Close

Oral Presentation - 34

Can the Systemic Immune Inflammation Index and the Systemic Inflammatory Response Score along with clinical findings predict the need for surgical intervention in Necrotizing Enterocolitis?

AE Boztaş, AD Payza, S Yıldırım Erkan, A Şencan
Dr. Behçet Uz Child Diseases and Surgery Training and Research Hospital, Pediatric Surgery Clinic

Aim: The Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and Systemic Inflammation Response Index (SIRI) are both cost-effective and valuable markers that can be calculated with hemogram parameters associated with the degree of the inflammatory response. The aim of this study is to assess the predictiveness of current biomarkers and identify parameters that will aid in making decisions regarding surgical intervention in necrotizing enterocolitis cases.

Methods: The study included 81 cases diagnosed with necrotizing enterocolitis followed and treated in our hospital between 2014 and 2024. Patients’ background characteristics, laboratory test results, including inflammation scores (SII and SIRI, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and monocyte/lymphocyte ratio (MLR)), ultrasound findings, abdominal X-ray findings, and physical examination findings, were compared between medical NEC and surgical NEC groups. The obtained data were analyzed. The study included receiver operating characteristic (ROC) curve analysis, to assess the predictive importance of inflammation markers to identify patients needing surgical intervention.

Results: Overall 47(58%) patients had surgical intervention and mortality rate was 12,3%. There wasn’t any significant difference between groups in terms of gestational age, gender, age of diagnosis. The SII value, NLR, C- reactive protein(CRP), absolute neutrophil count were significantly higher in surgical intervention group than medical treatment group (p<0,05).However, absolute lymphocyte count was lower in the surgical NEC group (p=0,034). SIRI score, white bloodcellcount, PLR and MLR weren’t statistically significant predictive factors. (p>0,05). Length of hospital stay was longer in the medical NEC group (p<0,05).

Conclusion: Detection of the cut-off value of 1,9mg/L for CRP, 333,01 for SII and 1,74 for NLR, 6,96/L for ANC, 2,72/L for ALC /L can be efficient to ensure that NEC patients receive prompt surgical treatment and predicting the mortality rate.

Keywords: Necrotizing Enterocolitis, Systemic Immune-Inflammation Index, Systemic Inflammation Response Index

Sözlü Sunum - 34

Nekrotizan Enterokolitte Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi ve Sistemik İnflamatuar Yanıt Skoru Klinik Bulgularla Birlikte Cerrahi Girişim Gerekliliğini Öngörebilir Mi?

AE Boztaş, AD Payza, S Yıldırım Erkan, A Şencan
Dr Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Amaç: Sistemik Immün-Enflamasyon İndeksi (SII) ve Sistemik Enflamasyon Yanıt İndeksi (SIRI), inflamatuar yanıtın derecesi ile ilişkilendirilen, yalnızca hemogram parametreleri kullanılarak hesaplanabilen kolay ve hızlı ulaşılabilen değerlerdir. Bu çalışmada nekrotizan enterokolit (NEK) olgularında cerrahi müdahale gereksinimini öngörebilmek amacıyla, tanı anında elde edilen parametrelerin klinik bulgular ile birlikte değerlendirilmesi amaçlandı.

Yöntem: Çalışmaya, 2014 ve 2024 yılları arasında hastanemizde takip ve tedavi edilen nekrotizan enterokolit tanısı olan 81 olgu dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar test sonuçları(enflamasyon belirteçleri, SII ve SIRI, nötrofil-lenfosit oranı(NLR), platelet-lenfosit oranı(PLR) ve monosit/lenfosit oranı(MLR)), ultrason bulguları, abdominal röntgen bulguları ve fizik muayene bulguları incelenmiştir. Olgular medikal NEK ve cerrahi NEK olarak iki gruba ayrılmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiştir. Cerrahi müdahale gerekten olguları tanımlamak için enflamasyon belirteçlerinde eşik değer belirlemek amacıyla regresyon (ROC) eğrisi analizi uygulanmıştır.

Bulgular: Cerrahi müdahale uygulanan grupta 47(58%) hasta mevcuttu. Mortalite oranı %12,3 idi. Gestasyonel yaş, cinsiyet ve tanı yaşı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Cerrahi müdahale grubundaki SII değeri, NLR, C-reaktif protein (CRP) ve mutlak nötrofil sayısı, medikal tedavi grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0,05). Ancak, cerrahi NEK grubunda mutlak lenfosit sayısı daha düşük saptandı(p=0,034). SIRI skoru, lökosit sayısı, PLR ve MLR ise istatistiksel olarak anlamlı öngörücü faktörler arasında saptanmadı(p>0,05). Hastanede kalış süresi, medikal NEK grubunda daha uzun bulunmuştur(p<0,05).

Sonuç: NEK olgularında hem erken cerrahi tedavi kararı verilmesinde hem de mortalite riskini öngörmede anlamlı parametreler olan CRP için 1,9 mg/L, SII için 333,01 ve NLR için 1,74, mutlak nötrofil sayısı için 6,96/Lt, mutlak lenfosit sayısı için 2,72/Lt eşik değerlerinin saptanmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Nekrotizan enterokolit, Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi, Sistemik İnflamatuar Yanıt Skoru

Close
You can get your participation certificate from the SURVEY button at the top left.