Close

Oral Presentation - 88

Changes in pediatric trauma during the COVID-19 pandemic; Does the pandemic have an effect on the severity of traumas?

D Sevinç*, A Nallı*, B Toker Kurtmen*, MO Öztan**
*Tepecik Research and Trainnig Hospital Pediatric Surgery Clinic
**İzmir Katip Çelebi University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery

Aim:Traumas are the most common cause of mortality and morbidity in children.COVID-19 was shown to affect pediatric mental health, child neglect, and the occurrence of traumatic injuries.The aim of this study was to characterize pediatric trauma cases presenting in our institution before and after the pandemic.

Methods:Patientswith trauma who admitted to our emergency department between March-2019andMarch-2021 were included. Patients were classified into two groups as before and after the pandemic(March-2020).Trauma characteristics, severity of injury, and prognosis were assessed. Patients’ injury-severity-score(ISS) and pediatric-trauma-score(PTS) were noted.

Results:A total of 1718patients were included in the study.The number of pediatric trauma admissions dropped from 1039 to 679 after the pandemic started.There was no difference between these groups in terms of age(p=0.874) or gender(p=0.106). There was a significant decrease in the number of traumatic injuries(p<0.001) especially during the first shutdown period(April,May and June 2020.On the contrary, there was a significant increase in terms offoreign body aspiration(p=0.001) and pedestrian injury(p=0.016). Although a significant increase was noted in the ISS’s of the patients(p<0.001), no difference was found between the PTS’s(p=0.075) and multi-organ injuries(p=1.000).Also no significant difference was observed regarding mortality(p=0.650),house-hold accidents(p=0.600), trauma type(p=0.533), and need for transfusion(p=0.166), surgery(p=0.077) or mechanical ventilation(p=0.464)between both-groups.

Conclusion:COVID-19 pandemic altered social patterns, leading to a decrease in pediatric traumas.This decrease was most prominent during the shutdown period. The variables showing severe trauma such as need for surgery did not change, despite a significant increase in ISS.This was attributed to decrease in admissions in minor trauma.

Keywords: COVID-19, trauma, ISS, PTS

Sözlü Sunum - 88

COVID-19 pandemisi sırasında pediatrik travmadaki değişiklikler; Pandeminin travmaların şiddetine etkisi var mı?

D Sevinç*, A Nallı*, B Toker Kurtmen*, MO Öztan**
*Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Travmalar, çocuklarda mortalite ve morbiditenin en sık sebebidir. COVID-19'un çocuk ruh sağlığını, çocuk ihmalini ve travmatik yaralanmaların oluşumunu etkilediği gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, kliniğimize COVID-19 pandemisi öncesi ve sonrasında başvuran pediatrik travma vakalarını değerlendirmektir.

Yöntem: Çalışmaya Mart-2019 ve Mart-2021 arasında kliniğimize acil servis yolu ile başvuran hastalar dahil edildi. Hastalar pandemi (Mart-2020) öncesi (Grup-A) ve sonrası (Grup-B) başvuranlar olarak iki grupta incelendi. Travma özellikleri, yaralanma şiddetleri, prognozu ve pandemi ile ilişkisi değerlendirildi. Hastaların yaralanma şiddeti skoru (ISS) ve pediatrik travma skoru (PTS) not edildi.

Bulgular: Toplam 1718 hasta çalışmaya dahil edildi. Pandemi başladıktan sonra pediatrik travma başvurularının sayısının 1039'dan 679'a düştüğü saptandı. Bu gruplar arasında yaş (p=0.874) ve cinsiyet (p=0.106) açısından fark yoktu. Özellikle ilk kapanma döneminde (Nisan, Mayıs ve Haziran 2020) travma hastası sayısında belirgin azalma gözlendi (p<0.001). Yabancı cisim aspirasyonlarında (p=0.001) ve yaya yaralanmalarında (p=0.016) istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu saptandı. Hastaların ISS'lerinde anlamlı artış olmasına rağmen (p<0.001); PTS'leri (p=0.075) ve çoklu organ yaralanması sıklıkları (p=1.000) arasında fark bulunmadı. Ayrıca her iki grup arasında mortalite (p=0.650), ev kazası sıklığı (p=0.600), travma tipi (p=0.533), transfüzyon ihtiyacı (p=0.166), cerrahi ihtiyacı (p=0.077) veya mekanik ventilasyon ihtiyacı (p=0.464) açısından anlamlı bir fark gözlenmedi.

Sonuç: COVID-19 pandemisi sosyal hayatta bir çok değişikliğe yol açtığı gibi, pediatrik travma başvurularında da azalmaya yol açmıştır. Çalışmamızda, bu düşüşün en çok kapanma döneminde belirgin olduğu gösterildi. Hastaların ISS'larında belirgin bir artış olmasına rağmen, ameliyat ihtiyacı gibi ağır travmayı gösteren değişkenlerde pandemi dönemi ile ilişkili bir değişiklik saptanmadı. Bu farklılık minör travmalarda başvuruların azalmasına bağlandı.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, travma, ISS, PTS

Close
Kongre katılım belgenizi ankte sayfasındaki değerlendirme anketini doldurarak alabilirsiniz.