Close

Oral Presentation - 20

Comparision of laparoscopic PIRS method and open surgery in pediatric inguinal hernia

U Ateş*, K Bahadır*, E Ergün**, F Serttürk*, B Mehti*, G Göllü*, A Yağmurlu*
*Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Dr. Sami Ulus Maternity and Children Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Ankara

Aim : Laparoscopic inguinal hernia repair has gained popularity among pediatric surgeons recently. Scarless surgery without manupulating spermatic cord and vessels were advantages of the method. On the other hand potential intraoperative complications such as intraabdominal injuries and postoperative ones such as hydrocele and recurrence were the major concerns. The aim of this study is to compare the results of open and laparoscopic inguinal hernia repairs in children in terms of complications and recurrence.

Material and methods : The laparoscopic repair was started to perform in the clinic in 2015. Laparoscopic group consists the children since then to 2018 and open group consists the children who were operated between 2008 and 2018. The charts of the children were evaluated retrospectively.

Results : A total of 246 children were enrolled to the study.The mean age in the laparoscopic group was 27.7(1-192) months and 27.5(1-156) in the open group.There were 113 children in the laparoscopic group while the open group consists of 133 children. Diagnostic laparoscopy was performed to 104 of the children who were operated in open fashion and 33 of these were operated contralaterally due to the intraoperative findings. Recurrence was occured in 2.6% (n=3) in laparoscopic group and 2.3% (n=3) of the children in open group.). In laparoscopic group there were 2 intraoperative hematomas due to iliac vessel injuries which resolved without need of intervention and 1 postoperative hydrocele while 4 postoperative iatrogenic undescended testicle and 1 hydrocele was observed in open group. (Follow up: 13,2 months in laparoscopic group, 74 months in open group).

Conclusion : Laparoscopic inguinal hernia repair has comparable results to open repair in terms of recurrence and complications. Being able to evaluate other side in all cases, protecting spermatic cord and the vessels from trauma and scarless surgery may count as advantages without the increase of recurrence and complication risks.

Keywords: Inguinal Hernia, Laparoscopy, Minimal Invasive

Sözlü Sunum - 20

Çocuklarda İnguinal Herni Onarımında Açık Teknik ve PIRS Tekniği’nin Karşılaştırılması

U Ateş*, K Bahadır*, E Ergün**, F Serttürk*, B Mehti*, G Göllü*, A Yağmurlu*
*Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, Ankara

Amaç:Laparoskopik kasık fıtığı onarımı son zamanlarda çocuk cerrahları arasında tercih edilen bir yöntem olmuştur. Spermatik kord ve damarların manipüle edilmemesi ve ameliyat izinin olmaması laparoskopik cerrahi yöntemin avantajlarıdır. Öte yandan, intraabdominal yaralanmalar gibi potansiyel komplikasyonlar ve hidrosel ile nüks gibi postoperatif komplikasyon riskleri bu yöntemin olası dezavantajlarıdır. Bu çalışmanın amacı, çocuklarda açık ve laparoskopik inguinal herni onarımının komplikasyon ve nüks açısından karşılaştırılmasıdır.

Materyal ve Metod :Laparoskopik kasık fıtığı onarımı klinikte 2015 yılında uygulanmaya başlandı ve bu tarihten 2018’e kadar ameliyat edilen çocuklar ile 2008-2018 yılları arasında açık yöntemle ameliyat edilen çocuklar çalışmaya dahil edildi. Çocukların dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi.

Bulgular :Çalışmaya toplam 246 çocuk dahil edildi. Laparoskopik grupta yaş ortalaması 27.7 (1-192) ay ve açık grupta 27.5 (1-156) olarak saptandı. Laparoskopik grupta 113, açık grupta 133 çocuk vardı. Açık ameliyat edilen 104 hastaya fıtık kesesinden tanısal laparoskopi uygulandı ve bunların 33'üne karşı tarafta fıtık saptanması üzerine kontralateral kasık fıtığı onarımı yapıldı. Laparoskopik grupta % 2,6 (n = 3), açık grupta ise % 2,3 (n = 3) nüks izlendi. Laparoskopik grupta müdahele gerekmeden düzelen, 2 hematom, ve ameliyat sonrası 1 çocukta hidrosel görüldü. Açık grupta 4 iyatrojenik inmemiş testis ve 1 hidrosel gözlendi. Takip süresi laparoskopik grupta 13,2 ay, açık grupta 74 ay idi.

Sonuç : Laparoskopik kasık fıtığı onarımı nüks ve komplikasyonlar açısından açık onarım ile karşılaştırılabilir sonuçlara sahiptir. Nüks ve komplikasyon risklerinde artış olmadan tüm vakalarda karşı tarafın değerlendirilebilmesi, spermatik kord ve damarların travmatik etkilerden korunması ve skarsız ameliyat laparoskopik yöntemin avantajları olarak sayılabilir.

Anahtar Kelimeler: Kasık Fıtığı, Laparoskopi, Minimal İnvazif

Close
Katılım belgenizi almak için lütfen değerlendirme anketi doldurunuz...