Introduction:
Bezoars are formed by the accumulation of undigested substances in the gastrointestinal tract and becoming a mass. It's named trichobezoar (hair), phytobezoar (vegetable fibers), pharmacobezoar (drug) according to the type of substance swallowed. It's most commonly seen as phytobezoar. It's usually accompanied by mental retardation and psychiatric disorders. 90% of trichobezoars have been identified in women, 80% of it under 30 years old.
Case Presentation:
A 4-year-old girl who was followed-up at the external center due to intermittent abdominal pain and distention for 1,5 years was directed to our hospital upon the detection of bezoar but couldn’t remove it in endoscopy. Anamnesis revealed that, patient had eaten objects such as thread, hair, hairpin, sponge for 2 years. In surgery, stomach and duodenum were dilated, completely filled with bezoar. By gastrotomy, bezoar was seen which consisted mainly of hair, threads nearly filling stomach, continuing through duodenum and 40 cm small intestine and taking shape of the intestinal structure. It removed in one piece. Postoperative follow-up was uneventful. The patient is being followed up by pediatric psychiatry due to eating disorder.
Conclusion:
The clinical course of bezoar may vary according to size and location. It may present with abdominal distension and vomiting as well as with the findings of ileus and perforation associated with the obstruction. Despite the frequent admission to hospital, it can be overlooked because the complaints are dull and intermittent. While with early diagnosis endoscopic treatment is possible, delay in diagnosis increases the risk of complications and need for major surgery. Keeping bezoar in detailed anamnesis and differential diagnosis will facilitate the treatment of patient and shorten the duration of hospitalization. In addition, follow-up by pediatric psychiatry to investigate the underlying reason of these patients will prevent recurrence and improve the quality of life of the patient.
Keywords: Trichobezoar, abdominal pain
Giriş:
Bezoarlar, sindirilemeyen maddelerin gastrointestinal sistemde birikerek kitle haline gelmesiyle oluşur. Yutulan maddenin tipine göre trikobezoar (saç), fitobezoar (sebze lifleri), farmakobezoar (ilaç) olarak adlandırılır. En sık fitobezoar olarak görülür. Genellikle mental retardasyon ve psikiyarik bozukluklar eşlik eder. Trikobezoarların %90’ı kadınlarda ve %80’i 30 yaşın altında tanımlanmıştır.
Olgu sunumu:
1,5 yıldır aralıklı karın ağrısı ve karın şişliği nedeniyle dış merkezde takipli 4 yaşında kız hasta, yapılan endoskopide bezoar saptanması ve bezoarın endoskopik olarak çıkarılamaması üzerine hastanemize yönlendirilmiş. Anamnezde hastanın 2 yıldır iplik, saç, toka, sünger gibi nesneleri yediği öğrenildi. Ameliyatta mide ve duodenum dilateydi, tamamen bezoar ile doluydu. Gastrotomi yapılarak mideyi tama yakın dolduran, duodenum ve 40 cm ince bağırsak boyunca devam eden ve içinde bulunduğu intestinal yapının şeklini alan, obstruksiyon yapan, çoğunlukla saç ve iplerden oluşan bezoar görüldü. Bezoar tek parça halinde çıkarıldı. Hastanın postoperatif takiplerinde sorun olmadı. Hastanın yeme bozukluğu nedeniyle çocuk psikiyatrisi tarafından takibine devam ediliyor.
Sonuç:
Bezoarın klinik seyri boyut ve yerleşim yerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Sadece karın şişliği ve kusma ile seyredebileceği gibi obstruksiyona bağlı ileus ve perforasyon bulgularıyla da karşımıza çıkabilir. Sık hastaneye başvurmalarına rağmen şikayetlerin hafif ve aralıklı olması sebebiyle gözden kaçabilmektedir. Erken tanı ile endoskopik tedavi mümkünken, tanının gecikmesiyle komplikasyon riski ve major cerrahi ihtiyacı artmaktadır. Ayrıntılı anamnez ve ayrıcı tanıda bezoarı akılda bulundurmak hastanın tedavisini kolaylaştıracak, hastanede yatış süresinin kısaltacaktır. Ayrıca bu hastalarda altta yatan nedenin araştırılması için çocuk psikiyatri bölümünce takibinin yapılması hastalığın tekrarlanmasının önüne geçecek ve hastanın hayat kalitesini yükseltecektir.
Anahtar Kelimeler: Trikobezoar, karın ağrısı