Aim: Burns are a common cause of death and disability, especially in underdeveloped countries. The primary goal of burn treatment is to achieve healing with minimal surgery, complications, and loss of function. This study aimed to evaluate the impact of adding enzyme alginate and hyaluronic acid to standard dressing materials on the treatment process of partial-thickness burn patients.
Methods: The records and data of 0-18-year-old partial-thickness burn patients treated at our burn center between January 2017 and January 2022 were analyzed. Patients were divided into three groups: 1% silver sulfadiazine (Control group), hyaluronic acid (Group 2), and enzyme alginate (Group 3). The groups were evaluated in terms of age, gender, burn percentage, burn cause, need for surgery, time to surgery, length of hospital stay, and development of infection.
Results: There were no significant differences between the groups in terms of age, gender, burn percentage, and burn cause. However, there were also no significant differences in the presence of infection and the need for surgery. The time to surgery was shorter in Groups 2 and 3 compared to the control group (p<0.05 and p>0.028). Length of hospital stay, the most commonly used parameter for evaluating burn healing in the literature, was significantly lower in Group 3 compared to Groups 2 and Control (p>0.001 and p>0.003).
Conclusion: The use of enzyme alginate dressings as a topical first choice is recommended for partial-thickness burns, along with treatments that support the patient's immune system, as numerous factors play a role in burn wound and healing.
Keywords: burns, pediatric burns, silver sulfodiazin, hyaluronic acid, enzyme alginogel, length of stay
Amaç: Yanık, cildin termal etkilerle hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir patoloji olup özellikle az gelişmiş ülkelerde ölümlerin ve sakatlıkların sık nedenlerinden biridir. Tedavide, yanık türü ve etkilenen alanın genişliği ve derinliği gibi faktörler dikkate alınır. Yanık tedavisinin temel amacı, hastanın en az cerrahi işlem, komplikasyon ve fonksiyon kaybıyla iyileşmesini sağlamaktır. Bu çalışmada, standart pansuman materyaline ek olarak enzim aljinojel ve hyaluronik asit preparatlarının eklenmesinin hastaların tedavi sürecine etkisi incelenmiştir.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2017 - Ocak 2022 tarihleri arasında hastanemiz yanık merkezinde yatışı yapılan 0-18 yaş arası kısmi kalınlıkta yanık hastaların dosya ve verileri taranmıştır. Hastalar %1 gümüş sülfodiazin (Kontrol grubu), hyaluronik asit (Grup 2) ve enzim aljinojel (Grup 3) preparatı olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Gruplar yaş, cinsiyet, total vücut yanık alanı, yanık nedeni, operasyon ihtiyacı, operasyona kadar geçen süre, hastane yatış süresi, enfeksiyon gelişimi açısından değerlendirilmiştir. Sayısal değişkenler için Kolmogorov-Smirnov ile normallik testi yapılmıştır, sonucunda normal dağılıma sahip olan iki bağımsız grup karşılaştırılması için t testi, normal dağılıma sahip olmayan grup için ise Mann-Whitney U test yapılmıştır. Ayrıca kategorik değişkenlere ait iki grup karşılaştırılmasında Ki Kare ve Fisher’in Exact testleri yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmamızda gruplar arasında yaş, cinsiyet, total vücut yanık Alanı ve yanık nedeni arasından anlamlı fark saptanmamıştır. Bununla birlikte enfeksiyon varlığı ve operasyon ihtiyacı arasında da anlamlı fark gözlenmemiştir. Operasyona kadar geçen süre Grup 2 ve Grup 3’de kontrol grubuna oranla daha kısa bulunmuştur (p<0,05 ve p>0,028). Literatürde de yanık iyileşmesini değerlendirmede en sık kullanılan parametre olan hastanede yatış süresi açısından Grup 3, Grup 2 ve Kontrol Grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p>0,001 ve p>0,003).
Sonuç: Yanık yarası ve iyileşmesinde çok sayıda faktör etken olmakla birlikte kısmi kalınlıkta yanıklarda hastanın immun sistemini destekleyecek tedavilerle birlikte topikal ilk tercih olarak enzim aljinojel preparatları kullanılması önerilir.
Anahtar Kelimeler: yanık, çocuk yanıkları, gümüş sülfodiazin, hyaluronik asit, enzim aljinojel, hastanede yatış süresi