Close

Poster - 93

Endoscopic Management of Foreign body ingestion and food impaction in Children. Which endoscopic method and retrival device to use ?

E Ergün*, U Ateş**, G Göllü**, K Bahadır**, A Yağmurlu**, M Çakmak**, T Aktuğ**, H Dindar**, M Bingöl-Koloğlu**
*Ministry of Health Dr Sami Ulus Children's Hospital, Ankara
**Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

Background:The aim of this study is to review the experience on managing Foreign Body Ingestion (FBI) in children with special emphasis on the endoscopic techniques and specific retrieval devices used for Foreign Body (FB) extraction.We proposed an endoscopic management and retrieval tool selection algorithm as well.

Methods:The charts of 341 children, who presented with FBI and food impaction (FI) and underwent removal of FB between 2002 and 2018,were reviewed retrospectively.Demographic data, ingested material, removal technique and tool, level of FB, complications and outcomes were recorded.

Results:364 foreign bodies removed from 341 children with mean age of 34 months.Among these, 56.5%(n:206) were entrapped in esophagus and 39%(n:142) were in stomach and 4.5(n:16) in duodenum and intestine.The most frequently ingested item was coin(42.5%), followed by button batteries(20.6%) and safety pins(12%).Coins(81.2%) were the most common esophageal FBs followed by safety pin( 10.2).40.7% of the patients underwent rigid endoscopy whereas 40.7% had flexible endoscopy.In 11.7% of the patients direct laryngoscopy and Magill forceps retrieval were done and in 4.9% of patients foley balloon retraction was used.Optical forceps (37.9%) were the most commonly used tool and they were used during retrieval of esophageal FBs and food impaction by rigid endoscopy.

Conclusion:Depending on our experience we strongly advocate rigid endoscopy for esophageal FBs and food impaction in children because it allows both to use optical forceps with a strong grasping ability for blunt FBs and to secure sharp and pointed objects inside the rigid endoscope.However when there is safety pin is located upwards in esophagus, flexible endoscopy and use of retrieval forceps is required.We recommend retrieval net as the first tool for the extraction of blunt and sharp objects in stomach as it secures the object and prevents injury to esophagus.

Keywords: Children, Endoscopy, Foreign body ingestion

Poster - 93

Çocuklarda yutulan yabancı cisimlerin ve takılı kalan besinlerin sağaltımı: Hangi endoskopik yöntem ve çıkarma aleti, ne zaman kullanılmalı ?

E Ergün*, U Ateş**, G Göllü**, K Bahadır**, A Yağmurlu**, M Çakmak**, T Aktuğ**, H Dindar**, M Bingöl-Koloğlu**
*Dr Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Ankara
**Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç:Bu çalışmada çocuklarda yabancı cisim yutulması ve özofagusta besin takılmasının endoskopik sağaltımı ile ilgili deneyimize dayanarak takılı kalan yabancı cisimlerin lokalizasyonlarına ve tiplerine göre uygun endoskopik yöntemin ve yabancı cismi çıkarmayı kolaylaştırıcı endoskopik aletlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Hastalar ve Yöntem:2002-2018yılları arasında yabancı cisim yutulması ve besin takılması bulgularıyla başvuran ve yabancı cisim çıkarılan 341hasta retrospektif olarak tarandı. Dermografik verileri, yutulan cisim, çıkarılması için kullanılan teknik ve alet, yabancıcisimin yeri, komplikasyonlar ve sonuçlar kayıtedildi.

Bulgular:341 çocuktan 364 yabancı cisim çıkartıldı. Çocukların ortalama yaşı 34 aydı. Çıkarılan yabancı cisimlerin %56,5’i(n:206) özofagusta, %39’u(n:142) midede ve %4,5’i(n:16) intestinal sistemde izlendi. En çok yutulan madde madeni para(%42,5) ardından disk şeklinde piller(%20.6) ve çengelli iğne(%12) olduğu görüldü.Özofagusta en sık takılı kalan yabancı cisimler, bozuk para(%81.2)ve çengelli iğne(%10.2 )idi. Tüm hastaların %40.7sinde yabancı cisimi çıkarmak için rijit endoskopi, % 40.7sinde flexible endoskopi kullanıldı. Hastaların %11.7’sinde yabancı cisim direkt laringoskopik görüş altında ve Magill forceps kullanarak, %4.9’unda ise foley balon kullanarak çıkartıldı.Optikal forseps(%37.9) en sık kullanılan çıkarma aleti idi ve özofagus yabancı cisimlerin ve takılı kalan besinlerin direk özogagoskopi ile çıkarılmasında kullanıldı.

Sonuçlar:Deneyimimize dayanarak,çocuklarda özofagusta takılı kalan besin maddesi ve yabancı cisimlerin çıkarılması için öncellikler rijit endoskopi yapılmasını öneriyoruz.Rijit endoskopi çok güçlü kavrama özelliği olan optikal forsepsin yabancı cismi güvenli yakalanmasına ve lineer sivri ve keskin yabancı cisimlerin özofagoskop içine alınmasına olanak sağlamaktadır.Ancak özofagustaki çengelli iğnelerin çıkartılmasında fexible endoskopi ve timsah uçlu forsepslerin kullanılması gereklidir.Midedeki künt nesnelerin çıkarılması için özellikle kaygan yüzeyli yabancı cisimleri sabitlediği ve özofagustan geçerken nesnenin düşmesini önlediği için, ilk tercih olarak endoskopik filenin kullanmasını öneriyoruz.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, Endoskopi, Yabancı cisim yutulması

Close
Katılım belgenizi almak için lütfen değerlendirme anketi doldurunuz...