Close

Oral Presentation - 99

A feasible method for initiating early enteral feeding after pediatric gastrostomy tube placement: Intragastric pressure measurement

M Rüzgar, E Özçakır, M Kaya
University of Health Sciences, Bursa Medical Faculty, Department of Pediatric Surgery, Bursa

Aim: Timing of enteral feedings for following gastrostomy tube (GT) placement are continue to depend on both institutional preferences and surgeon experiences, and standardized practices limited. The aim of this study was to investigate the feasibility of applying measurement of intragastric pressure (IGP) for early postoperative nutrition without increasing complications.

Methods: Between March 2022 and July 2022, IGP was measured in patients who had a laparoscopic Nissen fundoplication with GT placement. At 2 hours postoperatively, hydrostatic pressures were measured via GT by normal saline, 50% of the total volume. If the IGP was 5 cmH2O and below, regular feeding was started after 3 hours. If high pressure measered, the same procedure was repeated at the 4th and 8th hours. The data were compared with the previous period.

Results: The mean IGP measured in the study group (n=19) was 4.7±4.0 cmH2O, and the IGP of 9 patients was higher than 5 cmH2O. Ten patients were started to regular enteral feeding at the 5th hour, all but one tolerated. IGP was measured secondly in 9 patients at the 4th hour, the mean pressure was found 5.2±2.8 cmH2O, 6 patients had high IGP, 3 patients started feeding from the 7th hour. The IGP of the remaining 6 patients was measured thirdly at the 8th hour, the mean pressure was found to be 3.7±1.6 cmH2O, the pressures of all but one was low, and feeding was started. Finally, the mean time to start feeding was 7.5±3.6 hours in the study group and 13.5±12.0 hours in the control group, but the difference was not statistically significant (p>0.05). Although the length of stay in the intensive care unit was the same, the length of stay in the clinic was shorter in patients with pressure measurement, but there was no significant difference between the groups (p>0.05).

Conclusion: There are encouraging studies to start feeding early after GT placement. IGP measurement may be an alternative to eliminate the concerns. Measuring IGP after GT placement is a safe, well-tolerated practice, and it may reduce hospital costs and stays if the method is standardized.

Keywords: gastrostomy, enteral feeding, gastric pressure

Sözlü Sunum - 99

Pediatrik gastrostomi tüpü yerleştirilmesinden sonra erken enteral beslenmeye başlamak için uygun bir yöntem: İntragastrik basınç ölçümü

M Rüzgar, E Özçakır, M Kaya
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Bursa

Amaç: Gastrostomi tüpünün (GT) yerleştirilmesinden sonra beslenmeye başlama zamanı için standart uygulama yoktur ve bu süreç hem kurumsal tercihlere hem de cerrah deneyimine bağlı olmaya devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı, erken postoperatif beslenme için, komplikasyonları artırmadan, intragastrik basınç (İGB) ölçümünün uygulanabilirliğini araştırmaktır.

Yöntem: Mart 2022 ile Temmuz 2022 arasında, laparoskopik Nissen fundoplikasyon ve GT tüp yerleştirilen nörolojik gelişim geriliği olan hastalarda erken beslenmeye başlanması için IGP ölçümü yapıldı. Ameliyattan 2 saat sonra, periyodik besleme hacminin %50'si miktarında normal salin GT yoluyla mideye infüze edilerek hidrostatik basınç ölçüldü. IGP, 5 cmH2O ve altında ise 3 saat sonra düzenli beslenmeye başlandı. Basıncı yüksek olanlarda 4. ve 8. saatlerde aynı işlem tekrarlandı. Karşılaştırma için daha önce aynı yöntemle GT tüp takılan aynı sayıda rastgele seçilen hastaların verileri geriye dönük olarak incelendi. Mide rezidüsü, stoma sızıntısı, kusma veya öğürme, taşikardi ve takipne gibi beslenmenin tolere edilmediğini gösteren bulgular yakından izlendi.

Bulgular: Çalışma grubunda 19 hastanın ortalama IGP değeri 4.7±4.0 cmH2O idi ve 9 hastanın IGP'si 5 cmH2O'dan yüksekti. On hastaya 5. saatte düzenli enteral beslenme başlandı, biri hariç tümü tolere edildi. Bir hastanın ilk ölçümünde IGP 1 cmH2O olarak ölçülmesine rağmen enteral beslenmeyi tolere etmedi. Ancak ikinci basınç ölçümünde düşük çıkan hasta 8. saatten itibaren beslenmeye başladı. 9 hastada 4. saatte ikinci kez IGP ölçüldü, ortalama basınç 5.2±2.8 cmH2O bulundu, 6 hastada yüksek IGP vardı, 3 hasta 7. saatten itibaren beslenmeye başladı. Kalan 6 hastanın IGP'si 8. saatte üçüncü kez ölçüldü, ortalama basınç 3.7±1.6 cmH2O bulundu, biri dışında hepsinin basınçları düşüktü ve beslenmeye başlandı. Son olarak, ortalama beslenmeye başlama süresi çalışma grubunda 7.5±3.6 saat ve kontrol grubunda 13.5±12.0 saat idi, ancak aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Yoğun bakımda kalış süreleri aynı olsa da, klinikte yatış süresi basınç ölçülen hastalarda daha kısa idi, fakat gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05).

Sonuç: GT yerleştirilmesinden sonra erken beslenmeye başlamak için teşvik edici çalışmalar yapılmaktadır. IGP ölçümü, erken enteral besleme çekincelerini ortadan kaldırmak için bir alternatif olabilir. GT yerleştirilmesinden sonra IGP'nin ölçülmesi güvenli, iyi tolere edilen bir uygulamadır ve yöntemin standardize edilmesi durumunda hastane maliyetlerini ve kalış sürelerini azaltabilir.

Anahtar Kelimeler: gastrostomi, enteral beslenme, mide basıncı

Close
Kayıt işlemleri için lütfen Topkon firması ile iletişime geçin...