Introduction: Explosions are an occurrence that can cause serious injury and death, resulting in high levels of mortality and morbidity. Abdominal blast injuries causing abdominal hemorrhage and perforation and the colon is the most common area for hemorrhage and perforation.
Case Presentation: We present a 2-year-old girl patient brought to the emergency department with a critical abdominal injury, a 5 cm defect in the abdominal wall, caused by a gas explosion. After a rapid assessment in the emergency room the patient was rushed to the operating room for immediate surgical intervention. The small and large intestines were eviscerated through a 5 cm abdominal wall defect in the left flank region. When the intestines were examined, multiple punch out perforations was observed in the jejunal region and complete perforation of colon in the rectosigmoid colon. Colonic perforation repaired with primary anastomosis. A temporary divided stoma was created as a part of the surgical management of the jejunal perforation. Two weeks after the initial surgery, the temporary stoma closed successfully without complications. The patient was discharged on the 29th post-traumatic hospitalization day and there were no complications during follow-up.
Conclusion: Jejunostomy, a high output stoma, was formed in the emergency laparotomy as life saving procedure and it was closed after two weeks. Patient was stable after stoma closure and no major complication was noted in post operatively. In conclusion the early closure of jejunostomy and the patient's successful recovery underscores the critical role of timely surgical care.
Keywords: Trauma, Blast Trauma, Jejunostomy, Perforation, Anastomosis
Giriş: Patlamalar, ciddi yaralanma ve ölüme neden olabilen, yüksek düzeyde mortalite ve morbidite ile sonuçlanan olaylardır. Abdominal patlama yaralanmaları abdominal hemoraji ve perforasyona neden olur ve bu travmalarda kolon, hemoraji ve perforasyonun en sık görüldüğü bölgedir.
Olgu Sunumu: Acil servise doğal gaz patlaması sonucu karın duvarında 5 cm'lik bir defekt ile kritik bir karın duvarı yaralanması ile getirilen 2 yaşında bir kız hastayı sunuyoruz. Acil serviste hızlı bir değerlendirmeden sonra hasta acil cerrahi müdahale için ameliyathaneye alındı. İnce ve kalın bağırsaklar sol yan bölgedeki 5 cm'lik karın duvarı defektinden dışarı çıkmıştı. Bağırsaklar incelendiğinde jejunal bölgede çok sayıda zımba deliği perforasyon ve rektosigmoid kolonda tam kolon perforasyonu gözlendi. Kolonik perforasyon primer anastomoz ile onarıldı. Jejunal perforasyonun cerrahi tedavisinin bir parçası olarak geçici bir diverjan stoma oluşturuldu. İlk ameliyattan iki hafta sonra geçici jejunostomi komplikasyonsuz olarak başarıyla kapatıldı. Hasta travma sonrası yatışının 29. gününde taburcu edildi ve takip sırasında herhangi bir komplikasyon görülmedi.
Sonuç: Acil laparotomide hayat kurtarıcı bir prosedür olarak jejunostomi, yüksek debili bir stoma, oluşturuldu ve iki hafta sonra kapatıldı. Stoma kapatıldıktan sonra hasta stabildi ve ameliyat sonrası dönemde önemli bir komplikasyon görülmedi. Sonuç olarak, jejunostominin erken kapatılması ve hastanın başarılı bir şekilde iyileşmesi, zamanında cerrahi bakımın kritik rolünün altını çizmektedir.
Anahtar Kelimeler: Travma, Blast Travma, Jejunostomi, Perforasyon, Anastomoz