Close

Video Presentation - 11

Thoracoscopic repair of Late Onset Diaphragmatic Hernia After Living donor Liver Transplantation in a pediatric patient

F Serttürk*, A Gurbanov*, E Evin*, EO Kırımker**, D Balcı**, M Bingöl Koloğlu*
*Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Ankara University, School of Medicine, Department of General Surgery

Introduction: Acquired diaphragmatic hernia(DH) is commonly originated from trauma. Development of DH after liver resection and transplantation is extremely rare. In this video, we aimed to present thoracoscopic repair of a late onset acquired DH after living donor liver transplantation (LDLT)in a pediatric patient.

Case : A 3-year-old female patient, diagnosed as inflammatory myofibroblastic tumor, underwent LDLT with suprahepatic and infrahepatic inferior vena cava and main portal vein replacement. Her early postoperative period was uneventful. The patient admitted with the symptoms of tachypnea and vomiting feeding on the 102th postoperative day. In the physical examination, respiratory sounds were decreased on the right hemithorax. On the chest X-ray, intestinal loops were detected in the right hemithorax, and , thorax CT scan showed herniation of the intestinal segments and the mesenteric fat tissue from posterior diaphragmatic defect .The patient underwent thoracoscopic primary diaphragmatic hernia repair. Following reduction of the intestinal segments to abdomen ,d iaphragmatic defect was repaired from anterior to posterior withn interrupted 2/0 ethibond sutures. Postoperative course was uneventful and the patient is doing well during 2 years follow up.

Conclusion: Thoracoscopic repair of acquired DH following LDLT is safe, effective and technically feasible approach. It offers the advantage of keeping away from a complicated abdomen following LDLT and comfort of repair with a great quality of visualization

Keywords: Liver Transplantation, Diaphragmatic Hernia, Thoracoscopy, Minimal Invasive Surgery

Video Sunum - 11

Canlıdan Karaciğer Nakli Sonrası Gelişen kazanılmış Diafragma hernisinin torakoskopik onarımı:Video Sunumu

F Serttürk*, A Gurbanov*, E Evin*, EO Kırımker**, D Balcı**, M Bingöl Koloğlu*
*Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı

Giriş : Kazanılmış diyafram hernileri genellikle travma kaynaklıdır. Karaciğer rezeksiyonu ve transplantasyonu sonrası DH son derece nadir bir durumdur. Bu videoda inflamatuvar miyofibroblastik tümör nedeniyle supra hepatik ve infrahepatik vena cava replasmanı ve ana portal ven replasmanı yapılarak canlı vericili karaciğer nakli yapılan çocuk hastada , ameliyat sonrası 4. ayda gelişen kazanılmış diyafram hernisinin torakoskopik onarımının teknik detaylarının sunulması amaçlandı

Olgu : 3 yaşındaki kız hastaya inflamatuvar miyofibroblastik tümör nedeniyle supra hepatik ve infrahepatik vena cava replasmanı ve ana portal ven replasmanı yapılarak canlı vericili karaciğer nakli yapıldı. Postoperatif 102. günde hastada takipne ve kusma şikayetleri ile başvurdu. Hastanın fizik muayenesinde sağ hemitoraksta solunum seslerinin azaldığı saptandı. Akciğer grafisinde sağ hemitoraksta bağırsak ansları, kontrol toraks BT'sinde ise diyafram defektinden sağ hemitoraks posterioruna bağırsak segmentleri ve mezenterik yağ dokusunun herniasyonu izlendi. Hastaya torakoskopik primer diyafram hernisi onarımı yapıldı. Diyafragma defekti önden arkaya 2/0 etibond sütürlerle tek tek onarıldı. Hastanın erken postop dönemde ve 2 yıllık takibinde sorun yaşanmadı.

Sonuç : Canlıdan karaciğer nakli sonrası gelişen kazanılmış diyafragma hernisinin onarımında torakoskopik yaklaşım güvenli, etkin ve teknik olarak kolay uygulanabilir bir yöntemdir. Karciğer nakli sonrası çok yapışık olma ihtimali olan karın boşluğuna girmeden, çok iyi bir görüş ile onarım olanağı sağlaması, bu yaklaşımın üstünlükleridir.

Anahtar Kelimeler: Karaciğer Nakli, Diyafram Hernisi, Torakoskopi, Minimal İnvaziv Cerrahi

Close
Antalya'da buluşmak üzere...