Objective: Hypospadias is the most common penile anomaly. Debates on the safest and most effective surgical repair method are still ongoing. The most important fact in hypospadias repair is the absence of a single method sufficient to correct all types of hypospadias. The purpose of this study is to compare the outcomes of the less familiar and less frequently employed technique, “Eccentric circummeatal-based flap with limited urethral mobilization” (ECMB-LUM), with the well-known and commonly preferred techniques, "Tubularized Incised-Plate" (TIP) urethroplasty and "Meatal Advancement and Glanuloplasty" (MAGPI) for distal hypospadias surgery.
Materials and Methods: A total of 89 patients diagnosed with distal hypospadias, operated by a single surgeon at the same center over a five-year period, were included. Patients with meatal levels at the glanular, coronal, and subcoronal positions were included, while those with megameatus and proximal hypospadias were excluded. Among these, 43 patients underwent the ECMB-LUM, 32 patients underwent the TIP urethroplasty, and 14 patients underwent the MAGPI.
Results: The mean age of the operated patients was 2.6 ± 1.1 (ranging from 0.5 to 11) years. The position of the meatus was identified as coronal in 46 patients (51.7%), subcoronal in 28 patients (31.5%), and glanular in 15 patients (16.8%). A total of six patients (6.7%) required reoperation due to complications. Among these, two patients required fistula repair (2.2%), two patients underwent re-meatotomy, and the remaining two patients needed preputial flap revision due to excessive prepuce. There were no cases of wound infection or glans dehiscence observed. Meatal stenosis developed in seven patients (7.8%), and these patients were managed with a dilation program.
Conclusion: The ECMB flap with limited urethral mobilization technique is considered an easy and safe application for distal hypospadias surgery. When compared to the two other commonly used methods, there were no significant differences in terms of complication rates.
Keywords: Hypospadias, Urethroplasty, Surgery, Children
Amaç: Hipospadias, en yaygın görülen penil anomalidir. Cerrahi onarım için en güvenli ve etkin yöntemin hangisi olduğuna dair tartışmalar halen devam etmektedir. Hipospadias onarımındaki en önemli gerçek, tüm hipospadias tiplerini onarmak için yeterli tek bir yöntemin bulunmamasıdır. Bu çalışma, distal hipospadias cerrahisinde daha az bilinen ve daha az kullanılan bir yöntem olan “Eccentric circummeatal-based (ECMB)” flep ile sınırlı üretral mobilizasyon tekniği ile yaygın olarak tercih edilen “Tubularized Incised-Plate” (TIP) üretroplasti ve “Meatal Advancement and Glanuloplasty” (MAGPI) tekniklerininin cerrahi onarım sonrası sonuçlarını ve etkinliklerini karşılaştırmak amacıyla hazırlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Beş yıl boyunca aynı merkezde tek cerrah tarfından distal hipospadias tanısı ile opere edilen toplam 89 hasta çalışmaya alındı. Meatal seviyesi glanüler, koronal ve subkoronal olan hastalar çalışmaya kabul edilirken megameatusu olan ve proksimal hipospadiası olan hastalar ise çalışma dışı bırakıldı. Bu hastaların 43 tanesine ECMB flep ile sınırlı üretral mobilizasyon, 32 tanesine TIP ve 14’üne ise MAGPI yöntemi uygulandı.
Sonuçlar: Opere edilen hastaların yaş ortalaması 2,6 ± 1,1 (0,5-11) yıldı. Meatusun konumu, hastaların 46'sında (%51,7) koronal, 28'inde (%31,5) subkoronal ve 15'inde (% 16,8) glanüler olarak tespit edildi. Toplam altı hasta (% 6,7) komplikasyon nedeni ile yeniden ameliyat edildi. Bu hastaların iki tanesine fistül onarımı, iki tanesine meatotomi ve diğer ikisine ise prepüsyum fazlalığı nedeniyle flep traşlaması yapıldı. Hiçbir hastada yara infeksiyonu veya glans ayrılması görülmedi. Yedi hastada (%7,8) meatal darlık gelişti. Bu hastalar dilatasyon programına alınarak tedavi edildi.
Sonuç: ECMB flep ile sınırlı üretral mobilizasyon, distal hipospadias cerrahisinde tercih edilebilecek uygulaması kolay ve güvenilir bir yöntemdir. Yaygın olarak kullanılan diğer iki yöntemle kıyaslandığında komplikasyon oranları ve kozmetik sonuçları açısından belirgin farklılık görülmemiştir.
Anahtar Kelimeler: Hipospadias, Üreteroplasti, Operasyon, Çocuk