Close

Oral Presentation - 45

Anorectal manometry and urodynamics in children with spina bifida: Can we predict the colonic dysmotility from bladder dysfunction?

Aİ Anadolulu*, RB Erdoğan*, A Canmemiş**, ŞK Özel**, Ç Ulukaya Durakbaşa*
*Istanbul Medeniyet University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Istanbul Medeniyet University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery Division of Pediatric Urology

Introduction: In spina bifida, both the urological and gastrointestinal systems are affected together due to their common innervation and embryological origin. The relationship between manometry results and urodynamic testing in this patient population has been limited in the literature. The aim of this study was to delineate the association of neurogenic bladder/bowel dysfunction with anorectal manometry and urodynamics.

Methods: Urodynamics and anorectal manometry were used in 29 paediatric patients with spina bifida. Patients were grouped according to the level of spinal defect to lower or upper defect. Parameters such as bladder compliance, postvoid residual volume, detrusor activity, anorectal pressures, and rectal compliance were considered. Group comparison tests were performed using standardized paediatric protocols for data analysis as well as correlation tests.

Main Results: 29 patients with spina bifida were identified. 14 were male and 15 were female. Bladder function differed among the patients in the lower defect (LD, n:18) and upper defect (UD, n:11) groups. LD group exhibited lower bladder volumes (175.45±106.19 mL) compared to the UD group (266.83±102.54 mL, p<0.05). All LD and 72.7% of UD had detrusor sphincter dyssynergia. There was positive correlation between functional bladder parameters and bowel dysfunction, such as rectoanal inhibitory reflex (RAIR) and maximum filling pressures of the bladder (rho=0.569, p<0.05). There was also a significant correlation between rectal compliance and bladder volumes.

Conclusions: Association of neurogenic bowel and bladder dysfunction is a complex issue. In children with neurogenic bladder dysfunction increased RAIR activity may be a sign for colonic dysmotility of neurogenic origin. This study may also pave the way for delineation of the mechanism under the generation of RAIR which is thought to be only intrinsic in origin. Anorectal manometry and urodynamic studies should be done in patients with spina bifida.

Keywords: Spina bifida, anorectal manometry, urodynamic, neurogenic bladder, neurogenic bowel, children

Sözlü Sunum - 45

Spina bifidalı çocuklarda anorektal manometri ve ürodinami: Kolonik dismotiliteyi mesane disfonksiyonundan tahmin edebilir miyiz?

Aİ Anadolulu*, RB Erdoğan*, A Canmemiş**, ŞK Özel**, Ç Ulukaya Durakbaşa*
*İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı

Giriş: Spina bifidada hem ürolojik hem de gastrointestinal sistem ortak innervasyon ve embriyolojik kökenleri nedeniyle birlikte etkilenir. Bu hasta popülasyonunda manometri sonuçları ile ürodinamik testler arasındaki ilişki üzerine literatürde sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, nörojenik mesane/bağırsak disfonksiyonunun anorektal manometri ve ürodinami ile ilişkisini tanımlamaktır.

Metod: Spina bifidalı 29 hastaya ürodinami ve anorektal manometri yapıldı. Hastalar spinal defekt seviyesine göre alt veya üst defekt olarak gruplandırıldı. Mesane kompliyansı, postvoid rezidüel volüm, detrusor aktivitesi, anorektal basınçlar ve rektal kompliyans gibi parametreler değerlendirildi. Veri analizi için standartlaştırılmış pediatrik protokoller ve korelasyon testleri kullanılarak grup karşılaştırma testleri yapıldı.

Sonuç: Spina bifidalı 29 hasta tespit edildi. Hastaların 14'ü erkek, 15'i kadındı. Mesane fonksiyonu alt defekt (AD, n:18) ve üst defekt (ÜD, n:11) gruplarındaki hastalar arasında farklılık gösterdi. AD grubu ÜD grubuna (266.83±102.54 mL, p<0.05) kıyasla daha düşük mesane hacimleri (175.45±106.19 mL) sergiledi. AD'nin tamamında ve ÜD'nin %72.7'sinde detrusor sfinkter dissinerjisi vardı. Fonksiyonel mesane parametreleri ile rektoanal inhibitör refleks (RAİR) ve mesanenin maksimum dolum basınçları gibi bağırsak disfonksiyonu arasında pozitif korelasyon vardı (rho=0.569, p<0.05). Ayrıca rektal komplians ile mesane hacimleri arasında da anlamlı bir korelasyon vardı.

Tartışma: Nörojenik bağırsak ve mesane disfonksiyonu birlikteliği karmaşık bir konudur. Nörojenik mesane disfonksiyonu olan çocuklarda artmış RAIR aktivitesi nörojenik kökenli kolonik dismotilite için bir işaret olabilir. Bu çalışma aynı zamanda sadece intrinsik kaynaklı olduğu düşünülen RAIR oluşumunun altında yatan mekanizmanın tanımlanmasının da önünü açabilir. Spina bifidalı hastalarda anorektal manometri ve ürodinamik çalışmalar kişiye özgü tedavi için gereklidir.

Anahtar Kelimeler: Spina bifida, anorektal manometre, ürodinami, nörojenik mesane, nörojenik bağırsak, çocuk

Close
You can get your participation certificate from the SURVEY button at the top left.