Objective: Continuous ambulatory peritoneal dialysis is an important modality of renal replacement therapy in children. Catheter dysfunction (commonly obstruction) is a major cause of morbidity and is a significant concern that hampers renal replacement therapy. As omentum is a significant cause of obstruction, some recommend routine omentectomy during insertion of the peritoneal dialysis catheter. Omentopexy rather than omentectomy has been described in adults to spare the omentum as it may be needed as a spare part in many conditions. Laparoscopic approach is commonly preferred as it provides global evaluation of the peritoneal space, proper location of the catheteral end in the pelvis and lesser morbidity due to inherent minimally invasive nature. The aim of this study is to present the technique of laparoscopic peritoneal dialysis catheter placement in children withconcurrent omentopexy.
Material and method: We retrospectively evaluated our patients who underwent laparoscopic placement of peritoneal dialysis catheterwith concomitant omentopexy or omentectomy.
Results: A total of 30 patients were enrolled who received either omentectomy (n = 18) or omentopexy (n = 12). Four catheters were lost in the omentopexy group (33%) and 3 in the omentectomy group (17%), but none were related to omental obstruction. Three out of 4 patients in the omentopexy group and 2 out of 3 patients in the omentectomy group had a previous abdominal operation as a potential cause of catheter loss. Previous history of abdominal surgery was present in 6 patients (50%) in the omentopexy group and 3 patients (17%) in the omentectomy group.
Conclusion: As omentum was associated with catheter failure, omentectomy is commonly recommended. Alternatively, omentopexy can be preferred in children to spare an organ that may potentially be necessary for many surgical reconstructive procedures in the future. Laparoscopic peritoneal dialysis catheter placement with concomitant omentopexy appears as a feasable and reproducible technique. Although the catheter loss seems to be higher in the omentopexy group, none was related with the omentopexy.
Keywords: peritoneal dialysis, omentopexy, omentum-sparing surgery, laparoscopy
Amaç: Sürekli ambulatuvar periton diyalizi, çocuklarda renal replasman tedavisinin önemli bir yöntemidir. Kateter disfonksiyonu (genellikle obstrüksiyon), morbiditenin ana nedenlerinden biridir ve renal replasman tedavisininde önemli bir sorundur. Omentum, obstrüksiyonun önemli bir nedeni olduğu için, bazıları periton diyalizi kateterinin yerleştirilmesi sırasında rutin omentektomi önerir. Omentektomi yerine omentopeksi, omentumun birçok durumda yedek parça olarak gerekebileceği göz önüne alındığından yetişkinlerde tercih edilmektedir. Laparoskopik yaklaşım, periton boşluğunun genel değerlendirmesini, kateter ucunun pelviste uygun konumlandırılmasını sağladığı ve minimal invaziv doğası nedeniyle daha az morbidite içerdiği için tercih edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, çocuklarda eşzamanlı omentopeksi ile laparaskopik periton diyalizi kateter yerleştirme tekniğini sunmaktır.
Materyal ve metod: Eşzamanlı omentopeksi veya omentektomi ile laparaskopik periton diyalizi kateteri yerleştirilen hastalarımızı retrospektif olarak değerlendirdik.
Bulgular: Omentektomi (n = 18) veya omentopeksi (n = 12) yapılan toplam 30 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Omentopeksi grubunda (%33) dört kateter, omentektomi grubunda ise (%17) üç kateter kaybedilmiş, ancak hiçbiri omental obstrüksiyon ile ilişkilendirilmemiştir. Omentopeksi grubundaki 4 hastanın 3’ünde ve omentektomi grubundaki 3 hastanın 2’sinde, kateter kaybının potansiyel bir nedeni olarak daha önce geçirilmiş abdominal ameliyatlar sorumlu tutulmuştur. Omentopeksi grubundaki 6 hastada (%50) ve omentektomi grubundaki 3 hastada (%17) geçirilmiş abdominal cerrahi öyküsü vardı.
Sonuç: Kateter kaybı ile ilişkilendirildiği için omentektomi genellikle önerilmektedir. Alternatif olarak, omentopeksi, gelecekte birçok cerrahi rekonstrüktif prosedür için potansiyel olarak gerekli olabilecek bir organı korumak amacıyla çocuklarda tercih edilebilir. Eşzamanlı omentopeksi ile laparaskopik periton diyalizi kateteri yerleştirme, uygulanabilir ve tekrarlanabilir bir teknik olarak görülmektedir. Omentopeksi grubunda kateter kaybının daha yüksek görünmesine rağmen, kayıpların hiçbiri omentopeksi ile ilişkili değildir
Anahtar Kelimeler: periton diyalizi, omentopeksi, omentum koruyucu cerrahi, laparoskopi