Purpose: Evaluation of discrimination, burnout and job satisfaction among pediatric surgery residents.
Materials and Methods: Residents in Pediatric Surgery clinics in Turkey were reached through the e-mail group of our association and the data collection tool prepared in Google Form format was filled out. Data collection tool consisted of sociodemographic form, questions about being discriminated against, Maslach burnout inventory and Minnesota job satisfaction inventory.
Results: Fourty eight residents (24 men and 24 women) participated in our study. Forty-five (94%) people stated that they chose pediatric surgery willingly. 40% of the respondents stated that they are satisfied with their working environment. 50% of the respondents stated that they had never faced gender discrimination, 90% related to pregnancy, 80% related to child care. 86% of the participants stated that they have never experienced ethnic discrimination and 88% religious discrimination. The rate of occupational discrimination was determined as 59%. A significant positive correlation was found between age and emotional exhaustion and depersonalization sub-dimensions (p < 0.001). A significant negative correlation was found between age and job satisfaction (p <0.001). A significant positive correlation was found between the duration of residency and the sub-dimension of personal achievement (p = .044). The job satisfaction scores of the residents who were satisfied with the working environment were found to be significantly higher. Emotional burnout and depersonalization sub-dimension scores of residents who chose pediatric surgery unwillingly were significantly higher (p< 0.001).
Conclusion: Although it is necessary to interpret the results carefully due to the small number of participants, it was determined that only 40% of pediatric surgery residents were satisfied with the working environment and 59% were exposed to occupational discrimination, and it was seen that this had an effect on burnout and job satisfaction.
Keywords: pediatric surgery, burnout, job satisfaction, discrimination
Amaç: Çocuk Cerrahisi asistanları arasında ayrımcılığa uğrama, tükenmişlik ve iş doyumu durumlarının değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Derneğimizin e-posta grubu aracılığı ile Türkiye’deki Çocuk Cerrahisi kliniklerindeki asistanlara ulaşılmış ve Google Form formatında hazırlanmış veri toplama gereci doldurtulmuştur. Veri toplama gereci sosyodemografik form, ayırımcılığa uğrama ile ilgili sorular, Maslach tükenmişlik envanteri ve Minnesota iş doyumu envanterinden oluşmaktaydı.
Bulgular: Çalışmamıza 48 kişi (24 erkek ve 24 kadın) katılmıştır. Kırk beş (%94) kişi çocuk cerrahisini isteyerek seçtiğini belirtmiştir. Yanıtlayanların %40’ı çalıştığı ortamdan memnun olduğunu belirtmiştir. Yanıtlayanların %50’si cinsiyet ayrımcılığına, %90’ı gebelikle ilgili, %80’i çocuk bakımı ile ilgili hiç ayrımcılığa uğramadığını belirtmiştir. Katılımcıların %86’sı etnik ayrımcılığa ve %88’i dini ayrımcılığa hiç uğramadığını belirtmiştir. Mesleki ayrımcılığa uğrama oranı ise %59 olarak belirlenmiştir. Yaş ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutları arasında anlamlı pozitif ilişki saptanmıştır (p < 0.001). Yaş ile iş doyumu arasında anlamlı negatif ilişki saptanmıştır (p <0.001). Asistanlık süresi ile kişisel başarı altı boyutu arasında anlamlı pozitif ilişki saptanmıştır (p =0 .044). Duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutu ile iş doyumu arasında anlamlı negatif ilişki saptanmıştır (p <0.001). Çalışma ortamından memnun olan asistanların iş doyum puanları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Çocuk cerrahisini istemeden seçen asistanların duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma alt boyut puanları anlamlı olarak daha yüksek çıkmıştır (p< 0.001)
Sonuç: Katılımcı sayısının azlığı nedeniyle sonuçları dikkatli yorumlamak gerekse de, çocuk cerrahisi asistanlarının sadece %40’ının çalışma ortamından memnun olduğunu ve %59’unun mesleki ayrımcılığa uğradığı tespit edilmiş ve bunun da tükenmişlik ve iş doyumuna etki ettiği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler: çocuk cerrahisi, tükenmişlik, iş doyumu, ayırımcılık