Introduction: Peutz-Jeghers syndrome (PJS) is a disease that can affect the entire gastrointestinal tract. In the follow-up of these cases, different methods such as upper gastrointestinal system endoscopy, double balloon enteroscopy and colonoscopy are used according to the regions. In small intestines, polypectomy can be performed for polyps larger than 1 cm in order to reduce the risk of complications such as anemia, bleeding, obstruction, and malignancy associated with the polyp, and the preferred method here is double-balloon enteroscopy. In cases not suitable for endoscopic polypectomy, endomarker marking and operative treatment come to the fore in determining the localization of the polyp. Here, a case of PJS with an endomarker marking in the presence of an ulcerated polyp that cannot be removed by endoscopy will be presented.
Case: A 12-year-old male patient diagnosed with PJS is being followed up annually by the pediatric gastroenterology department with endoscopy due to recurrent polyps. Endoscopy and colonoscopy were performed because the patient had intermittent rectal bleeding and abdominal pain. Millimetric polyps were detected and endoscopic polypectomy was performed. However, the procedure was continued with double-balloon enteroscopy, since the present findings did not explain the clinical picture of the case. During the procedure, an ulcerated polyp of approximately 6 cm in size was detected in the proximal jejunum, and because it was not suitable for endoscopic polypectomy, it was marked with an endomarker and was consulted for operative treatment. During the operation, the polyp in the area marked with the endomarker was removed by resection/ anastomosis. Polyp excision was performed by enterotomy from different two area. The patient was discharged on the 5th postoperative day.
Conclusion: The aim of surgical treatment of polyps in Peutz-Jeghers syndrome should be to resect as few bowel segments as possible. Endomarker contains carbon and is used for point marking during endoscopy, especially in cases such as rectal bleeding and malignancy. Endomarker marking can be used effectively in this patient group, as it provides focal detection in the presence of multiple polyps such as PJS or in case of bleeding, shortens the operation time and reduces the resected bowel segment.
Keywords: Endoscopy, Endomarker, Peutz-Jeghers Syndrome
Giriş: Peutz-Jeghers sendromu (PJS), tüm gastrointestinal sistemi tutabilen bir hastalıktır. Bu olguların takibinde bölgelere göre üst gastrointestinal sistem endoskopi, çift-balon enteroskopi, kolonoskopi gibi farklı yöntemler kullanılmaktadır. İnce bağırsakslarda, 1 cm'den büyük poliplere, polip ile ilişkili anemi, kanama, obstrüksiyon, malignite gibi komplikasyon risklerini azaltmak için polipektomi yapılabilir ve burada tercih edilen yöntem çift balon enteroskopidir. Endoskopik polipektomiye uygun olmayan olgularda ise polip lokalizasyonunu belirlemede endomarkır ile işaretleme ve cerrahi tedavi gündeme gelmektedir. Burada PJS’unda endoskopi ile çıkarılamayan ülsere polip varlığında endomarkır ile işaretleme yapılan bir olgu sunulacaktır.
Olgu: 12 yaşında PJS tanılı erkek hasta, tekrarlayan polipler nedeniyle yıllık olarak endoskopi ile çocuk gastroenteroloji bölümü tarafından takip edilmektedir. Hastanın aralıklı rektal kanaması ve karın ağrısı olması nedeniyle üst gastrointestinal sistem endoskopi ve kolonoskopi yapılmıştır. Milimetrik polipler saptanmış ve endoskopik polipektomi yapılmıştır. Ancak mevcut bulguların olgunun kliniğini açıklamaması nedeniyle işleme çift-balon enteroskopi ile devam edilmiştir. İşlem sırasında jejenum proksimalinde yaklaşık 6 cm boyutunda üzeri ülsere polip saptanmış endoskopik polipektomiye uygun olmaması nedeniyle endomarkır ile işaretlenerek cerrahi tedavi için konsulte edilmiştir. Ameliyat sırasında endomarker ile işaretlenen alandaki polip rezeksiyon/anastomoz ile çıkarılmış, farklı iki bölgeden de enterotomi yapılarak polip eksizyonu yapılmıştır. Hasta postoperatif 5. gün taburcu edilmiştir.
Sonuç: Peutz-Jeghers sendromunda poliplerin cerrahi tedavisinde amaç mümkün olan en az barsak segmentinin çıkarılması olmalıdır. Endomarkır, karbon içerikli olup endoskopi sırasında özellikle kanama, malignite gibi durumlarda noktasal işaretleme için kullanılmaktadır. Endomarkır ile işaretleme, PJS gibi çok sayıda polip varlığında veya kanama durumunda odak tespiti sağlaması, ameliyat süresini kısaltması ve rezeksiyon yapılan barsak segmentini azaltması ile bu hasta grubunda etkin bir şekilde kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Endoskopi, Endomarkır, Peutz-Jeghers Sendromu