Close

Oral Presentation - 26

COMPARISON OF SECOND TO FOURTH DIGIT RATIOS OF CHILDREN WITH CRYPTORCHIDISM AND HYPOSPADIAS WITH HEALTHY AGE ; PRELIMINARY RESULTS OF A CLINICAL STUDY

B Türedi*, M Uçar**, HM Ürekli***, MM Utanğaç*, ME Balkan*, N Kılıç*
*Uludag University faculty of Medicine Depatment of Pediatric Surgery and Pediatric Urology
**Akdeniz University School of Medicine Department of Urology, Antalya
***Uludag University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, BURSA

Objective: Effects of prenatal and testosterone levels on male genital system are known. There are number of markers that have been defined to predict hypospadias and cryptoorchidism. In recent studies, it has been reported that second to fourth digit ratio is an useful marker to gain an idea about testosterone levels in fetal life. In this study the aim is to define the relationship between second to fourth digit ratio and diseases of children with hypospadias and cryptoorchidism.Patients and Method: Six month- twelve years old 28 patients with cryptoorchidism , 16 patients with hypospadias and 18 prepubertal healthy children without genital anomalies who were applied for other reasons which were admitted to pediatric urology polyclinic between January and June 2019 were included in the study.. Patients with chronic disease and secondary diseases that can affect to finger development were excluded. In addition to routine examinations of the patients , the lengths of the second and fourth fingers of the right and left hands were measured by a single observer. Control group and patient groups were compared to age, length of second and fourth fingers and ratio of these lengths.The mean ages of cases were 47,85 ± 35,20 months in cryptoorchidism group, 41,18 ± 42,34 months in hypospadias group and 50,38 ± 48,31 months in control group. There were no statistically significant difference between groups in terms of age (p>0,05). No statistically significant difference was found between cryptoorchidism group and control group in terms of finger length (p>0,05).However, second and fourth digit length ratios of hypospadias children were lower than healthy children (p<0,05). Conclusion:To the current results of this study, second to fourthdigit ratio can be a useful marker as an indicator of the prenatal androgen exposure and testosterone levels to help to predict future hypospadias.

Keywords: androgen, cryptoorchidism, digit ratio, hypospadias, prenatal

Sözlü Sunum - 26

İNMEMİŞ TESTİS VE HİPOSPADİASLI ÇOCUKLARIN İKİNCİ VE DÖRDÜNCÜ PARMAK UZUNLUK ORANLARININ SAĞLIKLI YAŞITLARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI; KLİNİK ÇALIŞMA ÖN SONUÇLARI

B Türedi*, M Uçar**, HM Ürekli***, MM Utanğaç*, ME Balkan*, N Kılıç*
*Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD Çocuk Ürolojisi BD
**Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, Antalya
***Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, BURSA

Giriş: Prenatal testosteron seviyelerinin erkek genital sistemi gelişimine etkisi bilinmektedir. İnmemiş testis ve hipospadias hastalıklarını öngörmeye yönelik bir takım belirteçler tanımlanmıştır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda ikinci ve dördüncü parmak uzunluk oranlarının fetal hayattaki testosteron düzeyini göstermede bir belirteç olarak kullanılabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmada amacımız inmemiş testis ve hipospadiaslı çocuklarda ikinci ve dördüncü parmak uzunluk oranlarının hastalıklarıyla ilişkisini araştırmaktır.

Hastalar ve Metod: Ocak 2019 ile Haziran 2019 tarihleri arasında çocuk ürolojisi polikliniğine başvuran 6 ay-12 yaş arası inmemiş testisli 28 çocuk, hipospadiaslı 16 çocuk ve genital anomalisi olmayan başka nedenlerle polikliniğimize başvurmuş prepubertal 18 sağlıklı çocuk çalışmaya dahil edildi. Kronik hastalığı olan ya da parmak gelişimine etki edebilecek ikincil hastalığı olan çocuklar çalışma dışı tutuldu. Hastaların poliklinik başvurularında rutin muayenelerine ek olarak sağ ve sol el ikinci ve dördüncü parmak uzunlukları tek bir gözlemci tarafından ölçülmüştür. Kontrol grubu ile hasta gruplarının yaşları, her iki elin 2. ve 4. parmak uzunlukları ve bu uzunlukların birbirine oranı karşılaştırıldı.

Olguların ortalama yaşı sırası ile inmemiş testis grubunda 47,85 ± 35,20 ay, hipospadiaslı grupta 41,18 ± 42,34 ay ve kontrol grubunda 50,38 ± 48,31 ay saptandı. Gruplar arasında yaş açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Parmak uzunlukları açısından karşılaştırıldığında ise inmemiş testis grubu ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Ancak hipospadiaslı çocukların sağlıklı çocuklara göre 2. ve 4. parmak uzunluk oranları daha düşük saptandı (p< 0,05)

Sonuç: Çalışmanın mevcut sonuçları ile ikinci ve dördüncü parmak uzunluk oranı ölçümü, çocuklarda prenatal androjen maruziyeti ve testosteron düzeylerinin göstergesi olarak ileride hipospadias gelişiminin ön görülmesine yardımcı bir belirteç olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: androjen, hipospadias, inmemiş testis, parmak oranı, prenatal

Close
Katılım belgenizi almak için lütfen değerlendirme anketi doldurunuz...