Close

Oral Presentation - 10

Malnutrition diagnosis and treatment approach of pediatric surgeons in Turkey

F Kırbıyık*, AÖ Kaya**, A Akşit*
*Nutricia Advanced Medical Nutrition
**Freelance Medical Consultant

Rationale: In this study, we aimed to investigate the approach of pediatric surgeons to malnutrition diagnosis and treatment.

Methods: At the 36th National Pediatric Surgery Congress in 2018, we presented a pre-structured survey to pediatric surgeons. The survey asked about pediatric surgeons’ approach towards malnutrition diagnosis and treatment. We analyzed malnutrition case rate, their primary illness, nutritional approach, and nutrition treatment options.

Results: Eighty-six pediatric surgeons from 19 different cities of Turkey took the survey and completed the forms. On average, pediatric surgeons had 169 patients (±8,45 SD) per week. The malnutrition diagnosis rate was 7% in university and government hospitals; 6% in training and research hospitals; and 2% in private hospitals. The children with malnutrition had the following conditions: 27% faltering growth, 12% short bowel syndrome, 10% burns, 7% cerebral palsy, 1% ileostomy, 1% gastrointestinal system operation, 1% chronic disease. Pediatric surgeons treated 34% of the malnutrition cases themselves and referred the rest for consultation. %63 of malnourished children received enteral nutrition. Children with short bowel syndrome, ileostomy, gastrointestinal operation, and burns were most likely to be treated with elemental formula.

Conclusion: Our study found out that the malnutrition diagnosis rate of pediatric surgeons in Turkey is 7% and only one-third of the cases are treated by the pediatric surgeons. Pediatric surgeons treat considerable numbers of malnourished children so we believe supporting them with malnutrition diagnosis and treatment trainings may increase their awareness plus malnutrition treatment rate and effectiveness in their own practice.

Keywords: Nutrition Treatment, Pediatric Surgeons, Malnutrition

Sözlü Sunum - 10

Türkiye’de çocuk cerrahlarının malnütrisyon tanı ve tedavisine yaklaşımları

F Kırbıyık*, AÖ Kaya**, A Akşit*
*Nutricia Advanced Medical Nutrition
**Serbest Medikal Danışman

Amaç: Bu çalışma ile, malnutrisyona neden olan hastalıklarla karşılaşan çocuk cerrahlarının malnütrisyonun tanı ve tedavisine yönelik yaklaşımlarını araştırmayı amaçladık.

Yöntem: 2018’de düzenlenen 36. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi’ne katılan çocuk cerrahlarından katılmayı kabul edenlere yapılandırılmış bir anket aracılığıyla malnutrisyon tanı ve tedavisine yönelik yaklaşımları sorgulandı. Yanıtlanan anket formlarının analizi yapılarak, malnütrisyonlu çocuk oranı, primer hastalıkları, beslenme yolları, beslenme tedavisi seçimleri değerlendirildi.

Bulgular: Seksen-altı çocuk cerrahisi uzmanı anket çalışmasına katılmayı kabul ederek formu doldurmuştu. Türkiye’nin yedi bölgesi ve 19 farklı şehrinden katılımcılar oldu. Katılımcılar bir haftada ortalama 169 (±8,45 SD) çocuk muayene etmekte idi. Bir hafta içinde muayene ettikleri çocukların, üniversite ve devlet hastanelerinde %7’sine, eğitim ve araştırma hastanelerinde %6’sına ve özel hastanelerde %2’sine malnutrisyon tanısı koydukları görüldü. Malnutrisyon riskinin çocuk cerrahları tarafından en sık değerlendirildiği durumlar; büyüme-gelişme geriliği (%27), kısa bağırsak sendromu (%12), yanık hastaları (%10), serebral palsi (%7), ileostomisi olan çocuklar (%1), gastrointestinal sistem cerrahisi geçiren olgular (%1) ve kronik kastalıklar (%1) idi. Olguların %34’ünde çocuk cerrahları beslenme tedavisi kararını kendileri verirken %66’sında değerlendirme için yönlendirdikleri saptandı. Malnutrisyonlu olguların, %63’üne enteral beslenme başlanmakta idi. En sık elemental formüla kullanan hasta grupları kısa bağırsak sendromu, ileostomili, jejunostomili olgular, gastrointestinal sistem cerrahisi geçiren olgular ve yanıklı hastalardır.

Sonuç: Bu çalışma ile yurdumuzda çocuk cerrahlarının muayene ettikleri %7çocuğa malnütrisyon tanısı koyduklarını, bu olguların sadece üçte birinde beslenme tedavisi kararını kendilerinin verdikleri saptandı. Çalışmamız önemli oranda malnütrisyonlu çocuk gören çocuk cerrahlarının malnütrisyon farkındalığını ve tedavideki etkinliğini artırmak için malnutrisyon tanı ve tedavisinin eğitimlerinde daha çok yer alması gerektiğine işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler: Beslenme Tedavisi, Çocuk Cerrahisi, Malnutrisyon

Close
Katılım belgenizi almak için lütfen değerlendirme anketi doldurunuz...