Aim
We aimed to present our patient with intractable enteroatmospheric fistula (EAF) in an open abdomen. (OA). In treatment, we used abdominal vacuum therapy and staged split- thickness skin grafts.
Case report
The patient was an 8-years-old girl with a history of left Bochdalec hernia operation in neonatal period. She referred to another medical center with vomiting and abdominal pain. She was operated for perforated appendicitis and adhesiolizis due to malrotation and performed a jejunal resection and anastomosis. After the last operation, she referred to our hospital with septic shock and anastomosis leakage. We performed an ostomy at the level of proximal jejunum. She was intubated due to septic complications and weaned after the third week. After third months, she was operated because of proximal stoma complications, and anastomosis leak reoccurred. Enteroatmospheric fistula was followed with open abdomen and negative pressure therapy (Apthera) was launched with -75-100 mmHg in intermittent form. We used re-feeding method from the distal stoma. During the follow-up, we used staged split- thickness skin grafts after development of granulation tissue at different abdominal regions. All the stomas were closed and the abdominal wall was repaired with flaps on the fifth month of hospital stay and discharged uneventfully.
Conclusion
Staged skin grafting of open abdomen with negative pressure therapy is a safe and effective treatment method alternative to primary closure.
Keywords: enteroatmospheric fistula, negative pressure therapy, skin greft
Amaç:
Açık karın ve inatçı entero-atmosferik fistülü (EAF) olan olguyu ile sunmayı amaçladık. Tedavide, abdominal vakum ve aşamalı split thickness deri grefti uygulaması yaptık.
Olgu sunumu
Olgu, yenidoğan döneminde sol Bochdalec herni operasyonu öyküsü olan 8 yaşında bir kız idi. Kusma ve karın ağrısı nedeni ile başka bir merkeze başvurmuşlar. Perfore apandisit nedeni ile appendektomi, malrotasyon nedeniyle adezyolizis ve jejunal rezeksiyon ve anastomoz ameliyatlari yapilmiş. Olgu,son ameliyattan sonra septik şok ve anastomoz kaçağı ile hastanemize sevk edildi.. Proksimal jejunum düzeyinde bir ostomi yaptık. Septik komplikasyonlar nedeniyle entübe edildi ve üçüncü haftadan sonra ventilatörden ayrıldı. Üçüncü aydan sonra, proksimal stoma komplikasyonları nedeniyle ameliyat edildi ve anastomoz kaçağı tekrar meydana geldi. Açık karın ile entero-atmosferik fistül izlendi ve aralıklı formda -75-100 mmHg ile negatif basınç tedavisi (Apthera) başlatıldı. Distal stomadan re-feeding yöntemi kullanıldı. Takip sürecinde, karın bölgesinde granülasyon dokusu geliştirildikten sonra aşamalı split thickness deri grefti uyguladık. Tüm stomalar kapatıldı ve yatışının beşinci ayında karın duvarı fleplerle onarıldı ve sorunsuz bir şekilde taburcu edildi.
Sonuç
Açık karına negatif basınç tedavisi ile aşamalı deri grefti uygulaması, primer kapanmaya alternatif, güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir.
Anahtar Kelimeler: enteroatmosferik fistül, negatif basınç tedavisi, deri grefti