Introduction: Coristomas are defined as abnormal location of normal cells and tissues. Coristomas derived from cartilaginous tissues are called as cartilaginous corsitomas (CC). CC originating from branchial remnants and localized at neck are defined as chondrocutenous branchial remnants (CBR). A six-year-old boy presenting with bilateral firm cervical mass at the lower part of neck is presented to discuss the clinical and therapeutic features of CBR, a rare type of branchial remnant in children.
Case report: Patient with a bilateral firm mass localized at both lateral cervical triangles undergo ultrasound evaluation revealing cartilaginous tissues at the lower one third of the neck on the either side of sternocleidomastoid (SCM) muscle a reactive lymph node. In physical evaluation, firm and mobile mases without pain, hyperemia and drainage was detected under the skin. Under general anesthesia, both lesions closed to SCM fascia were totally excised. Histopathological evaluation revealed bilateral CBR. There was no recurrence and complication in 6 months follow-up period after the surgical excision.
Conclusion: CBR is a very rare cervical lesion in children and surgical excision is the only choice of treatment. Despite bilateral occurrence, presence of associated anomalies and originating from different branchial remnants due to cartilaginous type, CBR should be treated and follow-up like other branchial remnants.
Keywords: bilateral, Chondrocutaneous branchial remnant, children
Giriş: Koristomlar normal hücre veya dokuların olması gereken yerden farklı bir yerde yerleştiği durumları tanımlamaktadır. Kıkırdak yapılardan köken koristomlara kartilajenöz (KK) koristom adı verilir. Brankial dokulardan köken alan ve boyunda yerleşen KK’lar ise kondrokutenöz brankial kalıntılar (KBK) olarak adlandırılırlar. Boyunda alt kısmında bilateral sert kitle ile başvuran altı yaşında erkek olgu çocuklarda nadir görülen bir brankial kalıntı olan KBK’nin klinik ve tedavi özelliklerini tartışmak üzere sunulmuştur.
Olgu: Doğduğundan beri boyun alt kısmına her iki lateral servikal üçgen hizasında ele gelen sert kitlesi olan hastaya yapılan ultrasonografide her iki sternoklediomastoid (SKM) kasının önünde boyun alt üçte birlik kısmında yerkleşik kıkardaksı lezyonlar ve reaktif lenf nodları saptanmıştır. Fizik incelemede ağrı, kızarıklık ve akıntı olmayan lezyonların sert ve cilt altında hareketli olduğu izlendi. Hastada ek anomaliye rastlanmadı. Genel anestezi altında SKM kasının fasyasına kadar uzanan iki lezyonda eksize edildi. Histopatolojik incelemde brankial kalıntıdan köken alan bilateral kartilajinöz koristom ile uyumlu olarak incelendi. Cerrahi eksizyon sonrası 6 aylık takipte nüks veya komplikasyon görülmedi.
Sonuç: KBK çocukluk çağının görülen nadir boyun lezyonlarından olup tedavide cerrahi eksizyon tek seçenektir. Bilateral olması, ek anomalilerin eşlik etmesi ve içerdiği kıkırdak tipine göre farklı brankial yarıklardan köken alsa da diğer brankial kalıntılar gibi tedavi ve takip edilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Bilateral, kondrokutenöz brankial kalıntı, çocuklar