Aim: The focus of esophageal treatment is now on reducing hospitalization and common morbidities and prevent complications such as anastomotic leak and esophageal stricture formation. The objective of this paper was to compare the perioperative and postoperative outcome measures in children who underwent thoracoscopic and open repair of esophageal atresia.
Methods: Children who underwent surgery between 2014-2020 were enrolled to the study. Charts of patients were reviewed retrospectively demographic and perioperative data such as operative time, vena azygos preservation rates were analyzed. Postoperative outcome measures such as stricture formation rates, anastomotic leak more than one week, removal of the chest tube were compared.
Results: There were 22 children in the study. Among these, 14 underwent thoracoscopic repair and 8 underwent open repair. Both groups were similar in terms of gestational age, birth weight and associated major anomalies. Operative times were similar (Thoracoscopic repair: 169 and Open repair: 175 minutes, p=0.68). Stricture formation was observed in 3 children in thoracoscopic group (21%) and 4 children in open group (50%). Anastomotic leak lasted more than a week in three children in thoracoscopic group (25%) and two in open group (25%). Vena azygos were preserved in 11 of 14 children in thoracoscopic group while none in eight children in open group.
Conclusion: Thoracoscopic repair seems similar to open repair regarding operative time and postoperative outcome measures. It seems as feasible as open repair with advantage of preserving vena azygos.
Keywords: Osephageal Atresia, Newborn, Thoracoscopy, Minimal Invasive Surgery
Amaç: Özofagus tedavisinin odak noktası, hastaneye yatışları ve sık görülen morbiditeleri azaltmak ve anastomoz kaçağı ve özofagus darlığı oluşumu gibi komplikasyonları önlemektir. Bu yazının amacı, özofagus atrezisinin torakoskopik ve açık onarımı yapılan çocuklarda perioperatif ve postoperatif sonuç ölçütlerini karşılaştırmaktır.
Yöntem: Çalışmaya 2014-2020 yılları arasında ameliyat olan çocuklar alındı. Hastaların çizelgeleri geriye dönük olarak gözden geçirildi, ameliyat süresi, vena azigos korunma oranları gibi demografik ve perioperatif veriler analiz edildi. Darlık oluşum oranları, anastomoz kaçağının bir haftadan uzun sürmesi, göğüs tüpünün çıkarılması gibi ameliyat sonrası sonuç ölçütleri karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmada 22 çocuk vardı. Bunlardan 14'üne torakoskopik, 8'ine açık onarım yapıldı. Her iki grup da gebelik yaşı, doğum ağırlığı ve ilişkili majör anomaliler açısından farklılık saptanmadı. Ortalama ameliyat süreleri benzerdi (Torakoskopik onarım: 169 dk ve Açık onarım: 175 dakika, p=0.68). Torakoskopik grupta 3 çocukta (%21), açık grupta 4 çocukta (%50) darlık oluşumu gözlendi. Anastomoz kaçağı torakoskopik grupta üç (%25) ve açık grupta iki (%25) çocukta bir haftadan fazla sürdü. Torakoskopik gruptaki 14 çocuğun 11'inde vena azigos korunurken, açık gruptaki sekiz çocukta hiç görülmedi.
Sonuç: Torakoskopik onarım, ameliyat süresi ve ameliyat sonrası sonuç ölçütleri açısından açık onarıma benzer görünmektedir. Vena azigos'un korunması avantajı ile açık onarım kadar uygulanabilir görünmektedir.
Anahtar Kelimeler: Özofagus Atrezisi, Yenidoğan, Torakoskopi, Minimal İnvaziv Cerrahi