. In the retrorectal region, it should be kept in mind in the differential diagnosis, especially in femalepatients with a multicysticmass. Diagnosis and surgical resection are of critical importance due to risks such as perirectalabscess, anorectalfistula, and malignantdegeneration. Depending on the patient's age, cyst localization, and size, open, laparoscopic, or surgical excision methods using both approaches should be preferred.
Keywords: Tailgut cyst, children, presacral mass
Giriş: Tailgut kisti veya retrorektal kistik hamartoma; presakral veya retrorektal alanda yerleşen, embriyolojik olarak hindgut kalıntısından köken alan nadir bir konjenital malformasyondur. Sıklıkla orta yaşlı kadınlarda görülür, fakat çok nadır de olsa yenidoğan dönemi dahil olmak üzere her yaşta görülebilir. İngilizce literatürde çocuk yaş grubunda sadece yirmi vaka bildirilmiştir. Genellikle asemptomatiktir (%50). Bu çalışmada kliniğimize 4 ay içinde farklı klinik semptomlar ile başvuran ve farklı cerrahi yaklaşımlarla total eksizyon yapılan üç hastayı literatür eşliğinde sunmayı amaçladık.
Olgu Sunumları: İlk olgumuz hidronefroz nedeniyle takipli ve yapılan rutin ultrasonografide (USG) kist saptanan 9 yaşında kız hastaydı. Hastanın 7 ay önce düşme öyküsü mevcuttu. MRG’ de presakral bölgede rektumu sola iten 60x50x41mm boyutunda multiloküler kist görüldü. Rektal tuşede palpabl kitle saptandı. Kitleye sakrokoksigeal bölgeden yaklaşıldı. Rahat bir eksplorasyon için kist koksiksle birlikte eksize edildi. İkinci olgumuz kabızlık şikayetiyle başvuran ve bu nedenle yapılan USG de kist saptanan 16 yaşında kız hastaydı. MRG presakral bölgede rektum ve vajeni posteriordan iten 55x52x40 mm boyutunda multiloküler kist izlendi. Kist laparoskopik yaklaşımla total olarak eksize edildi. Üçüncü olgumuz ise gluteal kitle, kabızlık ve bel ağrısıyla başvuran 9 yaşındaki kız hastaydı. MRG de rektumu sağa iten retrorektal 11x67x83 mm boyutunda multiloküler kist izlendi. Ameliyata laparoskopik yaklaşımla başlanarak kistin pelvik kısmı diseke edildi, daha sonra posterior yaklaşıma geçilerek kist sorunsuz olarak total eksize edildi. Üç hastanın da tümör markerları (AFP, β-HCG,LDH ) negatifti ve hepsinin patoloji sonucu tailgut kistiyle uyumlu geldi.
Sonuç: Tailgut kisti insidental olarak saptanabileceği gibi kabızlık, ağrılı defekasyon, dizüri, gluteal kitle, bel ağrısı gibi semptomlarla da karşımıza gelebilir. Çoğunlukla ayırıcı tanısında rektal duplikasyon kisti, sakrokoksigeal teratom ve anterior meningosel düşünülür. Retrorektal bölgede, multikistik kitlesi olan özellikle kız hastalarda ayırıcı tanıda akılda bulundurulmalıdır. Perirektal apse, anorektal fistül ve malign dejenerasyon gibi riskler nedeniyle tanı ve cerrahi rezeksiyonu kritik öneme sahiptir. Hastanın yaşına, kistin lokalizasyonuna ve boyutuna göre açık, laparoskopik ya da her iki yaklaşımın birlikte kullanıldığı cerrahi eksizyon yöntemleri tercih edilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Tailgut kisti, çocuk, presakral kitle