Close

Oral Presentation - 49

THE ROLE OF BOLUS RESIDUE AND ITS RELATION WITH RESPIRATORY PROBLEMS IN CHILDREN WITH ESOPHAGEAL ATRESIA

T Soyer*, S Serel Arslan**, B Pişiren*, Ö Boybeyi*, E Yalçın***, N Demir**
*Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Hacettepe University Faculty of Physical Therapy and Rehabilitation, Department of Physical Therapy and Rehabilitation
***Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Pulmonolgy

Objectives: A retrospective study was performed to evaluate the role of bolus residue and its relation with respiratory problems in children with EA.

Methods: Patients were evaluated for demographic features, type of EA, associated anomalies, and postoperative respiratory problems. The videofluoroscopic (VFS) evaluation of deglutition was performed for penetration aspiration scale (PAS), bolus residual score (BRS) and normalized residual ratio scale (NRRS). Patients with and without respiratory problems were compared for aspiration and bolus residue.

Results: Forty-one patients with a median age of 15 months (1-138 months), male:female ratio of 26:15 were included. 65.9% (n=27) of cases were type-C and 24.4% (n=10) were type-A EA. Early primary anastomosis (PA) was achieved in 68.5% (n=28) of cases whereas 19.5% of them delayed PA (n=8) and 12.2% had esophageal replacement (n=5). In 61% (n=25) of cases, aspiration was found (PAS≥7) in liquids and 9.8% (n=4) in solids. Patients with aspiration in liquids significantly higher NRRS and BRS scores in vallecular residue for solids wen compared to patients with no aspiration (p<0.05). The bolus residual parameters and PAS scores showed no significant difference between patients with and without respiratory problems (p>0.05).

Conclusion: Patients with aspiration in liquids have higher scores of BRS and NRRS at the level of vallecular especially in solid consistencies. VFS findings for bolus residue did not show significant relation with respiratory problems. Therefore, respiratory morbidity in EA patients might be multifactorial and not only explained by bolus residuals and aspiration.

Keywords: esophageal atresia, bolus residue, aspiration, respiratory problems

Sözlü Sunum - 49

ÖZOFAGUS ATREZİLİ ÇOCUKLARDA BESİN KALINTISININ ROLÜ VE SOLUNUM PROBLEMLERİ İLE İLİŞKİSİ

T Soyer*, S Serel Arslan**, B Pişiren*, Ö Boybeyi*, E Yalçın***, N Demir**
*Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
***Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı

Amaç: Özofagus atrezili (ÖA) çocuklarda besin kalıntısı ve solunum problemleri ile ilişkisi değerlendirmek üzere geriye dönük bir çalışma planlanmıştır.

Yöntem: Çalışmaya dahil edilen olgular demografik özellikler, ÖA tipi, eşlik eden anomaliler ve postoperatif solunum problemleri açısından değerlendirilmiştir. Yutma fonksiyonlarının videofloroskopik (VFS) incelemesinde penetrasyon aspirasyon skoru (PAS), besin kalıntı skoru (BKS) ve normalleştirilmiş kalıntı oranı skalası (NKOS) değerlendirilmiştir. Solunum problemi olan ve olmayan olgular aspirasyon ve besin kalıntı parametreleri açısından karşılaştırılmıştır.

Bulgular: Yaş ortalaması 15 ay (1-138 ay), erkek kız oranı 26:15 olan 41 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Olguların %65.9’u (n:27) tip-C, %24.4’ü (n:10) tip-A’dır. Erken primer anastomoz olguların %68.5’İnde (n:28), geciktirilmiş anastomoz ise %19.5’inde (n:8) yapılmıştır. Beş olguda ise (%12.2) özofagus replasmanı uygulanmıştır. %61% (n:25) olguda aspirasyon (PAS≥7) sıvı besinlerde, %9.8 (n:4) olguda ise katı besinlerde saptanmıştır. Sıvı aspirasyonu olan olgularda aspirasyonu olmayanlara göre katı besinlerde valleküler seviyede BKS ve NKOS değerleri anlamlı yüksek saptanmıştır (p<0.05). Solunum problem olan ve olmayan olgular arasında besin kalıntı parametreleri ve PAS skorları bakımından fark bulunmamıştır (p>0.05).

Sonuç: Sıvı aspirasyonu olan ÖA’li çocuklarda özellikle katı besinlere karşı vallekula seviyesinde BKS ve NKOS skorları yüksek bulunmuştur. Ancak VFS bulguları ile solunum problemleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu durum, ÖA’li çocuklarda solunum ilişkili morbiditenin birden çok faktöre bağlı olduğunu ve yalnız besin kalıntısı ve aspirasyon ile açıklanamayacağını düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: özofagus atrezisi, besin kalıntısı, aspirasyon, solunum problemleri

Close
Kayıt işlemleri için lütfen Topkon firması ile iletişime geçin...