Introductıon: Throid cancer is rare in pediatrics. The most common type is papillary thyroid cancer. A patient presenting with bilateral cervical lymph node and diffuse lung metastases is presented.
Case: A bilateral cervical mass was detected in examination in a 13,5-year-old female patient. USG revealed diffuse punctate echogenicity and infiltration in thyroid and lymphadenopathies of 28x17 mm in the right supraclavicular region and in anterior cervical chains. MRI showed nodules and pathological lymphadenopathies in the left lobe and isthmus. Peribronchial millimetric nodules were observed in lungs on CT. Biopsy patology was papillary carcinoma. The patient underwent bilateral total thyroidectomy and neck dissection. Oral feeding was stopped and TPN was started because of chylous ingredient from the drain. It was removed on the 27th day after ingredient stopped. Histopathology results with bilateral multiple papillary carcinoma foci in the thyroid. The thymus tissue removed with the right lobe was invaded by carcinoma. There was lymphatic and perineural invasion. No invasion was detected in the superficial fascia. Metastasis was found in 52 of the 107 lymph nodes and micrometastasis was found in 1. Diffuse I-131 uptakes were observed in the right jugular region of the neck, left lodge, and lungs in the scan at the postoperative 1st month. She received radioactive iodine (RAI) therapy. No FDG uptake was detected in the lodge in PET CT at the postoperative 4th month. FDG uptake was observed in miliary multiple nodules in lungs. Thyroglobulin level is high in the 7th month postoperatively
Conclusion: Papillary thyroid cancer commonly metastasizes to cervical lymph nodes. In these metastases, the probability of lung metastases and recurrent disease increases. The surgical approach of diffuse cervical metastases has high complication rates. Aggressive treatment protocols require. Significant effects of RAI on survival have been demonstrated. Second session of RAI was planned.
Keywords: papillary thyroid cancer, servical lymphadenopathy, pediatric cancer
Amaç: Tiroid kanseri çocuk ve adölesanlarda nadir görülür. En sık görülen tipi papiller tiroid kanseridir. Bilinen bilateral servikal lenf nodu ve yaygın akciğer metastazları ile başvuran bir hasta sunuldu.
Olgu Sunumu: Bir ay önce fark edilen boyun şişliği ile başvuran 13,5 yaşında kız hastada muayenede bilateral servikal kitle saptandı. Ultrasonografide her iki tiroid lobu ve isthmusta yaygın punktat ekojeniteler ile diffüz infiltre görünüm ve sağ supraklavikuler bölgede 28x17 mm ve her iki anterior servikal zincirde metastatik lenfadenopatiler izlendi. MRG’de tiroid sol lob ve istmusta belirgin nodüllerle ve multipl patolojik lenfadenopatiler görüldü. Toraks BT’de her iki akciğerde peribronşial milimetrik multipl nodül izlendi. Trucut biyopsi sonucu tiroid papiller karsinomla uyumluydu. Hastaya bilateral total tiroidektomi ve boyun disseksiyonu uygulandı. Sol servikal bölgedeki direninden şilöz içerikli gelenleri olan hastaya oral beslenme kesilerek TPN başlandı. Diren getirisinin kaybolmasıyla 27.günde çekildi. Histopatolojide tiroidde bilateral multipl papiller karsinom odakları saptandı. Sağ lob ile çıkarılan timus dokusu karsinom ile invazeydi. Lenfatik ve perinöral invazyon mevcuttu. Yüzeyel fasiada invazyon saptanmadı. Çıkarılan toplam 107 lenf nodunun 52’sinde metastaz, 1’inde ise mikrometastaz saptandı. Postop 1. ayda iyot taramada boyunda sağ orta juguler bölgede, tiroid loju solunda ve her iki akciğerde difüz yoğun I-131 tutulumları izlendi. Radyoaktif iyot (RAİ) tedavisi aldı. Postop 4. ayda PET BT’de tiroid lojunda FDG tutulumu saptanmadı. Her iki akciğer parankiminde miliyer görünümlü multipl makro/mikro nodüllerde hafif FDG tutulumu izlendi. Hasta ameliyat sonrası 7. ayında ve tiroglobulin düzeyi yüksek olduğu için 2. seans RAİ tedavisi planlanmaktadır.
Sonuç: Papiller tiroid kanseri en sık servikal lenf nodlarına metastaz yapar. Bu tip metastazlarda eşlikçi akciğer metastazı ve rekürren hastalık olasılığı artar. Yaygın servikal metastazların cerrahi yaklaşımı yüksek komplikasyon oranlarına sahiptir. Bu hastalarda agresif tedavi protokolleri gerekir. RAİ tedavisinin sağ kalım üzerinde anlamlı etkileri gösterilmiştir. Hastamızda da 2. seans RAİ tedavisi planlanmaktadır.
Anahtar Kelimeler: papiller tiroid kanseri, servikal lenfadenopati, pediatrik kanser