Close

Oral Presentation - 38

Effect of Castor Oil on Esophageal Stricture in Rats; Expression of ST-2, IL-6, Neopterin Proteins in Corrosive Burn Model

A Kalyoncu Ayçenk*, O Yalçın*, C Yapar Gümüş**, Ö Kaya Korkmaz***, AB Gürpınar****, T Noyan****, Y Kaşko Arıcı*****
*Ordu University Medical Faculty, Pediatric Surgery Department
**Ordu University Medical Faculty, Department of Pediatrics
***Ankara Etlik City Hospital, Pathology Department
****Ordu University Medical Faculty, Department of Biochemistry
*****Ordu University Faculty of Medicine, Department of Biostatistics and Medical Informatics

Background and Aims: Corrosive esophageal burn (CEB) has high mortality and morbidity rates. This study aimed to determine the efficacy of castor oil in preventing stricture development using an experimental CEB model. In addition to studying standard histopathological damage data, neopterin, IL-33, and sSt-2 proteins were also studied for the first time.

Methods: Fifty Wistar-Albino rats were divided into randomized 5 groups [Sham, Control, Early and Late Stage Topical Application, Oral Application groups]. Weight measurement, esophageal length, histopathological damage score (HDS) and stenosis score, tissue caspase-3 and VEGF staining, tissue hydroxyproline (HYP), blood TNF-Alpha, IL-6, IL-33, Neopterin, and sST-2 levels were measured.

Results: The greatest weight gain was observed in the G5. IL-6 levels were significantly lower in G5 than in G2. Significant differences in IL-33 levels were observed between the G4 and G1 groups. TNF-α levels were significantly lower in G3. No significant difference was detected in sST2/IL-1 levels. Neopterin levels were significantly higher in G4 and G5. HYP level was highest in G5. The stenosis scores were significantly lower in the G4 and G5 groups. VEGF ratio was lowest in G1 and highest in G3. Caspase-3 ratio was highest in G2. HHS was lowest in G1 and highest in G2.

Conclusion: Castor oil was studied in an experimental CEB model for the first time in the literature. These results indicate the nutritional contribution of castor oil, as well as its tissue healing and esophageal stricture-preventing efficacy at the histopathological and immunohistochemical levels. However, in terms of staging, no significant contribution was found in the biochemical results for the novel markers neopterin and sSt2/IL-1.

Keywords: Corrosive esophageal burn, Esophageal stricture, Castor Oil, ST-2, IL-6, Neopterin

Sözlü Sunum - 38

Deneysel Olarak Oluşturulan Korozif Özofagus Yanığında Topikal Hint Yağı Uygulamasının Serum ST-2, Neopterin ve İL-33 Düzeylerine Etkisi

A Kalyoncu Ayçenk*, O Yalçın*, C Yapar Gümüş**, Ö Kaya Korkmaz***, AB Gürpınar****, T Noyan****, Y Kaşko Arıcı*****
*Ordu Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri A.B.D.
***Ankara Etlik Şehir Hastanesi Patoloji AnabilimDalı
****Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biokimya A.B.D
*****Ordu Üniversitesi, Bioistatistik ve Tıbbi Bilişim A.B.D.

Giriş ve Amaç: Özofagus korozif yanıkları (ÖKY) çocuklarda, ciddi mortalite ve morbiditesi olan küresel bir sorundur. ÖKY tedavisindeki amaç, özofageal striktür oluşumunun engellenmesidir. Ancak, mevcut uygulamalarda kabul edilmiş kesin bir tedavi protokolü bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, hint yağının, deneysel ÖKY modelinde, striktür gelişiminin önlenebilmesindeki etkinliğininin değerlendirilmesidir. Standart histopatolojik hasar verilerinin yanı sıra, neopterin, IL-33 ve sSt-2 proteinleri de ilk kez bu çalışmada incelenmiştir.

Gereç Yöntem: 50 Wistar-Albino sıçan 5 farklı gruba randomize edilmiştir [Sham, Kontrol, Erken Dönem Topikal Uygulama, Geç Dönem Topikal Uygulama, Oral Uygulama grubu]. Ağırlık ölçümü, ameliyat süresi, özofagus boyu, doku fibrozis düzeyi, doku caspase-3 ve VEGF ölçümü, doku hidroksiprolin düzeyi (HYP), toplam stenoz skoru (TSS), histopatolojik hasar skoru (HHS), serum IL-6, IL-33, TNF-Alpha, Neopterin ve sST-2/IL-1 seviyeleri ölçülmüş ve değerlendirilmiştir.

Bulgular: Modelleme öncesi ve dekapitasyon öncesi ölçümlerde en fazla G5’de kilo alımı gözlendi. IL-6 düzeylerinde G5’de G2’ye oranla belirgin düşüklük saptandı. G4 ile G1 arasında IL-33 düzeyleri arasında anlamlı fark saptandı. TNF-Alfa, G3’de diğer gruplara kıyasla anlamlı olarak düşüktü. sST2/IL-1 düzeylerinde anlamlı farklılık saptanmadı. Neopterin düzeyi G4 ve G5’de diğer gruplardan anlamlı düzeyde yüksekti. HYP düzeyi en yüksek G5’de gözlendi. Submukozal fibrosis, G2 ve G3 gruplarında %100, G4 ve G5 gruplarında sırasıyla %66.7, %50.0 oranındaydı. Muskularis mukoza hasarı G3 grubunda %100, G2 ve G5 gruplarında ise sırasıyla %25.0 ve %12.5’di.Tunika muskularis fibrozisi G2’de en yüksek, G4'de en düşük orandaydı. HYP seviyesi G5'te en yüksekti. Stenoz skoru G4 ve G5 gruplarında düşüktü. VEGF oranı en düşük G1'de ve en yüksek G3'te idi. Kaspaz-3 oranı en yüksek G2'de idi. HHS en düşük G1'de ve en yüksek G2'de idi.

Tartışma: Literatürde ilk defa ÖKY modelinde hint yağı çalışılmıştır. Sonuçlara bakıldığında hint yağının nutrisyonel katkısı, histopatolojik ve immunhistokimyasal düzeyde doku iyileştirici ve özefageal striktür oluşumunu engelleyici etkinliği gösterilmiştir. Biokimyasal sonuçlarda ise ilk defa kullanılan neopterin, sSt2/IL-1 düzeylerinde evreleme açısından anlamlı bir katkı saptanmamıştır.

Anahtar Kelimeler: Özofagus korozif yanıkları, Özofageal striktür, Hint yağı, sST-2, IL-33, Neopterin, Rat

Close
You can get your participation certificate from the SURVEY button at the top left.