Aim:Gastrostomy is frequently performed in children with developmental disabilities, Cerebral Palsy and surgical pathologies.Risks of surgical or percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) complications increase in the presence of additional disease or anatomical disorder.We aimed to reveal the relationship between scoliosis and the risk of developing complications in patients with gastrostomy.
Method:Patients who underwent percutaneous or surgical gastrostomy (SG) in 2012-2022 were included.Leakage, discharge, granuloma, hyperemia were considered as minor; perforation, ileus, re-do surgery were considered as major-complications.Scoliosis degrees were calculated by Cobb-angle.Cobb-angle greater than 10 degrees was considered as scoliosis.SG and PEG groups were compared by evaluating of complications and their correlation with scoliosis.
Results:A total of 104 patients with a mean age of 5.0±5.3 were included. 58% of them were underwent SG.SG group was younger than PEG (p<0.001). Minor-complications were found significantly more in PEG (p=0.018). There was no difference between the groups in major-complications (p=1,000).
Scoliosis was present in 32.7% of the patients (n=34). No difference was found between the SG and PEG groups with scoliosis in terms of major and minor complications.In the SG group, no correlation was found between Cobb-angle and the frequency of minor (p=0.173) or major-complications (p=0.305). There was no difference between the Cobb-angles of the patients with and without minor-complications in the PEG group (p=0.478); Cobb-angles of patients with major-complications (75-degrees) were found to be significantly higher than those without (36-degrees) (p=0.030).
Conclusion:Gastrostomy is important in terms of weight gain and nutritional needs in children.In our study, it was shown that minor-complications were seen more in PEGs, that the risk of complications in SGs did not correlate with the Cobb-angle, that the risk of major-complications in PEGs increased in patients with high Cobb-angle.
Keywords: gastrostomy, PEG, scoliosis, cobb angle, complication
Amaç:Gelişimsel engelli, Serebral Palsi tanılı çocuklar ile cerrahi patolojiler nedeniyle oral beslenemeyen çocuklarda gastrostomi uygulamaları sıklıkla yapılmaktadır. Cerrahi veya perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) yöntemlerinin komplikasyon gelişme riskleri, hastalarda ek hastalık veya anatomik bozukluk varlığında artmaktadır. Çalışmamızda gastrostomi uygulanmış olgularda skolyoz dereceleri ile komplikasyon geliştirme risklerinin ilişkisini ortaya koymayı amaçladık.
Yöntem:2012-2022 tarihleri arasında perkütan ya da cerrahi gastrostomi (CG) uygulanan olgular çalışmaya dahil edildi. Gastrostomi kenarından sızıntı, yara yeri akıntısı, granülom ve hiperemi minör komplikasyon; perforasyon, ileus ve re-do cerrahi major komplikasyon olarak kabul edildi. Olguların skolyoz dereceleri Cobb-açısı ölçülerek hesaplandı.Cobb-açısı 10 derece üstü olan olgular skolyoz olarak değerlendirildi.CG ve PEG grupları, komplikasyon sıklıkları ve bunların skolyoz dereceleri ile korelasyonu değerlendirilerek karşılaştırıldı.
Bulgular:Ortalama yaşları 5,0±5,3 olan toplam 104 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastaların %58’i CG, %42’si ise PEG uygulanan olgulardı. Gruplar arasında cinsiyet dağılımları arasında fark bulunmazken (p=0,724), PEG uygulanan hastaların ortanca yaşı anlamlı olarak daha büyük saptandı (p<0,001). Minör komplikasyonlar PEG uygulanan olgularda anlamlı olarak daha fazla saptanırken (p=0,018); major komplikasyonlar da ise gruplar arasında farklılık bulunmadı (p=1,000).
Hastaların %32,7’sinde skolyoz mevcuttu (n=34). Sadece skolyozu olan olgular değerlendirildiğinde, major ve minör komplikasyonlar açısından CG ve PEG grupları arasında farklılık saptanmadı.CG grubunda, Cobb-açısı ile minör (p=0,173) veya major komplikasyon (p=0,305) sıklıkları arasında ilişki bulunmadı. PEG grubunda minör komplikasyon görülen ile görülmeyenler hastaların arasında anlamlı fark bulunmazken (p=0,478); major komplikasyon görülen hastaların Cobb-açıları (75-derece), görülmeyenlere göre (36-derece) anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (p=0,030).
Sonuç:Gastrostomi girişimleri yeterli oral alımı olmayan çocuklarda kilo alımı ve beslenme ihtiyacının sağlanması açısından önemlidir.Çalışmamızda minör komplikasyonların PEG’lerde daha fazla görüldüğü, CG'lerde komplikasyon riskinin hastaların skolyoz derecesi ile anlamlı ilişki göstermediği ve PEG'lerde hastaların skolyoz derecesi arttıkça major komplikasyon riskinin arttığı gösterilmiştir.
Anahtar Kelimeler: gastrostomi, PEG, skolyoz, cobb açısı, komplikasyon